Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Jana Bauer , , , , , , ,

Kako prestrašiti pošast

19.90

 • Ilustracije: Malgosia Zając
 • Vezava: trda
 • Število strani: 34
 • ISBN: 978-961-7047-62-2
 • Leto izida: 2020
 • Starost: 5+

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.
Bele vrane, ki izide vsako leto jeseni, je najpomembnejša publikacija Mednarodne Mladinske knjižnice. Predstavi se ga na Frankfurtskem knjižnem sejmu, naslednje leto pa tudi na Bolonjskem knjižnem sejmu.

Imate pod posteljo pošast?
Je debela, ima eno oko in kremplje
na tacah? To bo ROBATA pošast.
Kar brez skrbi, na smrt se boji
godbe na pihala! Izpod postelje jo
preženete z glasno koračnico.
In če pošast ni ROBATA, pač pa
ZOBATA ali celo KOSMATA?
Dam vam dober nasvet:
takoj pokličite OTONA KOBILICO!

Oton Kobilica stanuje v stolpnici sredi mesta. Ravno razmišlja o naslednjem izumu, ko ga ves prestrašen obišče sosed Filip Zajec. Pod Filipovo posteljo se je zavlekla pošast! Toda pošast ni Filipova edina težava. Tu je še razgrajač Edi Glista, ki dečku vztrajno greni življenje. Bosta fanta kos zahtevni nalogi, ki terja veliko mero poguma in iznajdljivosti? Bosta izpod postelje uspela pregnati izjemno redek, predrzen in hudoben stvor? Bodo liter malinovega sirupa, žlica za serviranje krompirja in pesem o strašni punčki Mari res dovolj? Kaj pa nasilni Edi iz sedmega nadstropja? Le pogumno! Vsaka pošast ima svojo šibko točko.

 • Še ena duhovita pustolovščina izpod peresa avtorice Groznovilce.
 • Otroke bodo zabavale nenavadne in zanimive zamisli izvirnih junakov.
 • Z otroškimi strahovi (resničnimi in namišljenimi) se junaki spoprijemajo preudarno, samozavestno, spretno in pogumno.
 • Živahne like, zabavne pošasti in duhovite domislice spremlja dobro odmerjeno stopnjevanje napetosti.
 • Odlične, izvirne ilustracije.

Mnenja:

Gaja Kos – LUD Literatura

V opisih lastnosti posameznih pošasti prideta do izraza avtoričini dobro znani izvirnost in duhovitost (zobate pošasti na primer ne prenesejo malinovega sirupa proti kašlju, še več, slabo jim je že, če samo vidijo reklamo zanj …), ki se ji v podobi pridruži tudi ilustratorka – pri Filipu doma je na primer vse v znamenju mačk, s katerimi je obsedena njegova mama: obešalnik v obliki mačk, mačke na slikah, ure v obliki mačk, mačka na koledarju itd. 

 

Andraž Gombač – Primorske novice

Duhovito in prikupno prismuknjeno zgodbo s posrečenim iztekom spremljajo ilustracije v več tehnikah, ki nikakor niso zgolj upodobitev zapisanega. Ne samo besede, zgovorna je tudi množica detajlov, ki pritegnejo oko.

 

Maja Črepinšek – revija Moj malček

Imenitna zgodba Jane Bauer se otroških strahov loti izvirno in duhovito. Ja, pošasti je mogoče pregnati, le zdravilo zanje mora biti nenavadno! Hkrati z repatežem odločno pomete še z vrstniškimi nadlegovalci. Ste se vprašali, kaj je bilo v škatlici, ki prežene najhujše izmed pošasti? Ogledalce. Ogledalce, v katerem vsakdo zagleda samega sebe. Kdor je pošast, ga iz škatlice pogleda pošastna pošast! Slikanico, ki je ena najlepših obogatitev otroških knjižnih polic letošnjega leta, je odlično ilustrirala Malgosia Zajac. Toplo priporočam!

Jana Bauer
Jana Bauer, mladinska pisateljica, rojena leta 1975 v Ljubljani, je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramaturgija. Dela kot urednica pri reviji Sodobnost; nekaj let je bila urednica za prozo, od leta 2012 pa je glavna urednica. Njena strast so projekti, ki spodbujajo branje. Eden najuspešnejših je projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med osnovnošolci. Jana Bauer je avtorica več del za otroke in mladino. Romanu Izginjevalec čarovnic, ki je bil nominiran za večernico, so sledila dela Čarobna beseda, V deželi medenjakov, dve knjigi Detektivske prigode Fokusa in Kolumne, Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima, Ding dong zgodbe ter slikanici Kako prestrašiti pošast, ki se je leta 2020 uvrstila v katalog Belih vran, in Kako objeti ježa. Več njenih del je bilo nominiranih za nagradi večernica in desetnica, za Ding dong zgodbe je leta 2020 prejela desetnico. V istem letu je prejela tudi glavno nagrado makedonskega festivala Druga zgodba. Groznovilca v Hudi hosti je njeno doslej največkrat prevajano in najbolj odmevno delo, pravice zanj so bile prodane v 19 držav.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NAGRADA
 • NOMINACIJA
  NAGRADA
Shopping Cart