Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Peter Svetina , , , , , , ,

Sosed pod stropom

19.90

 • Ilustracije: Peter Škerl
 • Vezava: trda
 • Število strani: 97
 • ISBN: 978-961-6970-61-7
 • Leto izida: 2016
 • Starost: 6+

Ni na zalogi

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Ste že slišali? Gospodu Antonelu se je v hišo zataknil komolec! K sreči ima ta pravljica srečen konec. Soseda Dodiča ljubezen dviga pod strop, debela pekovka pa je zlezla v krof. Vabljeni v svet prismuknjenih, veselih, zaljubljenih in nagajivih kratkih zgodb Petra Svetine, ki jih boste prebrali na dah. Barvito duhovitost jim je podelil ilustrator Peter Škerl. Peter Svetina velja za enega najboljših slovenskih mladinskih avtorjev s prefinjenim občutkom za ubesedovanje duhovitih igrarij, spretno zasnovanih ter dobro poantiranih zgodb. Med drugim je za svoji deli, Ropotarna in Kako zorijo ježevci, prejel večernico.

 

Nagrade in nominacije:

 • Nominacija za nagrado večernica 2017.

Mnenja:

 

Gaja Kos – LUD Literatura

Lahko bi še naštevala, ampak verjetno se vam že svita, da je zbirka dvajsetih zgodb Sosed pod stropom zbirka posebnežev in čudaštev, zato seveda niti malo ne preseneča, da je končala v knjižni zbirki Čudaške prigode, kamor paše kot marmelada v krof, če sem jih že omenjala. Posebni, odbiti, čudaški in kar je še takšnega v tej knjigi niso samo ljudje, pač pa tudi predmeti, dogajanje in prizorišča; v svetovih Petra Svetine je vse mogoče, tudi najbolj neobičajne stvari niso čisto zares nenavadne, vse kar nekako lepo paše skupaj in je, kot mora biti in kjer mora biti, kot na primer nonsens v teh zgodbah.

 

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Idealni bralec te nove slovenske knjige je osnovnošolec na razredni stopnji – samostojni bralec, ki si pred spanjem želi odpuljeno urico branja. Idealna bralca sta tudi mama in ata, ki ju otrok ob knjigi še spusti blizu – tako se lahko kratke zgodbe Petra Svetine berejo po delih; eno ata, eno mama, eno podmladek in tako naprej. Čar takih zbirk je, da jih lahko beremo, ko za branje nimamo veliko časa ali dovolj zbranosti, pa tudi kadar so otrokove bralne spretnosti še v povojih in potrebuje več vaje, ki lažje steče prav ob takem besedilu, kot je Sosed pod stropom.

Peter Svetina
Peter Svetina se je rodil leta 1970 v Ljubljani. Študiral je zlasti v Ljubljani, nekaj malega pa tudi v Pragi. Slovensko književnost, ki jo je študiral, od leta 2003 poučuje na Univerzi v Celovcu. Piše za otroke (več) in za odrasle (manj). Prepričan je, da je za pisanje treba zlasti veliko brati, veliko opazovati in veliko poslušati – pisanje ob vsem tem zavzema manjši del. Z Barbaro, Klaro in Vidom pa s psičko Sintro stanuje v stari hiši na robu Ljubljane, od koder zmeraj znova kam odhaja in se zmeraj znova tja vrača. Njegova dela so prejela najprestižnejše domače in mednarodne nagrade in so izjemno priljubljena tako med literarnimi kritiki kot tudi med bralci. Peter Svetina se je dvakrat (leta 2020 in 2022) uvrstil tudi med šest finalistov za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.
Peter Škerl
Peter Škerl (1973) je diplomiral iz ilustracije in vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za njim je obširen in prepoznaven ilustratorski opus: ilustrira slikanice in knjige za otroke in mladino, učbenike in priročnike ter objavlja v revijah za otroke. Likovno je opremil tudi številne lutkovne, gledališke ter plesno igrane predstave. S svojimi ilustracijami je opremil več kot sto različnih knjižnih del in prejel veliko pomembnih nagrad, med drugim najvišjo slovensko nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije Močvirnikov (2012). Z njimi je bil leta 2014 uvrščen tudi na mednarodno ilustratorsko razstavo v okviru knjižnega sejma v Bologni. Trikrat je bil nominiran za spominsko nagrado Astrid Lindgren in dvakrat za nagrado Hansa Christiana Andersena.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NOMINACIJA
  NAGRADA
 • NAGRADA
Shopping Cart