Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Upravičeni ste do brezplačne dostave!
Cvetka Bevc , , , , ,

Poletje z utrinki

24.90

 • Ilustracije: Malgosia Zając
 • Vezava: trda
 • Število strani: 138
 • ISBN: 978-961-7132-45-8
 • Leto izida: 2022
 • Starost: 7+

Poletje je. Zajčica Iskra ni preveč dobre volje, saj je njena prijateljica Inča na počitnicah, doma pa pričakujejo dojenčka in Iskri se že zdaj zdi, da se vse vrti okoli njega. Kaj šele bo! Potem pa pride noč, ko nebo presvetljujejo utrinki, in mama Jora Iskro pošlje k zvezdogledu Fridolinu. Toda z neba ne padajo le utrinki – pred Iskro nenadoma prileti maček, in to pesniški maček! In njeno poletje nenadoma postane zabavno in polno doživetij.

 

Cvetka Bevc nam pričara celo živalsko kraljestvo, ki pred nami zaživi v podobah Malgosie Zając. Njena topla pripoved o zajčici, ki skokoma odrašča in odkriva čudoviti svet pravega prijateljstva in prve ljubezni, je kot nalašč za prva samostojna branja!

 

 • Topla pripoved o mali zajčici, ki preživlja zadnje poletje pred vstopom v šolo, je še posebej vabljiva za bralce začetnike: poglavja so ravno pravšnje dolžine, ilustracije nevsiljivo nazorne, da branje postane obvladljivo.
 • Cvetka Bevc je pisateljica z izjemnim občutkom za najmlajše, razume otroške stiske in strahove. Ne le da je njeno pripovedovanje duhovito, vzbuja tudi radovednost, pogum, radoživost in željo po sklepanju iskrenih prijateljstev, krepi senzibilnost in kliče k pustolovskosti.
 • V Poletju z utrinki nastopajo vse otrokom dobro znane živali, kozel, grlica, komarka, mala podgana, dogajanje pa posebej popestrita duhica Črnula in čarovnička Julčka.
 • Vsako poglavje se začenja s kratkim simpatičnim napotkom za pisanje; avtorica mimogrede podeli še nekaj krasnih nasvetov za pisanje.
 • Ob knjigi se bodo zabavali tako otroci (ti se bodo posebej našli v kaki nagajivosti – ali pa v prvi zaljubljenosti) kot odrasli, če jim bodo zgodbice brali (ti znajo začutiti kanček nostalgije).

Mnenja:

 

Maja Črepinšek – Moj malček

Zgodbe je s prikupnimi ilustracijami dopolnila Malgosia Zając. Zelo toplo priporočam!

 

Glas vrstic

Zelo mi je bilo všeč, kako je avtorica Cvetka Bevc skozi zabavo in dogodivščine prikazala odraščanje majhne zajčice Iskre, kako odkriva nove odnose (prava prijateljstva, prvo ljubezen, ljubezen do sorojenca). Branje je avtorica vsekakor popestrila tudi z uvodi v vsako poglavje, kjer je v kratki pesmici podelila nasvete in napotke za pisanje. Vsekakor bi knjigo priporočila vsem otrokom, ki so na začetku bralnih poti, saj so poglavja kratka, obvladljiva, zabavna, branje pa popestrijo še zabavne ilustracije Malgosie Zajac.

Cvetka Bevc
Cvetka Bevc (1960), pesnica, pisateljica, glasbenica, scenaristka, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpopolnjevala na University College Cork. Sodelovala je na številnih branjih doma in v tujini, prevodi izbora njenih pesmi in zgodb so izšli v več jezikih. Je avtorica radijskih iger, scenarijev za dokumentarne filme in čez tridesetih izdanih književnih del. Piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Prejela je več priznanj, med drugim je bila večkrat nominirana za desetnico, in sicer leta 2020 za mladinski roman Božiček v ušesu, leta 2014 za otroški roman Čivknjeno od začetka do konca, leta 2012 za mladinski roman Desetka ter leta 2012 za slikanico Pesem za vilo. Leta 2012 je bila med nominiranci za nagrado večernica z mladinskim romanom Desetka, ki je bil izbran tudi za nacionalni projekt Rastem s knjigo za srednješolce. Med njenimi zadnjimi priznanji je nagrada kresnice za najboljšo angažirano, ženskam posvečeno pesniško zbirko 2022.
Malgosia Zając
Malgosia Zając je poljska ilustratorka in grafična oblikovalka. S svojo družino živi v Krakovu, kjer je tudi diplomirala na Akademiji za likovno umetnost. Malgosia Zając močno verjame, da je domišljija najpomembnejša stvar v življenju. Njena glava je vedno polna raznih bitij, domišljijskih prijateljev, magičnih besed in zgodb. Sodelovala je že z avtorji iz Poljske, Kanade, Nizozemske, Avstrije, Savdske Arabije in Slovenije – prav knjiga Kako prestrašiti pošast, ki jo je ustvarila z Jano Bauer, je bila leta 2020 uvrščena na seznam Bele vrane.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NOMINACIJA
 • NOMINACIJA
 • NAGRADA
Shopping Cart