Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Susan Kreller , , , , ,

Električne ribe

24.90

 • Ilustracije: Peter Ferlan (naslovnica)
 • Prevod: Alexandra Natalie Zaleznik
 • Vezava: trda
 • Število strani: 176
 • ISBN: 978-961-7132-60-1
 • Leto izida: 2022
 • Starost: 14+

V mamini sobi mi v nekem trenutku postane jasno, da si v domotožju vedno sam, domotožje je majcen prostor, ki diši po evkaliptu, domotožje je soba s starim rjavim pohištvom in veliko preozko posteljo, najhujše domotožje pa je tisto, ki se po nekaj mesecih vrne, veliko močneje kot prej in ravno takrat, ko si že skoraj malo pozabil. Domotožje je nekaj zelo samotnega.

 

Vse se spremeni, ko se mora Emma z mamo, bratom in sestrico preseliti iz Dublina v severovzhodno nemško vasico. Smrtonosno dolgočasje zakotja, pretrd kruh in čajne vrečke z vrvicami, avtobusi, ki se ustavijo tudi brez mahanja – za povrh vsega pa še nemška prijaznost, ki je v primerjavi s široko odprto irsko kot priprto okno. Ker novi sošolci sestrico zbadajo zaradi njenega imena, se ta zavije v molk. Emma neznansko pogreša Irsko, Atlantski ocean in stare starše ter sklene, da bo pobegnila domov takoj, ko bo sestrica spregovorila. Pri načrtovanju poti ji pomoč ponudi sošolec Levin, ki edini razume njeno stisko. Toda tudi Levinovo življenje še zdaleč ni enostavno …

Električne ribe je mnogoplastna in poetična zgodba o domotožju, identiteti, molku in besedah, ki jih je treba na novo poiskati, o nežnem porajanju prijateljstva, pa tudi o duševni bolezni. Avtorica Susan Kreller je za roman prejela številne nagrade in priznanja, uvrščen je bil tudi v prestižni katalog Belih vran.


Mnenja:

Tilka Jamnik

Odličen problemski in hkrati poetičen roman za srednješolce … in tudi za odrasle!
Susan Kreller
Susan Kreller, rojena leta 1977 v nemškem mestu Plauen, je študirala germanistiko in anglistiko; doktorirala je iz prevajanja angleške poezije za otroke. Z družino živi v Berlinu, kjer dela kot novinarka, avtorica in literarna raziskovalka. Leta 2012 je izšel njen pretresljivi mladinski roman Slonov ne vidimo, ki govori o nasilju v družini in je pritegnil pozornost širše javnosti. Susan Kreller je prejemnica številnih štipendij in nagrad, med drugim Kranichsteiner Jugendliteratur-Stipendium, Luchs des Monats, Hansjörg-Martin-Preis, Silberne Feder, kar štirikrat pa je bila s svojimi deli že nominirana za nemško nagrado s področja otroškega in mladinskega leposlovja Deutscher Jugendliteraturpreis; leta 2015 jo je prejela za mladinski roman Schneeriese. Njen mladinski roman Električne ribe je izšel leta 2019, leto pozneje je zanj prejela nagradi Katholische Kinder- und Jugendbuchpreis in Friedrich- Gerstäcker-Preis.
Alexandra Natalie Zaleznik
Alexandra Natalie Zaleznik, rojena leta 1984 v Münchnu, je odraščala dvojezično. Prav večjezičnost, ki ji je bila položena v zibelko, je bila pozneje povod za študij nemščine in lektorat švedščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani; leta 2011 je diplomirala z diplomsko nalogo Kamni spotike v Auschwitzu. Vrsto let je učila v Društvu za ohranjanje nemškega maternega 176 jezika v Ljubljani, ki deluje pod okriljem nemškega veleposlaništva, in na jezikovnih tečajih. Od leta 2018 je kot prevajalka leposlovja samozaposlena v kulturi, občasno pa tudi sama ustvarja, pesni in piše. Je članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, Slovenske sekcije IBBY in evropske mreže Traduki. Rada se udeležuje prevajalskih delavnic doma in v tujini ter občasno sodeluje z Radiem Slovenija. Prevaja iz nemščine in švedščine, zaslužna pa je tudi za vse več prevodov slovenskih besedil v nemščino.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • Out of stock
 • NAGRADA
 • AKCIJA
  USPEŠNICA
Shopping Cart