Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Predstavitev Jane Bauer

Sodobnost / Pogovori z ustvarjalci  / Predstavitev Jane Bauer

Predstavitev Jane Bauer

SPOZNAJTE JANO BAUER IN NJENE KNJIGE.

Mladinska pisateljica, rojena leta 1975 v Ljubljani, je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramaturgija. Odgovorna je za oblikovanje in izbor knjižnega programa pri KUD Sodobnost International. V okviru revije Sodobnost je leta 2010 zasnovala in nekaj časa urejala rubriko Mlada Sodobnost. Nekaj let je bila urednica za prozo, od leta 2012 je glavna urednica. Vsebinsko je zasnovala projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med osnovnošolci. Jana Bauer je avtorica več del za otroke in mladino. Romanu Izginjevalec čarovnic, ki je bil nominiran za večernico, so sledila dela Čarobna beseda, V deželi medenjakov, dve knjigi Detektivskih prigod Fokusa in Kolumne, Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima, Ding dong zgodbe in Kako prestrašiti pošast – slikanica, ki se je leta 2020 uvrstila v katalog Belih vran. Več njenih del je bilo nominiranih za nagradi večernica in desetnica. Za Ding dong zgodbe je v letu 2020 prejela desetnico, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. V istem letu je prejela tudi glavno nagrado makedonskega festivala Druga zgodba. Groznovilca v Hudi hosti je njeno doslej največkrat prevedeno in najodmevnejše delo, pravice zanj so bile prodane v 17 držav. Na Hrvaškem je bila uvrščena na seznam dobrih knjig, v Litvi je prejela nagrado IBBY za najboljši in najbolj umetniški prevod, The German Academy for Children’s and Young People’s Literature je izbrala zvočno knjigo Groznovilca v Hudi hosti (Die Kleine Gruselfee) za knjigo meseca. Leta 2015 so jo na oder postavili v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Pisanje Jane Bauer odlikujejo navihani, zabavni junaki ter prepričljive in napete zgodbe. Čeprav so namenjene otrokom, njihova čarobnost in izvirnost navdušujeta bralce vseh generacij.

VEČ O JANI BAUER:

Cene vseh knjig Jane Bauer so s kodo HUDAHOSTA v prihodnjem tednu znižane za 25 %. Prvih pet kupcev prejme DARILO – rokovnik Groznovilca.

 • Detektivske prigode Fokusa in Kolumne

  18.00
 • Detektivske prigode Fokusa in Kolumne

  18.00
 • Ding dong zgodbe

  19.90
 • Kako prestrašiti pošast

  19.90
 • V deželi medenjakov

  19.00

Oglejte si videoposnetek o knjigi Groznovilca in divja zima:

Groznovilca, majhno divje bitje z rogovilcama na glavi in zvrhano mero poguma, ki skoraj meji na nesramnost, ni očarala le slovenskih bralcev, pač pa tudi poljske, litovske, hrvaške, turške, islandske … Seveda so jo živali neskončno pogrešale, ko je odletela v svojem čajniku. Tako zelo, da so izdelale zrakoplov in se odpravile ponjo naravnost v groznovilčje gnezdo!

Nove zgodbe o groznovilci bogati iskriva duhovitost. Obeta se srečanje s prapošastjo in izkoriščevalsko veverico z rdečim klobukom. Cingljanje z zvončkom ne pričara le borovničeve pite in zakleti kamen sploh ni tako nevaren, dokler ga ne pobereš. Živali v Hudi hosti bodo morale opraviti s kupom človeških zablod, med drugim z globoko zakoreninjeno vraževernostjo, pa tudi z dvomom, ljubosumnostjo in zapečkarstvom.

Nagrade in nominacije:

Nominacija za nagrado desetnica, 2018.
Nominacija za nagrado večernica, 2018.
Znak kakovosti zlata hruška.


GROZNOVILCA V HUDI HOSTI

Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide in obtičal. Pokrov čajnika se je s treskom odprl. Ven je prilezlo malo bitje, namrščeno. Strašansko besno. V poletni oblekici in s čepico, iz katere sta rasli nekakšni rogovili. Groznovilca! Prebivalci Hude hoste še slutijo ne, kaj jih čaka …

Nagrade in nominacije:

Nominacija za nagrado desetnica, 2012.
Nominacija za nagrado večernica, 2012.
Znak kakovosti zlata hruška.

DING DONG ZGODBE

Ding-dong. Kdo zvoni?

Čudaška in izjemno zabavna knjiga z namigi na znane pravljice vas ne bo pustila ravnodušnih. Serijo kratkih pripovedi lahko berete z dveh strani; z deške in dekliške perspektive.

Ob Ding dong zgodbah niti za hip ne boste zatisnili očesa. Opraviti boste morali z neotesanimi gusarji, speči torto za teto povodnega moža in s pesmijo premagati najbolj neustrašne viteze.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

KAKO PRESTRAŠITI POŠAST

Imate pod posteljo pošast? Je debela, ima eno oko in kremplje na tacah? To bo ROBATA pošast. Kar brez skrbi, na smrt se boji godbe na pihala! Izpod postelje jo preženete z glasno koračnico. In če pošast ni ROBATA, pač pa ZOBATA ali celo KOSMATA? Dam vam dober nasvet: takoj pokličite OTONA KOBILICO!

Oton Kobilica stanuje v stolpnici sredi mesta. Ravno razmišlja o naslednjem izumu, ko ga ves prestrašen obišče sosed Filip Zajec. Pod Filipovo posteljo se je zavlekla pošast! Toda pošast ni Filipova edina težava. Tu je še razgrajač Edi Glista, ki dečku vztrajno greni življenje. Bosta fanta kos zahtevni nalogi, ki terja veliko mero poguma in iznajdljivosti? Bosta izpod postelje uspela pregnati izjemno redek, predrzen in hudoben stvor? Bodo liter malinovega sirupa, žlica za serviranje krompirja in pesem o strašni punčki Mari res dovolj? Kaj pa nasilni Edi iz sedmega nadstropja? Le pogumno! Vsaka pošast ima svojo šibko točko.


O njenih knjigah:

Gaja Kos o knjigi Kako prestrašiti pošast – LUD Literatura

V opisih lastnosti posameznih pošasti prideta do izraza avtoričini dobro znani izvirnost in duhovitost (zobate pošasti na primer ne prenesejo malinovega sirupa proti kašlju, še več, slabo jim je že, če samo vidijo reklamo zanj …), ki se ji v podobi pridruži tudi ilustratorka – pri Filipu doma je na primer vse v znamenju mačk, s katerimi je obsedena njegova mama: obešalnik v obliki mačk, mačke na slikah, ure v obliki mačk, mačka na koledarju itd. 

Nina Prešern – Gospodična knjiga o Ding dong zgodbah

Sproščenost se kaže tudi v jeziku. Izstopajo slengovski izrazi, gusar, ki govori v narečju, ter številni domiselni medmeti. Zgodbe so dolge okrog osem strani, v njih pa prevladujejo živahni dialogi, zaradi katerih je branje zelo poskočno. Zbirka je primerna za branje starejšim predšolskim otrokom, recimo po 4. letu, še bolje pozneje, ter za samostojne bralce prve in druge triade osnovne šole.

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna o Groznovilci in hudi hosti

Knjiga pa nam na preprost in otrokom razumljiv način predstavi tudi slovenske ljudske običaje, kakor sta praznovanje pusta in Zelenega Jurija. V sebi skriva tudi drobne modrosti, ki bodo otrokom pomagale naučiti se, kako in zakaj prevzeti odgovornost za svoja dejanja, zakaj je treba stvari deliti in biti prijazen z drugimi, da je treba stopiti skupaj, ko se nekdo znajde v stiski, ter tudi, da pogum velja, četudi se ti tresejo hlače.


Poslušajte pogovor z Jano Bauer

NAGRADNA IGRA

V komentarjih zapišite odgovore na vprašanja. Med pravilnimi odgovori bomo v četrtek, 17. 12. 2020, ob 16. uri izžrebali nagrajenca/-ko, ki bo prejel/-a rokovnik Groznovilca.

1. Katera knjiga Jane Bauer je najnovejša?

 

A Groznovilca in divja zima.

B Ding dong zgodbe.

C Kako prestrašiti pošast.


2. Kje je Jana preživljala svoje otroštvo?

 

A V Ljubljani.

B V Kostelu.

C V Mariboru.


3. Katerega junaka ni v knjigah Jane Bauer?

 

A Groznovilce.

B Otona Kobilice.

C Pike Nogavičke.


4. Kam si Jana zapisuje svoje domislice?

 

A Na računalnik.

B Na telefon.

C V zvezek.


5. Kaj Jani pomenijo prejete nagrade?

 

A Spodbudo za pisanje.

B Za nagrade ji je vseeno.

C Mine jo volja do pisanja.

7 komentarjev
 • Milena Mileva BLAZIC

  Odgovori 17. december, 2020 9:21 dop

  Spoštovani,

  Čestitke za intervju. Naslednjič pa predlagam še podnapise in še nadaljevati s pogovori s pisatelji in pisateljicami.

  Milena Mileva Blažić

 • Barbara

  Odgovori 17. december, 2020 12:50 pop

  1C
  2B
  3C
  4C
  5A

 • Maja

  Odgovori 17. december, 2020 2:05 pop

  1. Katera knjiga Jane Bauer je najnovejša?
  Odgovor: C Kako prestrašiti pošast.
  2. Kje je Jana preživljala svoje otroštvo?
  Odgovor: B V Kostelu.
  3. Katerega junaka ni v knjigah Jane Bauer?
  Odgovor: C Pike Nogavičke.
  4. Kam si Jana zapisuje svoje domislice?
  Odgovor: C V zvezek.
  5. Kaj Jani pomenijo prejete nagrade?
  Odgovor: A Spodbudo za pisanje.

 • Alenka

  Odgovori 17. december, 2020 2:20 pop

  1. Katera knjiga Jane Bauer je najnovejša?
  C Kako prestrašiti pošast.
  2. Kje je Jana preživljala svoje otroštvo?
  B V Kostelu.
  3. Katerega junaka ni v knjigah Jane Bauer?
  C Pike Nogavičke.
  4. Kam si Jana zapisuje svoje domislice?
  C V zvezek.
  5. Kaj Jani pomenijo prejete nagrade?
  A Spodbudo za pisanje.

 • Patricia

  Odgovori 19. december, 2020 5:21 pop

  Katere so avtoričine najljubše knjige iz otroštva?

 • Jana Bauer

  Odgovori 21. december, 2020 5:30 pop

  Pozdravljeni, Patricia,

  skupaj z očetom sva prebirala ljudske pravljice iz različnih koncev sveta, Mamka Bršljanka, je bila ena mojih najljubših zbirk pravljic. Zelo sta me očarala Brata Levjesrčna, Ronja, razbojniška hči pa je bila zelo dolgo moja najljubša knjiga. Rada sem prebirala tudi Svetlano Makarovič in Christine Nöstlinger (še zlasti Požvižgamo se na kumaričnega kralja).

  Maham iz Kostela,

  Jana

Objavi komentar