Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Peter Svetina , , , , , ,

Nekaj je v zraku

24.90 19.92

 • Ilustracije: Petra Preželj
 • Vezava: trda
 • Število strani: 128
 • ISBN: 978-961-7132-52-6
 • Leto izida: 2022
 • Starost: 8+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Najprej Ajda naredi očka iz papirja, da gre njen pravi očka lahko na službeno pot na Dunaj, očka iz papirja pa z njo na šolski izlet. Potem neka druga Ajda pelje dedka na izlet v Prago, kjer je v telefonski govorilnici nekoč davno pozabil telefonsko številko sila simpatične kolegice Božene. Na potovanje se zaradi vrabcev odpravi tudi povodni mož Valdštajn, vse do Amerike pride. Medtem pa racak, tisti z nadsokoljimi očmi, leti proti našim krajem, a kaj hoče drugega, če je pa toliko zgodb v zraku, ki jih je treba spraviti lepo dol na tla.

 

Pred vami so prigode, polne toplega humorja, prismuknjenih likov in iskrive domišljije, kot smo jih pri Petru Svetini vajeni, a zopet drugačne, sveže in inovativne. Z izvirnimi ilustracijami jih tokrat bogatijo podobe Petre Preželj. Peter Svetina je bil za svoje literarno ustvarjanje večkrat nagrajen, nominiran je bil tudi za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.

 


Mnenja:

Tilka Jamnik

Zbirka zgodb za otroke v 1. triletju OŠ, seveda jih lahko beremo tudi mlajšim otrokom. Vse te zgodbe so po malem povezane med seboj, predvsem pa so jim skupne pisateljeve domislice in traparije, njegova duhovitost in humor, kar vse skupaj zaokrožujejo hudo domišljijske ilustracije.

 

Maja Črepinšek – Moj malček

Peter Svetina široko razpira pahljačo domišljije, odpira vrata v svet, kjer je vse mogoče, premeša dogodke in ustvari zabavno, igrivo mešanico. Oba ciklusa zgodb o Ajdah odlikujejo humor, odštekane ideje, svežina, nenavadnost, pa tudi za avtorja značilen ritem pripovedi in jezikovno razkošje, ki očara in navduši tudi odrasle bralce. Zelo toplo priporočam v branje za užitek.

Peter Svetina
Peter Svetina se je rodil leta 1970 v Ljubljani. Študiral je zlasti v Ljubljani, nekaj malega pa tudi v Pragi. Slovensko književnost, ki jo je študiral, od leta 2003 poučuje na Univerzi v Celovcu. Piše za otroke (več) in za odrasle (manj). Prepričan je, da je za pisanje treba zlasti veliko brati, veliko opazovati in veliko poslušati – pisanje ob vsem tem zavzema manjši del. Z Barbaro, Klaro in Vidom pa s psičko Sintro stanuje v stari hiši na robu Ljubljane, od koder zmeraj znova kam odhaja in se zmeraj znova tja vrača. Njegova dela so prejela najprestižnejše domače in mednarodne nagrade in so izjemno priljubljena tako med literarnimi kritiki kot tudi med bralci. Peter Svetina se je dvakrat (leta 2020 in 2022) uvrstil tudi med šest finalistov za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.
Petra Preželj
Petra Preželj (1975) je leta 2000 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (smer vizualne komunikacije na oddelku za grafično oblikovanje); od leta 2002 ima kot ilustratorka status samozaposlene v kulturi. Ukvarja se z ilustriranjem, oblikovanjem vizualnih komunikacij in slikarstvom. Leta 2004 je na 6. Slovenskem bienalu ilustracije prejela pohvalo Hinka Smrekarja za izvirni likovni pristop. V letih 2005 in 2008 je prejela štipendijo za mladega perspektivnega avtorja in štipendijo za perspektivnega avtorja, ki ju podeljujeta Ministrstvo za kulturo in ZDSLU. Leta 2011 je prejela študijsko štipendijo, ki jo JAK in ZDSLU podeljujeta ilustratorjem in fotografom. Leta 2011 je na 46. Zlatem peresu Beograda (11. Mednarodnem bienalu ilustracije) prejela častno diplomo mednarodnega Zlatega peresa Beograd. Leta 2012 je na 10. Slovenskem bienalu ilustracije prejela plaketo Hinka Smrekarja. Leta 2017 je prejela študijsko štipendijo za ustvarjalnost, ki jo podeljuje JAK ilustratorjem in fotografom. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NOMINACIJA
  AKCIJA
  NAGRADA
  USPEŠNICA

  Groznovilca

  23.92 19.14 Dodaj v košarico
 • NOMINACIJA
  Out of stock

  Sosed pod stropom

  19.90 15.92 Beri dalje
 • NOMINACIJA
  NAGRADA
 • NOMINACIJA

  Modri Portugalec

  24.90 19.92 Dodaj v košarico
Shopping Cart