Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Sinikka Nopola in Tiina Nopola , , , , ,

Zarja in Živa: Plešasti Perko

21.90

  • Ilustracije: Salla Savolainen
  • Prevod: Julija Potrč Šavli
  • Vezava: Trda
  • Število strani: 44
  • ISBN: 987-961-713-276-2
  • Leto izida: 2023
  • Starost: 6+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Zarja trdi, da je bila Živa kot dojenčica plešasta, kar mlajšo sestro strašno razjezi. Bomo že videli, kdo je plešast, se ji Živa sklene maščevati. Naslednje jutro je Zarja čisto iz sebe, prebudila se je brez svojih kitk! Toda Živa pravi, da se je ponoči naokrog smukala zlobna miš. Ali pa je kitke odstrigel plešasti vlomilec, namigne vaškemu policistu Mehu. To ne more biti nihče drug kot znani Plešasti Perko, sklene policist in nemudoma pokliče okrepitev, da bi razrešili to nenavadno razbojništvo …

Ob dogodivščini priljubljenih sester Zarje in Žive se boste od smeha držali za trebuhe, poleg norih nesporazumov pa vsebuje tudi obilo tort in pravo sestrsko ljubezen.


Mnenja:

Maja Črepinšek – Moj malček

Živahna zgodba pripoveduje o načelih sobivanja. Ne žuga s kazalcem, ampak prepušča sestricama, da sami najdeta rešitev. In kdo je plešasti Perko iz naslova slikanice? Neka baraba, ki je gotovo kriva, da so izginile dekliške kitke. Morda si z njimi hoče pokriti plešo … Zgodba Sinikke Nopola in Tiine Nopola je imenitna krohotavka tudi zaradi ilustracij Salle Savolainen. Zelo toplo priporočam!

Sinikka Nopola in Tiina Nopola
Sinikka Nopola (1953–2021) in Tiina Nopola (1955) sta sestri in priznani finski pisateljici. Sinikkin opus je nadvse raznovrsten, vključuje vse od kratke proze, kolumn in otroških romanov do dram, muzikalov, televizijskih dram in scenarijev za animirane filme. Tiina je pisateljica za otroke, dramatičarka in filmska scenaristka. Sestri sta mlade bralce očarali s humornimi otroškimi romani, na primer z nadvse priljubljenimi deli o navihanem Ristu Bobnarju (knjigi Risto Bobnar in strašna salama ter Risto Bobnar, odklenkalo ti je sta izšli tudi v slovenščini) in o sestrah Zarji in Živi. Omenjene romane odlikujejo zabavna situacijska komika, živi dialogi in domiseln jezik, junaki pa so osvojili tudi gledališke odre in televizijske zaslone. Za svoja dela sta sestri Nopola prejeli več nagrad, leta 2002 sta se uvrstili na častno listo IBBY, leta 2003 pa sta prejeli medaljo Anni Swan, nagrado finske sekcije IBBY za izvrstne otroške in mladinske knjige.
Salla Savolainen
Salla Savolainen (1962) je priznana in plodovita finska ilustratorka. Znana je predvsem po uspešnem sodelovanju s številnimi avtorji otroških knjig; med drugimi je ilustrirala dela Riine Katajavuori, Tove Appelgren, Tapanija Baggeja in sester Nopola, ustvarila pa je tudi avtorske slikanice ter vrsto ilustracij za učbenike in revije. Salla Savolainen obvlada različne ilustratorske tehnike in je v raznolikih stilih upodobila širok spekter tem, njene ilustracije pa bogatijo številne podrobnosti in humor. Njena dela so bila razstavljena na domačih in mednarodnih razstavah. Za svoje stvaritve je prejela tudi razne nagrade: večkrat je bila nominirana za nagrado Finlandia Junior, leta 2005 je prejela nagrado Rudolfa Koivuja za ilustracije knjige Pikku Xing Leene Virtanen. Leta 2010 je bila nominirana za prestižno mednarodno nagrado Hansa Christiana Andersena, za ilustracije učnega gradiva pa ji je Društvo finskih ilustratorjev leta 2013 podelilo nagrado Kukko.
Julija Potrč Šavli
Julija Potrč Šavli (1979) je prevajalka iz finščine, estonščine in angleščine. Prevaja prozna dela, poezijo ter otroška in mladinska dela. Iz finščine je doslej prevedla dela avtorjev, kot so Sofi Oksanen, Kari Hotakainen, Selja Ahava, Leena Krohn in Rosa Liksom, iz angleščine pa dela Jacka Kerouaca, Janet Frame in Etgarja Kereta. Leta 2010 je prejela nagrado Radojke Vrančič za najboljšo mlado prevajalko. Med letoma 2009 in 2014 je poučevala finski jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2014 je članica upravnega odbora Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Out of stock
Shopping Cart