Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Zoran Penevski , , , , ,

Sara in pozabljeni trg

19.90

 • Ilustracije: Dušan Pavlić
 • Prevod: Dušanka Zabukovec
 • Vezava: trda
 • Število strani: 152
 • ISBN: 978-961-7047-58-5
 • Leto izida: 2020
 • Starost: 9+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Sara in pozabljeni trg je izvirna in napeta zgodba z izjemnimi ilustracijami o deklici Sari, ki po čudežnih svetovih pozabljenega trga išče svojo babico. Ptič, ki si domišlja, da je maček, kustos muzeja pisalnih strojev, strašni Vodobradec in mojster delavnice za popravljanje otroštva so le nekateri nenavadni junaki sveta čudes, ki Sari bolj ali manj pomagajo pri iskanju. Meje med resničnostjo in sanjami izginjajo, Sarin svet se spreminja v odsev slutenj in pozabljenja, iskanje babice pa v zasledovanje nečesa globljega in bistvenega, kar opredeli Sarino otroštvo. Sledovi in vprašanja se množijo vse do srečanja s kraljico iz davnine – v izredno vznemirljivi in nepričakovani razrešitvi na zadnjih straneh knjige.

 • Nenavaden, filozofsko in psihološko obarvan roman o otroštvu in pozabi, namenjen bralcem vseh starosti.
 • Odlično napisano zgodbo, ki preseneti s svojim natanko premišljenim razpletom, bodo najstniki prebrali na mah.
 • Roman prikaže posledice travmatičnega doživetja, ki razvijejo sanjske in fantastične podobe.
 • Humor in številne jezikovne igre nadgradijo besedilo.

Mnenja:

Tomaž Bešter – Konteksti

Sara in pozabljeni trg je pripoved o svetu dvanajstletnega dekleta. O bogatem svetu, ki prebiva v glavi ne povsem običajne punce. Nič v tej pripovedi ni običajno, vse spominja na zajčjo luknjo, ki pelje v prostranosti besedne pokrajine, ki jo slika mešanica spominov in tesnobe, želja in groze. A onkraj teh barvitih in neravnovesnih podob se skriva genialno zakrita žalost zaradi smrti in ločitve. In tu, skozi razpoke teh pošasti, nesmislov, besednih iger in ugank, dograjenih fantomov in pošasti, se v boju dekleta s samim seboj kažejo hrepenenja po svobodi, ki jo potrebuje. Svobodo od navezanosti. Od tiste babičine sladkobe majhnih stvari, ki ne zmorejo premagati grenkobe velikih. Sara in pozabljeni trg je zgodba o novem jutru. In o radikalni odločitvi pozabe.

 

Maja Črepinšek – Moj malček

Topla, subtilna in poetična zgodba bralca zasvoji. Popelje na čarobno potovanje, ki niha med realnim in domišljijskim, med tistim, kar se zdi kot Sarin spomin in Sarine utvare. Knjiga Zorana Penevskega z ilustracijami Dušana Pavlića je svetla in optimistična, a hkrati ves čas slutimo temne nevihtne oblake, ki se zbirajo za obzorjem. Skrivnost prelepe zgodbe se razkrije šele na zadnjih straneh. Toplo priporočam!

 

Ajda naklada

Knjiga je res odlična fantazija v prvem delu in lomilka src v drugem. Vsa prismuknjenost in čudnost, ki sem jo občutila v večini knjige, se mi je ob zadnjih poglavjih postavila na glavo. Res me je užalostilo, ko sem vedela, kaj dejansko stoji za vso to pripovedjo. Zgodbo spremljajo odlične, futuristične ilustracije.

Zoran Penevski
Zoran Penevski (1967) je pisatelj, scenarist in prevajalec. Je avtor romanov Lektor (SKC Novi Sad, 2015), Sledovi odsotnosti (Tragovi odsustva, Okean, 2008), Manj pomembni zločini (Manje važni zločini, Okean, 2005; štipendija Sklada Borislava Pekića) in drugih. Napisal je scenarija za stripovska albuma Korporativni pandemonij (Korporativni pandemonijum, risbe Aleksandar Zolotić, Besna kobila, 2015; nagrada ULUPUDS-a za strip leta), Reke na mostovih (Des Rivières sur les Ponts, risbe Goran Josić, Delcourt, 2004). Z Ivico Stevanovićem je soavtor prvega srbskega grafičnega romana Ljubezniva trupla (Ljubazni leševi, SKC Novi Sad, 2004; Komiko, 2011) in stripovskega albuma Anatomija neba (L‘Anatomie du ciel, Les Humanoides Associés, 2006).

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NOMINACIJA
 • NAGRADA
 • NAGRADA
Shopping Cart