Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Jana Bodnárová , , , , ,

Punčka iz stolpa

21.90

 • Ilustracije: Juraj Martiška
 • Prevod: Andrej Pleterski
 • Vezava: trda
 • Število strani: 64
 • ISBN: 978-961-6564-73-1
 • Leto izida: 2013
 • Starost: 14+

Zgodba o punčki Ajki nam v tenkočutno izrisanih podobah pripoveduje o otroku, ki ne živi v “popolni” družini. Nekateri mladi bralci se bodo morda prvič seznanili z življenjem otroka, ki enega od staršev nima oziroma ga ne pozna ter je soočen s sprejemanjem novega partnerja prisotnega starša. Poleg tega pripoved odpira problematiko prezaposlenosti staršev, avtorica pa s simpatijo predstavlja različne življenjske sloge stranskih likov ter razvija občutljiv odnos do narave in živali.

Jana Bodnárová je ugledna slovaška pisateljica, pesnica in dramatičarka. Njena dela so prevedena v več jezikov in uvrščena v številne antologije. Punčka iz stolpa z izvrstnimi ilustracijami Juraja Martiške je bila izbrana za najlepšo knjigo poletja 2011, slovaška sekcija IBBY pa jo je predlagala za nagrado strpnosti UNESCA.

Jana Bodnárová
Jana Bodnárová (1950) je eno osrednjih imen slovaške proze, poezije in dramatike. Rodila se je v kraju Jakubovany na severnem Slovaškem, pokrajina Liptov. V Bratislavi je študirala umetnostno zgodovino, iz katere je leta 1981 tudi doktorirala. Dobrih deset let je delala v Prešovu pri spomeniškem varstvu ter pisala likovne članke in študije. Od začetka 90. let se posveča izključno književnosti. Živi v Košicah. Je avtorica več kot dvajsetih proznih in pesniških del za odrasle in otroke, mnogih gledaliških in radijskih iger ter dveh realiziranih televizijskih scenarijev. Med slovaškimi književniki je pionirka performativne videopoezije, s katero se je predstavila tudi po svetu (London, Lodž, Budimpešta, Varšava, Novi Sad, Berlin, Kjoto, Praga, Bologna). Leta 1990 je za zbirko kratke proze Aféra rozumu (Škandal razuma) prejela nagrado Ivana Kraska za prvenec leta, za knjigo kratke proze 2 cesty (2 cesti) pa leta 1992 priznanje Združenja organizacij slovaških pisateljev. Leta 2004 je z dramo Kurz orientálneho tanca (Tečaj orientalskega plesa) osvojila prvo mesto v okviru nacionalnega natečaja DRAMA za dramo leta, z otroško knjigo Dita, 30 mušiek svetlušiek a iné príbehy (Dita, 30 kresničk in druge zgodbe) pa leta 2015 nagrado Biblioteke za najboljše delo slovaške avtorice. S proznima knjigama Takmer neviditel’ná (Skorajda nevidna, 2008) in NOCturná (NOČturni, 2018) se je uvrstila med finaliste osrednje slovaške literarne nagrade Anasoft litera za najboljše prozno delo leta. Za roman Ogrlica/Ovratnica (2016) je prejela nagrado Literarne akademije in na natečaju za najboljšo knjigo leta po mnenju bralcev Knižne revue izmed vseh izdanih leposlovnih knjig preteklega leta osvojila odlično četrto mesto. Njena besedila revijalno, antologijsko in monografsko redno izhajajo v tujini, poleg evropskih jezikov v arabščini, perzijščini, hindijščini in japonščini, v slovenščini pa sta poleg revijalnih, 152 zborniških in radijskih objav na voljo knjigi za otroke Punčka iz stolpa (2013) in 13 (2017), ki je prejela znak kakovosti zlata hruška. Bodnárová je uvrščena v antologijo slovaške kratke zgodbe Zgodbe iz Slovaške (2016), gostovala pa je tudi na Dnevih poezije in vina (2014) in na Vilenici (2016).

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NAGRADA
 • AKCIJA
 • AKCIJA
  USPEŠNICA
Shopping Cart