Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Grigor Vitez , , , , , ,

O zajcu, ki se je rad smejal

19.90

  • Ilustracije: Peter Škerl
  • Prevod: Dušanka Zabukovec
  • Vezava: trda
  • Število strani: 70
  • ISBN: 978-961-6970-98-3
  • Leto izida: 2018
  • Starost: 5+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Grigor Vitez, znameniti hrvaški pisatelj in pesnik, je pisal predvsem zgodbe in pesmi za otroke. Njegovi liki so duhoviti, prikupni, nekatere zgodbice pa so že ponarodele – le kdo ne pozna Antonatona ali pravljice Zrcalce? Po Vitezu je na Hrvaškem poimenovana najpomembnejša nagrada za mladinsko književnosti. Humor in čarobna moč Vitezovega pripovedništva prežemata tudi tri zgodbe v tej knjigi. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? Ali ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Ali bi se spoprijateljili s Soncem?


Mnenja:

 

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Grigor Vitez je eden tistih piscev, ki so znali svojega notranjega otroka ohranjati pri življenju vse do svoje smrti. Njegova blaga duša in iskreno zanimanje za sočloveka, še posebej skrb in ljubezen, ki jo je namenjal otrokom, so razvidni iz vsake njegove pesmi, basni ali zgodbe. Še posebej otrokom je želel s svojim pisanjem pričarati čim več vedrine in radosti, “tiste radosti, ki je značilna le za otroštvo, in ki jo življenje odraslih razbija in počasi uničuje,” da bi jo ohranili in prenesli tudi na naslednje generacije.

Grigor Vitez
Grigor Vitez, znameniti hrvaški pisatelj in pesnik, je pisal predvsem zgodbe in pesmi za otroke. Njegovi liki so duhoviti in prikupni, nekatere zgodbice pa so že ponarodele – le kdo ne pozna Antontona ali pravljice Zrcalce? Grigor Vitez je eden od začetnikov moderne otroške poezije, s katero se je ukvarjal poleg prevajanja in urejanja knjig. Njegova prva zbirka otroške poezije je vzpostavila nov način pisanja: besedne igre, nonsens in lirske opise narave. Brez moraliziranja je uvedel vrsto ekspresivnih literarnih novosti in vplival na generacije književnikov otroške literature. Pesniške zbirke so prevedene v številne tuje jezike in so prejele prestižne literarne nagrade, med drugim zlato ptico, priznanje za največje dosežke v otroški književnosti. Po Grigorju Vitezu je poimenovana hrvaška nagrada za največje literarne in umetniške dosežke v otroški literaturi.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • NAGRADA
Shopping Cart