Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

Predstavitev ilustratorja Petra Škerla

Peter Škerl je ilustriral več kot 100 različnih izdaj.

Svojo ilustratorsko pot je pričel na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je končal študij ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij. Če se sprašujete, od kod so vam znane njegove ilustracije, naj povemo, da pogosto krasijo otroške revije, tudi Ciciban in Cicido. Prejel je posebno priznanje Hinka Smrekarja za mladega ustvarjalca za slikanico Kako postati deževnikar Špele Kuclar, za Klobuk gospoda Konstantina Petra Svetine je prejel nagradi za najlepšo slovensko knjigo za otroke in mladino v Ljubljani in Izoli, za izjemne ilustracije knjige Močvirniki Barbare Simoniti pa je prejel veliko nagrado Hinka Smrekarja (Ljubljana, 2012). Knjiga se je uvrstila tudi v izbor 250 najboljših knjig Bele vrane (München, 2013), zanjo je Škerl prejel Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije (Ljubljana, 2013) ter bil nominiran za častno listo IBBY (Mexico City, 2014). Za knjigo Sosed pod stropom je bil nominiran za večernico (Murska Sobota, 2017). Peter Škerl je bil trikrat nominiran za spominsko nagrado Astrid Lindgren. V letih 2017 in 2018 je bil v Bologni nominiran za nagrado Hansa Christiana Andersena. Za izvirno slovensko slikanico O kravi, ki je lajala v luno, je leta 2016 prejel nagrado Kristine Brenkove. Dve leti kasneje jo je prejel še za izvirno slovensko slikanico Skodelica kave.

VEČ O PETRU ŠKERLU:

Vse knjige z ilustracijami Petra Škerla so s kodo ČOPIČ4 v prihodnjem tednu znižane za 30%.

 • NOMINACIJA
  USPEŠNICA
  Out of stock
 • NOMINACIJA
 • NAGRADA
  USPEŠNICA
  Out of stock

Prelistajmo Debelo pekovko:

Debela pekovka Margot dela v pekarni na glavni železniški postaji. Krofe peče. Sveže in slastne! Toda Margot ima skrivnost. Nenavadno skrivnost. Včasih zleze v krof, potem pa … Joj, poglejte, tamle prihaja Friderik Žemlja, znani slikar. Naravnost po krof jo maha. Lačen je, ker na velikanski lampijon riše svet. Postreže si z najbližjim krofom, vzame novec iz žepa in ga položi na pult.
Hejsa, kako težek je tale krof!


TU BLIZU ŽIVI DEKLICA

Tu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine, kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Jo želiš spoznati? V sebi skriva čudežni zaklad … Svojo mavrico.

Nagrade in nominacije:

Uvrstitev v katalog Bele vrane (The White Ravens Catalogue)

SOSED POD STROPOM

Ste že slišali? Gospodu Antonelu se je v hišo zataknil komolec! K sreči ima ta pravljica srečen konec. Soseda Dodiča ljubezen dviga pod strop, debela pekovka pa je zlezla v krof. Vabljeni v svet prismuknjenih, veselih, zaljubljenih in nagajivih kratkih zgodb Petra Svetine, ki jih boste prebrali na dah. Barvito duhovitost jim je podelil ilustrator Peter Škerl. Peter Svetina velja za enega najboljših slovenskih mladinskih avtorjev s prefinjenim občutkom za ubesedovanje duhovitih igrarij, spretno zasnovanih ter dobro poantiranih zgodb. Med drugim je za svoji deli, Ropotarna in Kako zorijo ježevci, prejel večernico.

Nagrade in nominacije:

Nominacija za nagrado večernica 2017.

Znak kakovosti Zlata hruška.

O ZAJCU, KI SE JE RAD SMEJAL

Grigor Vitez, znameniti hrvaški pisatelj in pesnik, je pisal predvsem zgodbe in pesmi za otroke. Njegovi liki so duhoviti, prikupni, nekatere zgodbice pa so že ponarodele – le kdo ne pozna Antonatona ali pravljice Zrcalce? Po Vitezu je na Hrvaškem poimenovana najpomembnejša nagrada za mladinsko književnosti. Humor in čarobna moč Vitezovega pripovedništva prežemata tudi tri zgodbe v tej knjigi. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? Ali ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Ali bi se spoprijateljili s Soncem?

Nagrade in nominacije:

Znak kakovosti Zlata hruška.

Drugo mesto “Libar za vajk” najboljših izdaj na 24. Sa(n)jam knjige u Puli


O njegovih slikanicah:

ALENKA ŠTRUKELJ – LITERARNA LEKARNA O TU BLIZU ŽIVI DEKLICA

Peter Škerl s svojimi okrasto opranimi, bledimi, celo res nekoliko nevidnimi barvami, katere paleto je uporabil tudi že v Skodelici kave, še dodatno ponazori to neslišnost in nevidnost, ki smo ji priča v zgodbi.

Preberi več.

NINA PREŠERN – GOSPODIČNA KNJIGA O SOSEDU POD STROPOM

Knjigo je ilustriral Peter Škerl – gotovo se spomnite njegovih zelenih Močvirnikov? V Sosedu pod stropom, lično organizirani zbirki z igrivo razporeditvijo besed in slikje barv več, ilustracije pa prepričljivo kažejo posebnosti likov.

Preberi več.

MAJA ČREPINŠEK NA PORTALU MOJ MALČEK O DEBELI PEKOVKI

Nenavadna zgodba Petra Svetine pripoveduje svežo, odštekano zgodbo, ki bralca preseneti in nasmeji, nato pa se ob njej zamisli. Ker se za zgodbo zasliši šepet nečesa večjega, komaj ulovljivega, kar se neprestano premika in skuša prebiti skozi pripovedno membrano, stkano iz besed. Zgodbo – všeč bo tudi odraslim – dopolnjujejo ilustracije Petra Škerla, ki je imenitno ujel humornost iskanja odgovora na vprašanje »Kaj je ves svet?«.

Preberi več.


Poslušajte pogovor z ilustratorjem Petrom Škerlom

NAGRADNA IGRA

Med komentarje zapišite odgovore na vprašanja. Med pravilnimi odgovori bomo v torek, 1. 12. 2020, ob 17. uri izžrebali, ki bo prejel paketek razglednic z našimi ilustracijami.

1. Koliko krofov je pojedel Peter Škerl med ilustriranjem Debele pekovke?

 

A 3.

B 10.

C 40.


2. Kako se Peter pripravi na ilustriranje?

 

A Pogleda si kakšen film.

B Skače s kolebnico.

C Naredi predzgodbo, tako da nariše manjši strip.


3. Ali se pri risanju ljudi v slikanicah zgleduje po resničnih ljudeh iz svoje okolice?

 

A Ja, navdih najde pri ljudi, ki jih pozna.

B Ne, ideje dobi na internetu.

C Ne, ideje dobi v risankah.


4. Ali ima kdaj ustvarjalni mrk?

 

A Ja, včasih je popolnoma brez idej.

B Ja, kadar so prazniki.

C Ne, ker ima idej vedno dovolj.


5. Ilustrira raje duhovite ali resne zgodbe?

 

A Oboje.

B Duhovite.

C Resne.

44 komentarjev na temo “Predstavitev ilustratorja Petra Škerla”

 1. 1. B 10.
  2. C Naredi predzgodbo, tako da nariše manjši strip.
  3. A Ja, navdih najde pri ljudi, ki jih pozna.
  4. C Ne, ker ima idej vedno dovolj.
  5. A Oboje.

 2. Ali imate kakšno željo s katerim avtorjem ali avtorico bi sodelovali (slovenskim ali tujim)? Katera knjiga, ki ste jo ilustrirali je bila za vas idejno najtežja? Ali so bili vaše ilustracije že kdaj zavrnjene oz. avtorju kaj ni bilo všeč.

  1. B
  2. C
  3. A
  4. C
  5. A

  1. Odličen avtor-odlično besedilo…<3
   Zagotovo najtežja po težavnosti in debelini je bila knjiga -Močvirniki.
   Ja, enkrat se je zgodilo tudi to, ampak potem je
   bilo zadovoljstvo iz obeh strani toliko večje.

  1. 1) B
   2) C
   3) A
   4) C
   5) A

   Kaj bi bili, če ne bi bili ilustrator?
   Koliko časa povprečno vam vzamejo ilustracije za eno knjigo?
   Kaj Vam je najtežje ilustrirati?

 3. 1. B 10.
  2. C Naredi predzgodbo, tako da nariše manjši strip.
  3. A Ja, navdih najde pri ljudi, ki jih pozna.
  4. C Ne, ker ima idej vedno dovolj.
  5. A Oboje.

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart