Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Christophe Van Gerrewey , , , ,

Da boš na tekočem

19.90

 • Prevod: Mateja Seliškar Kenda
 • Vezava: mehka
 • Število strani: 144
 • ISBN: 978-961-7047-12-7
 • Leto izida: 2018

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Ista hiša, isti maček, skrb zanju med odsotnostjo prijateljev, vse tako kot leto dni poprej, le da brez bolh in – brez ljubimke. Pripovedovalec se ji odloči napisati pismo, saj lahko le tako poteši svojo željo po pogovoru, a pismo prerašča svoj okvir. Ga ne bi bilo bolje objaviti kot roman?

Ljubezensko pismo? Opis zveze, ki ji ni bilo usojeno? Analiza minule zveze, ki ni nikoli prerastla v pravo razmerje? Christophe Van Gerrewey v zasledovanju želje po pogovoru ne izpolni le namere, da bo na tekočem, ampak navsezadnje vzpostavi tudi (fiktivni) dialog – z monologom nekdanje ljubimke dogajanje nenadoma osvetli tudi z druge perspektive, predvsem pa pripelje »pismo« do bistvenega zaključka …

 

Christophe Van Gerrewey (1982) je doštudiral arhitekturo in primerjalno književnost, danes poučuje arhitekturo, urednikuje, piše pa tudi članke, eseje in kritike za različne flamske časopise in revije. Na literarno prizorišče je vstopil z zbirko kratke proze Pet zgodb o bolezni (Vijf ziekteverhalen, 2010). Za svoj romaneskni prvenec Da boš na tekočem (Op de hoogte, 2012) je prejel flamsko nagrado za najboljši prvenec, leta 2016 pa tudi nagrado Evropske unije za književnost.


Mnenja:

 

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Izvirni pripovedi, podkrepljeni s pikrim humorjem, ne zmanjka nervoze, razočaranja, začudenja, naveličanosti in kritike, doživete v propadlem razmerju. To je enostranska analiza, katere avtor je moški srednjih let, poklicno, vsaj v svojih očeh, uspešnejši od bivše partnerice. Sebe predstavlja kot zdravo uravnovešenega, njo kot moteče strastno, sebe kot pohvalno usklajenega s časom in zvestega dnevnim, tedenskim in mesečnim načrtom, njo pa kot odvisnico od spontanosti in adrenalina. Črno in belo. Že vohaš, da čisto tako med njima vseeno ni moglo biti?

 

Anja Ogrizek – Portal Dobre knjige

Bere se kot pismo, ki ga je prvoosebni neimenovani pripovedovalec namenil nekdanjemu dekletu. Kje se skriva povod za njegovo pisanje? Gre za analiziranje večletne zveze, s katerim se želi dokopati do vzroka, zakaj sta se pravzaprav razšla. Piše tudi zato, ker čuti potrebo po pogovoru ob zavedanju, da pristen odnos ni več mogoč.

Christophe Van Gerrewey
Christophe Van Gerrewey (1982) je študiral arhitekturo na univerzi v Gentu in primerjalno književnost na univerzi v Leuvnu. Danes poučuje arhitekturo na univerzi v Lozani, urednikuje pri številnih revijah s področja književnosti in arhitekture, piše pa tudi članke, eseje in kritike za različne flamske časopise in revije. Svoje prvo literarno delo, zbirko kratke proze z naslovom Pet zgodb o bolezni (Vijf ziekteverhalen), je izdal leta 2010, romaneskni prvenec Da boš na tekočem (Op de hoogte) pa leta 2012. Zanj je prejel flamsko nagrado za najboljši prvenec, leta 2016 pa tudi nagrado Evropske unije za književnost. Poleg številnih revijalnih objav njegovih zgodb in esejev sta izšla tudi njegova romana Vlak z zamudo (Trein met vertaging, 2013) in Delo, delo, delo (Werk, werk, werk, 2017).
Mateja Seliškar Kenda
Mateja Seliškar Kenda (1972) je končala študij primerjalne književnosti, francoščine in nizozemščine ter doktorirala s področja nizozemske in flamske avantgardistične poezije. Prevaja predvsem nizozemsko in francosko literaturo za odrasle in mladino. Omeniti velja njene prevode mladinskih del avtorjev Annie M. G. Schmidt, Daniela Pennaca, Helle S. Haasse, Guusa Kuijerja in Anne Provoost, med prevodi za odrasle pa antologije sodobne nizozemske in flamske kratke proze in poezije, zbirko kratkih zgodb Michela Tournierja ter prevode romanov avtorjev, kot so na primer W. F. Hermans, Gerard Reve, Peter Terrin, Tom Lanoye, Hugo Claus, Violette Leduc, Arnon Grunberg.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NAGRADA
 • NAGRADA
 • AKCIJA
  NAGRADA

  Kruzo

  23.12 Dodaj v košarico
Shopping Cart