Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Tone Hočevar , , , , ,

Skušnjave

28.90 23.12

  • Vezava: trda
  • Število strani: 372
  • ISBN: 978-961-7047-50-9
  • Leto izida: 2019

Udar v Limi je bil prvi prevrat, ki sem ga doživel. Že mesec dni pozneje smo snemali neuresničeni udar v Boliviji, pozneje sem jih doživel še kar nekaj. Tudi krvavih. Samo ob enem udaru, bilo je v Gvatemali, kjer sem skusil tri prevrate, so me tudi ugrabili.

 

Tone Hočevar je novinar, poročevalec, urednik, televizijski voditelj, avtor dokumentarcev, številnih člankov, dolgoletni sodelavec RTV in časopisa Delo. Služboval je na različnih koncih sveta, v Mehiki, na Kubi in v Italiji, ter se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov … Skušnjave nas popeljejo v zaodrje krvavih diktatur, političnih spletk, neresnic in polresnic, cenzure, pa tudi dvomov in dilem, s katerimi se je v svoji novinarski karieri spopadal avtor. Pripovedujejo o prijateljstvih, ki so se tkala med novinarskimi kolegi, ter živo opisujejo tako izjemne dogodke, kot so srečanje z Gregoriem Fuentesom, Hemingwayevim čolnarjem in »starcem« iz romana Starec in morje, pogovor s predsednikom Giuliom Andreottijem in prisostvovanje na delovnih zajtrkih Opusa Dei. Tone Hočevar je rojen pripovedovalec, ki bralca potegne v osrčje viharnih trenutkov, ko se je pisala zgodovina.

 


Mnenja: 

 

Intervju s Samom Rugljem v reviji Bukla: “Brati menda ne bomo kar nehali! To bi bil strahoten korak nazaj!”

Če novinarsko delo jemlješ vsaj malo zares, so skušnjave skoraj vsakdanji spremljevalec odločanja o temah, obravnavanja osebnosti, še posebej pa morebitnega opredeljevanja. Skušnjave imajo več pomenov in obrazov. 

 

Beti Burger – Tone Hočevar: Skušnjave, novinarjeva zgodba, Radio Slovenija, MMC RTV SLO

 

Je kot zgodovinski roman, ki razkriva pomembne dogodke v obdobju petdesetih let in razgalja ljudi, ki so bili njihovi ključni akterji. Je kot napeta kriminalka, katere glavni protagonist je avtor sam. Je kot učbenik žurnalizma, novinarskega dopisništva, ki bi ga moral prebrati vsak mlad oziroma bodoči novinar, rojen v obdobju pametnih telefonov in instantnih novic. 

 

Simona Solina – Portal Dobre knjige

Živo slikanje razmer in srečevanj z osebami, katerih večino je odnesel tok zgodovine, nam je v razmislek, kako deluje zdajšnja civilizacija, kje smo bili nekoč, kje smo danes in kam pravzaprav plujemo. Vprašamo se, ali lahko naša napredna družba sploh dojame svojo moč, pa ne tisto, ki se meri v denarju in vojaški moči, pač pa tisto, ki izhaja iz učenja in dojemanja zgodovine, znanja ter napredka, ki bi ga lahko usmerili v svetovni mir. 

 


Napovednik

Tone Hočevar ob izidu knjige

Tone Hočevar
Tone Hočevar (1946) je legenda slovenskega novinarstva, televizijski voditelj, tudi snemalec, kadar je bilo treba, avtor dokumentarcev, urednik in urednik poola tiskovnih agencij neuvrščenih držav. Kot novinar je začel delovati v začetku sedemdesetih let 20. stoletja na TV Slovenija, bil je dolgoletni dopisnik iz Latinske Amerike in s Karibov, kjer je napisal tudi knjigo Vulkani ne umrejo. Po vrnitvi v domovino je med leti 1987 in 1992 vodil in urejal televizijski Dnevnik, kjer je bil eden izmed voditeljev tudi v času osamosvojitvene vojne. Deloval je kot novinar televizijske zunanjepolitične redakcije. TV je zapustil, da bi urejal zunanjepolitično redakcijo novonastalega časnika Republika, po propadu Republike pa je postal urednik zunanjepolitične redakcije časopisa Delo. Leta 1996 je začel delovati kot Delov dopisnik iz Rima, o katerem je leta 2011 napisal knjigo Rim: večen in svét, minljiv in posveten. Tone Hočevar je skozi svojo novinarsko kariero služboval na različnih koncih sveta in se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov … Skušnjave, njegova knjiga o celotni poklicni poti, se bere kot izjemno napeta zgodba, ki odstira zakulisje dogajanja na svetovni politični šahovnici v minulih petih desetletjih. Pri založbi Sodobnost International je poleg Skušnjav izšla še knjiga Kosmata druščina, pripoved o njegovi zvesti pasji druščini.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • AKCIJA
Shopping Cart