Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Jana Bauer , , , , , , , ,

Kako objeti ježa

19.90

 • Ilustracije: Peter Škerl
 • Vezava: trda
 • Število strani: 32
 • ISBN: 978-961-7132-29-8
 • Leto izida: 2022
 • Starost: 5+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Jež zadovoljno živi svoje življenje, vse dokler ga ne pograbi silna želja, da bi nekoga objel. Poskusi pri slonu, pri medvedu, a kdo bo objel ježa, ki bode? Vse kaže, da ni takega junaka. Ubogi jež, kako je razočaran. Še huje! Uleže se na tla, da vse štiri od sebe in noče več vstati. Kakšna sreča, da v gozdu živi tudi Pipe lisjak! Prav lisičje prebrisano se loti naloge.

 

• Nova duhovita pustolovščina avtorice Groznovilce. Jana Bauer se na humoren način poigra z arhetipskimi vzorci živalskih junakov ter za tančico hudomušnosti pretanjeno izriše željo po bližini, žalost ob zavrnitvi in prijateljstvo, ki premaga še tako bodeče prepreke.
• Izvirna in večplastna zgodba bralca posrka z domiselnimi, zanimivimi preobrati.

 

Nominacije in nagrade:

 • Nominacija za desetnico, 2023.
 • Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, 2022.
 • Nominacija za večernico, 2022.

Mnenja:

 

Maja Črepinšek – Moj malček

Duhovita zgodba Jane Bauer ima številne bodice, ki prikličejo premislek in smeh. Zgodba je pretkana s številnimi sporočili in asociacijami, ki se odpirajo ob naslednjih branjih. Vsebinsko je inovativna, jezikovno pa igriva in prefinjeno izborna. Posebno mesto v slikanici imajo mojstrske ilustracije Petra Škerla. Ta slikanica je ena tistih, ki bi jo želela prebrati vsakemu otroku.

 

Gaja Kos – Delo

Bistveno za zgodbo je, da konec koncev objemanje ježa sploh ne zbode, s čimer Jana Bauer bralca rahlo zbode in pokaže, kako lahko naše življenje krojijo, komplicirajo, zadržujejo in otežujejo predsodki. Kako objeti ježa niso navodila za objemanje ježev, pač pa delček navodil za življenje.

Jana Bauer
Jana Bauer, mladinska pisateljica, rojena leta 1975 v Ljubljani, je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramaturgija. Dela kot urednica pri reviji Sodobnost; nekaj let je bila urednica za prozo, od leta 2012 pa je glavna urednica. Njena strast so projekti, ki spodbujajo branje. Eden najuspešnejših je projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med osnovnošolci. Jana Bauer je avtorica več del za otroke in mladino. Romanu Izginjevalec čarovnic, ki je bil nominiran za večernico, so sledila dela Čarobna beseda, V deželi medenjakov, dve knjigi Detektivske prigode Fokusa in Kolumne, Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima, Ding dong zgodbe ter slikanici Kako prestrašiti pošast, ki se je leta 2020 uvrstila v katalog Belih vran, in Kako objeti ježa. Več njenih del je bilo nominiranih za nagradi večernica in desetnica, za Ding dong zgodbe je leta 2020 prejela desetnico. V istem letu je prejela tudi glavno nagrado makedonskega festivala Druga zgodba. Groznovilca v Hudi hosti je njeno doslej največkrat prevajano in najbolj odmevno delo, pravice zanj so bile prodane v 19 držav.
Peter Škerl
Peter Škerl (1973) je diplomiral iz ilustracije in vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za njim je obširen in prepoznaven ilustratorski opus: ilustrira slikanice in knjige za otroke in mladino, učbenike in priročnike ter objavlja v revijah za otroke. Likovno je opremil tudi številne lutkovne, gledališke ter plesno igrane predstave. S svojimi ilustracijami je opremil več kot sto različnih knjižnih del in prejel veliko pomembnih nagrad, med drugim najvišjo slovensko nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije Močvirnikov (2012). Z njimi je bil leta 2014 uvrščen tudi na mednarodno ilustratorsko razstavo v okviru knjižnega sejma v Bologni. Trikrat je bil nominiran za spominsko nagrado Astrid Lindgren in dvakrat za nagrado Hansa Christiana Andersena.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NAGRADA
 • NOMINACIJA
  NAGRADA
  USPEŠNICA
 • NAGRADA
  Out of stock
 • NAGRADA
  USPEŠNICA
  Out of stock
Shopping Cart