Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Bina Štampe Žmavc , , , , , ,

Drobne pesmi

19.90

  • Ilustracije: Andreja Peklar
  • Vezava: trda
  • Število strani: 77
  • ISBN: 978-961-7132-02-1
  • Leto izida: 2021
  • Starost: 14+

Ni na zalogi

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Ko sijem, v meni čas žari

na niti večnosti srebrne

in iz temin moje noči

morda se novo sonce vrne.

V pesmih Bine Štampe Žmavc se prelivajo podobe letnih časov, krhkih cvetlic in skrivnih občutenj, v njih zaživi paleta čustev, ki segajo od zgodovinskega spomina do jasnega pogleda v tem trenutku, ko velike noge stopajo čez pravljice, male noge pa se dotikajo mavrice. Umirimo korak in se skupaj dotaknimo mavričnega neba, snežrož in brezdanjega vesolja.

Tenkočutnost Drobnih pesmi je v izjemne akvarelne podobe ujela Andreja Peklar.


Mnenja:

 

Marija Švajncer – Ars

Zmožnost posebnega videnja vsega, kar je zunaj nje, in tudi rahlo nakazana pot v pritajeno notranjost in hkrati globino doživljanja je velika, inovativna in dragocena umetniška moč. Bina Štampe Žmavc z njo trosi lepo zveneče verze in slika sinjino, nežnost in zamaknjenost. Njene pesmi nikakor niso drobne, temveč prav nasprotno, velikanske, slišne in zavezujoče, saj se dotaknejo tistega, kar je v človeku dobro in plemenito, vabijo v milino posebnih barv, skrivnostne tišine in sončne pripeke, ki vedno znova prinaša srečo in mir.

/…/

Estetsko dognano pesniško razkošje je v likovno govorico prepesnila Andreja Peklar. Delno realistično slikanje se preveša v simboliko, barvna paleta je pisana, toda pesem Otroci pod temno zvezdo, posvečeno otrokom holokavsta, je slikarka prenesla na temno podlago in verze o tragični usodi otrok odela v belino. 

 

Patricia – Na valovih vrstic

Pesmi so raznolike, všeč mi je, da je pesnica povzela vse letne čase in tudi vsa čustva. Veliko je motivov narave, rož in vesolja. Čudovito je prepletla človeka in naravo ter spesnila čudovite pesmi. K temu je piko na i dodala tudi ilustratorka z osupljivimi akvareli. Med branjem sem začutila veliko čustev, od radosti do žalosti. Pesnica je eno pesem posvetila tudi žrtvam holokavsta, kar me je še posebej ganilo.

 

Intervju na Ventilator besed

»Življenje in umetnost pravzaprav sobivata v nekem nehotnem, globokem samoumevnem prepletu… Kot v pesmi Poljub neba iz zbirke Drobne  pesmi, ki jo je Andreja Peklar tako maestralno upodobila.«


Bina Štampe Žmavc o svoji knjigi Drobne pesmi

Pogovor z ustvarjalkama knjige Drobne pesmi

Oglej si predstavitev knjige v vlogu blogerke Booknjiga:

Bina Štampe Žmavc
Bina Štampe Žmavc je slovenska pesnica, pisateljica in dramatičarka, rojena leta 1951 v Celju. Tam je obiskovala osnovno šolo in pozneje nadaljevala šolanje na gimnaziji. Že takrat se je intenzivno ukvarjala s pisanjem poezije, s Petrom Kolškom urejala gimnazijsko glasilo, delovala v gledališkem krožku in bila štiri leta solistka v gimnazijskem zboru. Glasba in gledališče sta bila vseskozi njena stalnica, tudi ko je nadaljevala študij v Ljubljani, kjer je študirala primerjalno književnost in literarno teorijo. Med študijem je ves čas pisala poezijo in s statiranjem v SNG Drama nadaljevala svoje ukvarjanje z gledališčem. Kot absolventka primerjalne književnosti je pet let poučevala slovenski jezik na osnovni šoli v Celju in ob tem vodila otroško improvizacijsko gledališče. Z gledališčem za otroke je nadaljevala še osem let in ob tem ustvarila vrsto odmevnih in nagrajenih predstav za otroke. Hkrati s tem je začel nastajati obsežen opus literarnih del za otroke in mladino in pozneje tudi poezije za odrasle. Prejela je vrsto odmevnih nagrad: trikrat je prejela nagrado za izvirno radijsko igro, nagrajeno je bilo njeno lutkovno besedilo Ernica gosenica, za pesniško zbirko Živa hiša je prejela desetnico, njena knjiga devetih pravljic Cesar in roža pa je bila ovenčana tako z desetnico kot z večernico. Za svoj življenjski pesniški opus je leta 2018 prejela zlatnik poezije. Dvakrat je bila nagrajena tudi v tujini: v Varšavi je leta 2000 prejela prestižno nagrado Janusza Korczaka in leta 2004 nagrado Parole senza frontiere za pravljico Škrat s prevelikimi ušesi. Živi in ustvarja v Celju.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • NAGRADA
Shopping Cart