Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Modri Portugalec

24.90

Ilustriral: Damijan Stepančič
Vezava: trda
Število strani: 124

Opis

Ko vstopimo v romanček Petra Svetine, se nam udre pod nogami in znajdemo se v nenavadnem, na trenutke grotesknem domišljijskem svetu. Z Anjo Klaro in podgancem Hijacintom korak za korakom spoznavamo deželo, njena smešna pravila in čudaške prebivalce. Kronikalistka, ki se sprehaja z valjčkom za barve Penzlom, in General, ki strumno deli ukaze Ne kihaj s polnim nosom!, Ne jej na poln želodec!, Ne smej se neslanim šalam!, takoj pridobita našo simpatijo, toda pot nas vodi naprej. In znajdemo se v veliki nevarnosti: Vlada Rizzi poveljuje taborišču pozabljenih otrok …

Peter Svetina s premišljenimi jezikovnimi potezami pričara natančno izmišljen svet, ki neopazno odseva moralna in etična vprašanja našega vsakdana. Z dobro mero humorja, celo naklonjenosti do človeških čudaštev in slabosti, pisatelj zareže do najglobljih težav današnjega trenutka, hkrati pa z vso jasnostjo pokaže tudi rešitev. Bogato domišljijo Petra Svetine izvrstno ujamejo ilustracije Damijana Stepančiča.

Knjiga je izšla s finančno podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.


Mnenja:

Gaja Kos – Delo

Pri njem (Petru Svetini) smo sicer vajeni nonsensa, čudežnih naključij in druge sorte domislic, ampak v manjših odmerkih. Romanček, ki jih je poln od prve do zadnje strani, seveda prekaša vse in v bralcu vzbuja čudenje svetu, ki ga je avtor ustvaril, in občudovanje tolikšne domišljije, ki je na prvi pogled nebrzdana, a se na koncu sestavi v smiselno in zaokroženo celoto; no, besedico smiselno moramo kajpada vzeti z nekoliko rezerve. Že dolgo nisem brala tako – iščem ustrezen strokovni termin (in ga ne najdem) – odbite knjige. V pozitivnem smislu, da se razumemo!

Tina Bilban – AirBeletrina

Še ena literarna poslastica utečenega tandema torej, ki nam vedno znova prinaša zmes domačnega in izvirnega. In če se po vsem napisanem sprašujete, če je to (sploh) knjiga za otroke: seveda je. To je knjiga za vse!

Maja Črepinšek – Moj malček

Zgodba, ki se začne nekje na sredi, zaokroži in se v veliki elipsi vrne nazaj v varen pristan. Z roko v roki z zgodbo, ki imenitno niansira smisle in nesmisle, boleče sporočilo in krohotavi humor, prozo in poezijo, stopajo ilustracije Damijna Stepančiča. Knjiga je lahko tudi imenitno darilo odraslemu.