Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Dita Zipfel , , , , ,

Pošastko

19.90

 • Ilustracije: Mateo Dineen
 • Prevod: Alexandra Natalie Zaleznik
 • Vezava: trda
 • Število strani: 40
 • ISBN: 978-961-7047-47-9
 • Leto izida: 2019
 • Starost: 5+

Pošastko je obupan. Skrbno si je izbral otroka, da bi živel pod njegovo posteljo in ga malo strašil. Pa kako se je trudil. Nabrusil zobe. Izdelal maske. Naježil kožuh. Glodal podboj, škripal z vrati in skrival igrače. Prhal je z nozdrvmi, napenjal jeklene mišice, pokal s kostmi. Grabil otroka za noge in mu izmikal odejo. In kaj se je zgodilo? Nič, popolnoma nič: otrok spi, smrči in se celo reži v snu. Niti sledu o strahu! Povsem razumljivo, da se je Pošastko vsega naveličal.

 


Mnenja:

Moj malček

Izjemno prikupna knjiga otrokom pomaga spregovoriti o strahu, ga poosebiti, in ga narediti prikupno prismuknjenega, čisto nič strašnega kosmatuha z izbuljenimi očmi na tankih nogicah. Še zasmili se malemu bralcu, ko mora oditi. Najraje bi ga preprosil, naj se le vrne spet strašit. Knjiga otroka opogumlja in mu pomaga premagovati nočne strahove ter druge strahove, ki se pojavijo, kadar ostane sam. Razblinja zaskrbljenost in hkrati otroka opremi z veščino, kako svoj strah obarvati humorno in ga s tem udomačiti.

 

Spletni portal Orbis Pictus

Slikanico tako odlikuje tudi močna interakcija med besedilom in ilustracijami, kar je prav tako ena izmed lastnosti postmoderne slikanice in kar nedvomno doda h kvaliteti slikanice. Pozitivna plat kakovostnih slikanic, ki vsebujejo postmoderne elemente je tudi, da so velikokrat naslovniško odprte in s tem primerne za širok spekter bralcev. To je uspelo tudi Diti Zipfel in Mateu Dineenu v pogumni slikanici s čudovitim sporočilom – tiste, ki so pogumni, strah slej kot prej zapusti. 

 

Urška Bračko – Booknjiga

Neverjetno je, kako je avtorica Pošastkota postavila v glavno vlogo, pa še zgodba je napisana v obliki nerodnega pisma, ki ga piše sam. Mestoma prečrtano ali narobe napisano prav nič ne zmoti, ker izvemo, da Pošastko ne zna prav dobro pisati. Pa tudi sicer tale narisana pošast ne deluje nič kaj strašno, morda bolj žalostno. Če se vaši otroci bojijo, da se pod njegovo posteljo skriva pošast, potem skupaj preberite to knjigo, ki se mu bo zdela zabavna, in ugotovili boste, da pošasti pač morajo strašiti, če ne so žalostne in neuspešne.

 

Dita Zipfel
Dita Zipfel (1981) je bila zaposlena kot učiteljica v Severni Friziji, preden se je posvetila pisateljevanju, zdaj pa živi in ustvarja v Berlinu. Piše romane, gledališke igre, scenarije in knjige za otroke. Leta 2017 je v prevodu Alexandre Natalie Zaleznik pri Sodobnost International izšla ena njenih prvih slikanic z naslovom Pošastko (Monsta), duhovita zgodba o majhni simpatični pošasti, s krasnimi ilustracijami Matea Dineena. Besni monolog neuslišanega pošastka je bil v gledališki sezoni 2019/2020 uprizorjen na odru kölnskega gledališča Comedia Theater. Leta 2019 je Dita Zipfel za svoj mladinski prvenec Wie der Wahnsinn mir die Welt erklärte (Kako mi je norost razložila svet) prejela številne nagrade, med drugim ugledno nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis. Skupaj z ilustratorko Beo Davies sta v letu 2022 izdali novo otroško knjigo z naslovom Brummps; za izjemno domiselno zgodbo in igriv jezik je avtorica prejela štipendijo Radau, ki jo podeljuje Hiša literature v Freiburgu.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NAGRADA
 • NAGRADA
  Out of stock
Shopping Cart