Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Skušnjave

28.90

Vezava: trda
Obseg:
374 strani

Opis

Udar v Limi je bil prvi prevrat, ki sem ga doživel. Že mesec dni pozneje smo snemali neuresničeni udar v Boliviji, pozneje sem jih doživel še kar nekaj. Tudi krvavih. Samo ob enem udaru, bilo je v Gvatemali, kjer sem skusil tri prevrate, so me tudi ugrabili.

Tone Hočevar je novinar, poročevalec, urednik, televizijski voditelj, avtor dokumentarcev, številnih člankov, dolgoletni sodelavec RTV in časopisa Delo. Služboval je na različnih koncih sveta, v Mehiki, na Kubi in v Italiji, ter se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov …

Skušnjave nas popeljejo v zaodrje krvavih diktatur, političnih spletk, neresnic in polresnic, cenzure, pa tudi dvomov in dilem, s katerimi se je v svoji novinarski karieri spopadal avtor. Pripovedujejo o prijateljstvih, ki so se tkala med novinarskimi kolegi, ter živo opisujejo tako izjemne dogodke, kot so srečanje z Gregoriem Fuentesom, Hemingwayevim čolnarjem in »starcem« iz romana Starec in morje, pogovor s predsednikom Giuliom Andreottijem in prisostvovanje na delovnih zajtrkih Opusa Dei. Tone Hočevar je rojen pripovedovalec, ki bralca potegne v osrčje viharnih trenutkov, ko se je pisala zgodovina.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.


Napovednik

Tone Hočevar ob izidu knjige


Mnenja: 

Intervju v reviji Bukla, Samo Rugelj: “Brati menda ne bomo kar nehali! To bi bil strahoten korak nazaj!”

Če novinarsko delo jemlješ vsaj malo zares, so skušnjave skoraj vsakdanji spremljevalec odločanja o temah, obravnavanja osebnosti, še posebej pa morebitnega opredeljevanja. Skušnjave imajo več pomenov in obrazov. 

MMC RTV SLO, Radio Slovenija, Beti Burger: Tone Hočevar: Skušnjave, novinarjeva zgodba

Je kot zgodovinski roman, ki razkriva pomembne dogodke v obdobju petdesetih let in razgalja ljudi, ki so bili njihovi ključni akterji. Je kot napeta kriminalka, katere glavni protagonist je avtor sam. Je kot učbenik žurnalizma, novinarskega dopisništva, ki bi ga moral prebrati vsak mlad oziroma bodoči novinar, rojen v obdobju pametnih telefonov in instantnih novic. 

Simona Solina – Dobreknjige.si

Živo slikanje razmer in srečevanj z osebami, katerih večino je odnesel tok zgodovine, nam je v razmislek, kako deluje zdajšnja civilizacija, kje smo bili nekoč, kje smo danes in kam pravzaprav plujemo. Vprašamo se, ali lahko naša napredna družba sploh dojame svojo moč, pa ne tisto, ki se meri v denarju in vojaški moči, pač pa tisto, ki izhaja iz učenja in dojemanja zgodovine, znanja ter napredka, ki bi ga lahko usmerili v svetovni mir. 


Pogovor s Tonetom Hočevarjem