Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Alf Prøysen , , , , , ,

Čajna ženička

19.90

  • Ilustracije: Bjørn Berg
  • Prevod: Marija Zlatnar Moe
  • Vezava: trda
  • Število strani: 119
  • ISBN: 978-961-7047-09-7
  • Leto izida: 2018
  • Starost: 6+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Mala ženička ima skrivnost – tu in tam se nenapovedano zelo pomanjša, velika je le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali, in ker je iznajdljiva in neustrašna, se zelo spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Le pomislite, kako velike so nenadoma borovnice, da o lisjaku, volku in medvedu sploh ne govorimo!

Čajna ženička je vzniknila v domišljiji norveškega pisatelja, pesnika, dramatika in glasbenika Alfa Prøysna. Prva knjiga je izšla leta 1956 in na veliko veselje otrok je sledila bogata serija njenih dogodivščin. Te so našle pot v številne tuje jezike, povsem novo življenje pa jih je čakalo v risani seriji. Štiri dogodivščine čajne ženičke vas bodo popeljale v čudežni svet domišljije, nasmejale vas bodo in ganile.


Mnenja:

Ventilator besed

S 5,5-letnim sobralcem sva Čajno ženičko prebrala v dveh večerih. Branje sem lahko doživeto dramatizirala. Tamali vsemu sporočenemu med vrsticami še ni dobro sledil, saj je zbirka namenjena malo starejšim bralcem. Z zanimanjem je opazoval podrobnosti na ilustracijah in se zelo zabaval ob ženički, ki želi losa prestrašiti s prevelikimi oblačili in klobukom.

 

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Drobne ilustracije Bjørna Berga, švedskega umetnika, so izjemno gibke. Ženička se prekopicava, se manjša oz. veča, pada, se preoblači, beži pred sovražniki v gozdu, tihotapi mačje mladiče, se sprehaja, kot bi bila navita, jezdi na mačjem hrbtu, kuha, peče in drugo … Ob razbiti posodi, popolni opremi kuhinje in jedilnega kota ter drugih podrobnostih so nekateri prizori zabrisani in le nakazani, sploh sklepno dogajanje v gozdu, v katerem straši los.

Alf Prøysen
Alf Prøysen (1914–1970) je norveški pisatelj, pesnik, dramatik in glasbenik ter ena najpomembnejših kulturnih osebnosti na Norveškem v sredini dvajsetega stoletja. Svojo kariero je začel kot glasbenik in pisec besedil za pesmi, bil pa je tudi med prvimi ustvarjalci otroških radijskih oddaj. Njegova prva dela so bile pesmi iz teh oddaj, ki so postale otroške klasike in jih še vedno igrajo in prepevajo. Njegovo najuspešnejše prozno delo za otroke so zgodbice iz serije Čajna ženička (Teskjekjerringa), ki so izhajale od leta 1957 pa vse do njegove smrti leta 1970.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • NAGRADA
Shopping Cart