Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Jože Horvat , ,

Panoramski let

24.90

  • Vezava: trda
  • Število strani: 211
  • ISBN: 978-961-7047-84-4
  • Leto izida: 2020

Spomin dostikrat pride predme, ne da bi ga klical – nepričakovano se pojavi pred mano kot po dolgem času davni znanec pred hišnimi vrati. In sem ga kljub vsemu vesel, čeprav takrat, ko še ni bil spomin, ni bil do kraja prijeten – in ga v obliki doživljaja nisem sprejemal v sproščeni radosti.

 

Prvoosebna pripoved glavnega junaka, skoraj devetdesetletnega Janžka, se pred nami razliva kot tok mogočne prekmurske reke, katerega dopolnjujejo spomini na bolj in manj oddaljeno preteklost, na srečno otroštvo in preizkušenj polno mladost. Skozi osebno zgodbo avtor pred nas prikliče podobe polpreteklega, izginjajočega kmečkega življenja v svojem rodnem Prekmurju.

Jože Horvat je v romanu Panoramski let združil dve zapostavljeni temi, kmečko življenje in starost, oboje pa prežel s tolikšno pripovedno močjo in poetično metaforičnostjo, da se ob branju pogreznemo v sredo tega neizprosnega, a čarobnega izginjajočega sveta.


Mnenja:

 

Andrej Arko – Radio Ars

Roman Jožeta Horvata Panoramski let je skromen z dialogi, presenetljiv pa je slog z izvirno in pogosto metaforiko. Pred nami vstaja otožna poetičnost prekmurske pokrajine z nravno preprostostjo svojega življa, preizkušanega in odhajajočega v minulost. Izvrsten je na primer psihološko pretanjeni popis poleta s športnim letalom.

Skratka, novi Horvatov roman je s svojim odmikom na podeželje prijetna in dobrodošla osvežitev v nemalokrat sivem morju urbane literature. Teh dvesto in nekaj strani je tako zaradi zanesljivo in privlačno naslikanega okolja in njegovih ljudi dobrodošla popestritev sodobne slovenske književnosti in pravzaprav neustavljivo branje.

Jože Horvat
Jože Horvat (1942) je novinar, publicist in pisec. Gimnazijo je končal leta 1960 v Murski Soboti, nato pa v Ljubljani germanistiko in slavistiko, v študijskem letu 1967/68 je bil dva semestra na podiplomskem študiju v Heidelbergu. Leta 1970 se je zaposlil pri dnevniku Delo. Kot novinar in pisec se je posvečal številnim zvrstem, od poročila, reportaže, literarnih portretov do esejev, intervjujev, potopisa, mladinske proze, dnevnika. Razen v Delu je kolumne in knjižne ocene objavljal v tednikih TT in Teleksu, pisal o kulturnem življenju v slovenskem zamejstvu, pripravil vrsto intervjujev z jugoslovanskimi pisci, bil dopisnik zagrebškega tednika Danas, pisal o literaturi in kulturi v tujini … Po več kot poldrugem desetletju je bil krajši čas urednik pri Naših razgledih, nato urednik kulturne rubrike Dela. Po odstopu s tega mesta (1991) je odšel na založbo Mladika v Ljubljani in urejal otroško revijo Kekec, bil honorarno več kot pol leta odgovorni urednik Slovenca, se nato vrnil na Delo, honorarno urejal revijo Zvon. Leta 1998 se je preselil k novoustanovljenemu dnevniku Jutranjik, po njegovem naglem zatonu pa je našel mesto pri reviji Mag. Leta 2000 je odšel na ministrstvo za kulturo, kjer je ostal do upokojitve (2010). Izdal je več kot ducat knjig.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • NOMINACIJA
  • Out of stock
  • USPEŠNICA
Shopping Cart