Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Peter Svetina , , , , , , , , ,

Modri Portugalec

24.90

 • Ilustracije: Damijan Stepančič
 • Vezava: trda
 • Število strani: 124
 • ISBN: 978-961-7132-03-8
 • Leto izida: 2021
 • Starost: 10+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Ko vstopimo v romanček Petra Svetine, se nam udre pod nogami in znajdemo se v nenavadnem, na trenutke grotesknem domišljijskem svetu. Z Anjo Klaro in podgancem Hijacintom korak za korakom spoznavamo deželo, njena smešna pravila in čudaške prebivalce. Kronikalistka, ki se sprehaja z valjčkom za barve Penzlom, in General, ki strumno deli ukaze Ne kihaj s polnim nosom!, Ne jej na poln želodec!, Ne smej se neslanim šalam!, takoj pridobita našo simpatijo, toda pot nas vodi naprej. In znajdemo se v veliki nevarnosti: Vlada Rizzi poveljuje taborišču pozabljenih otrok …

 

Peter Svetina s premišljenimi jezikovnimi potezami pričara natančno izmišljen svet, ki neopazno odseva moralna in etična vprašanja našega vsakdana. Z dobro mero humorja, celo naklonjenosti do človeških čudaštev in slabosti, pisatelj zareže do najglobljih težav današnjega trenutka, hkrati pa z vso jasnostjo pokaže tudi rešitev. Bogato domišljijo Petra Svetine izvrstno ujamejo ilustracije Damijana Stepančiča.


Mnenja:

 

Gaja Kos – Delo

Pri njem (Petru Svetini) smo sicer vajeni nonsensa, čudežnih naključij in druge sorte domislic, ampak v manjših odmerkih. Romanček, ki jih je poln od prve do zadnje strani, seveda prekaša vse in v bralcu vzbuja čudenje svetu, ki ga je avtor ustvaril, in občudovanje tolikšne domišljije, ki je na prvi pogled nebrzdana, a se na koncu sestavi v smiselno in zaokroženo celoto; no, besedico smiselno moramo kajpada vzeti z nekoliko rezerve. Že dolgo nisem brala tako – iščem ustrezen strokovni termin (in ga ne najdem) – odbite knjige. V pozitivnem smislu, da se razumemo!

 

Tina Bilban – AirBeletrina

Še ena literarna poslastica utečenega tandema torej, ki nam vedno znova prinaša zmes domačnega in izvirnega. In če se po vsem napisanem sprašujete, če je to (sploh) knjiga za otroke: seveda je. To je knjiga za vse!

 

Maja Črepinšek – Moj malček

Zgodba, ki se začne nekje na sredi, zaokroži in se v veliki elipsi vrne nazaj v varen pristan. Z roko v roki z zgodbo, ki imenitno niansira smisle in nesmisle, boleče sporočilo in krohotavi humor, prozo in poezijo, stopajo ilustracije Damijana Stepančiča. Knjiga je lahko tudi imenitno darilo odraslemu.

Peter Svetina
Peter Svetina se je rodil leta 1970 v Ljubljani. Študiral je zlasti v Ljubljani, nekaj malega pa tudi v Pragi. Slovensko književnost, ki jo je študiral, od leta 2003 poučuje na Univerzi v Celovcu. Piše za otroke (več) in za odrasle (manj). Prepričan je, da je za pisanje treba zlasti veliko brati, veliko opazovati in veliko poslušati – pisanje ob vsem tem zavzema manjši del. Z Barbaro, Klaro in Vidom pa s psičko Sintro stanuje v stari hiši na robu Ljubljane, od koder zmeraj znova kam odhaja in se zmeraj znova tja vrača. Njegova dela so prejela najprestižnejše domače in mednarodne nagrade in so izjemno priljubljena tako med literarnimi kritiki kot tudi med bralci. Peter Svetina se je dvakrat (leta 2020 in 2022) uvrstil tudi med šest finalistov za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.
Damijan Stepančič
Damijan Stepančič (1969) je akademski slikar in ilustrator s prepoznavnim slogom. Izobraževal se je na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, nato pa na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1996 diplomiral iz slikarstva pri Gustavu Gnamušu. Ukvarja se predvsem z ilustracijo mladinskih knjig in knjig za odrasle, pa tudi s stripi, likovnim opremljanjem priročnikov in lutkami. Obenem predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Nekatera bolj odmevna dela iz njegovega obsežnega opusa so ilustracije knjig Hiša sanja (2004) Daneta Zajca, Naročje kamenčkov (2009) Saše Vegri, Juri Muri po Sloveniji (2011) Toneta Pavčka, Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo (2011) Vitomila Zupana, ilustracije Prešernove Zdravljice (2013), Negotove pesmi (2020) Barbare Gregorič Gorenec. Kot ilustratorja ga zanimajo predvsem teme in vsebine, ki so predmet poglobljenega raziskovanja in močnega ustvarjalnega angažmaja. Je tudi avtor dveh brezbesedilnih slikanic Zgodba o sidru (2010) in Svetilnik (2019). Ilustraciji se posveča z ustvarjalno resnostjo, odgovornostjo in tehnično podkovanostjo, njegova dela pa zaznamujejo izvirnost, humornost, sproščenost in natančnost. Pri ustvarjanju rad uporablja različne likovne tehnike – od tuša do akrila, lepljenk, trgank, monotipij, praskank. Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je večkrat nagrajeni ilustrator, že leta 1999 je prejel nagrado za izvirne zamisli na Bienalu ilustracije v Ljubljani, pozneje je dvakrat prejel Smrekarjevo plaketo (2000 in 2002), prav tako tudi Levstikovo nagrado (2003 in 2011), leta 2011 je prejel nagrado Hinka Smrekarja. Nekaj njegovih del je bilo nagrajenih z znakom kakovosti zlata hruška, dvakrat (2012, 2013) pa je prejel tudi nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Kot vrhunski slovenski ilustrator je bil na predlog Slovenske sekcije IBBY leta 2010 uvrščen na častno listo IBBY, nominiran pa je bil tudi za spominsko nagrado Astrid Lindgren (2013, 2014, 2015) in za Andersenovo nagrado (2020).

Morda vam bo prav tako všeč…

 • AKCIJA
  USPEŠNICA
 • NOMINACIJA
  Out of stock
 • AKCIJA
Shopping Cart