Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Tu blizu živi deklica

19.90

Ni na zalogi

Ilustriral: Peter Škerl
Vezava: trda
Obseg strani: 24

Opis

Tu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine, kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Jo želiš spoznati? V sebi skriva čudežni zaklad … Svojo mavrico.

Besedilo Ide Mlakar Črnič je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Nagrade in nominacije:

Uvrstitev v katalog Bele vrane (The White Ravens Catalogue)

Mnenja

Gaja Kos – Delo

Slikanica Tu blizu živi deklica je še en dokaz, da ima nekaj natančno, premišljeno postavljenih stavkov, nekaj strani, lahko udarno moč. Knjiga se ponuja kot odlično izhodišče bodisi za tih premislek bodisi za glasno debato.

Literarna lekarna

Slikanica Tu blizu živi deklica nam pomaga, da svojim otrokom lažje razložimo, da vsi otroci nimajo te sreče, kot jo imajo oni. Da vsi ne bivamo v enakih razmerah, da obstajajo na našem planetu otroci, ki nimajo svoje sobe, svojih igrač, njihova oblačila prehajajo od enega do drugega brata ali sestre, nimajo vsak dan obilja hrane na krožniku, ki nimajo prijateljev, s katerimi bi se igrali, in ki morajo po šoli, namesto da bi se igrali, delati … Ob tem jih naučimo, da se nimajo pravice zgražati nad položajem, v katerem so se znašli in za katerega niso krivi sami, niti da jih obsojajo na podlagi zunanjega videza. Tudi ti otroci imajo namreč čustva, želijo si prijateljev, s katerimi bi si delili skrivnosti, se z njimi smejali, a raje, kot da bi bili opaženi, ostajajo v ozadju, da ne bi nihče opazil njihove stiske, osamljenosti, ponošenih oblačil, ker biti neopažen manj boli kot biti zasmehovan in ponižan. 

Primorske novice

Ida Mlakar Črnič, ki se je mladim in manj mladim bralcem med drugim močno prikupila z nizom slikanic o Bibiju in Gustiju, je tudi tokrat pobrskala po najglobljih občutjih najmlajših. In vseh ostalih prav tako.