Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Linn Skåber , , , , , ,

Čez potok, ne čez most

23.90

  • Ilustracije: Lisa Aisato
  • Prevod: Marija Zlatnar Moe
  • Vezava: trda
  • Število strani: 254
  • ISBN: 978-961-7047-63-9
  • Leto izida: 2020
  • Starost: 12+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Norveška avtorica Linn Skåber je intervjuvala mlade in se v pogovorih dotaknila vseh mogočih tem, od aken do miru in izgube. Kaj je najboljše, ko si mlad? Kaj je najslabše? Kaj bi spremenili? Zakaj jih odrasli dušijo? Česa se bojijo? Iz njihovih odgovorov je Skåber ustvarila izvrstne zapise o teh čudovitih in hkrati brezupnih časih – o prehodu iz otroštva v odraslost, kakor ga doživljajo mladi.

Besedila so napisana v lahkotnem, šaljivem tonu, z iskrenostjo pa Skåber pred nami naslika podobe, polne radovednosti, akcije, ljubezni, humorja, razburljivosti, prijateljev, zabav in napadov smeha, pa tudi osamljenosti, tesnobe, ranljivosti, strahu, žalosti in nerazumevanja.

To je knjiga, ki bo posrkala mlade, njihove starše pa spomnila, kako je biti mlad.


Mnenja:

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Zbirka ni črno-beli posnetek mladega človeka, ki bi po eni strani samo jadikoval nad neznosno težo bivanja, niti ni poveličevanje mladosti na rožnatem oblačku. Čez potok, ne čez most najstnika postavi v širši kontekst. Je človek sam sebi, a še ne povsem samostojen, še vedno odvisen in redko suveren. Za okolico je preobčutljiv, za starše nerazumljiv, za učitelje kar malo nadležen, za prijatelje nepogrešljiv, večkrat pa od vseh po vrsti … spregledan.

 

Sandra Dobnikar – Knjižni kažipot

Predvsem me je navdušila raznolikost kratkih zgodb (v večini so dolge zgolj nekaj strani in variirajo med krajšimi ter daljšimi), tako v smislu obdelanih tematik kot tudi likov, ki nam pripovedujejo o svojih growing pains. Najstniki različnih polti, različnih spolnih usmerjenosti, iz različnih družbenih slojev, z različnimi prioritetami, sanjami in skrbmi. Zbirka Čez potok, ne čez most predstavlja krasno izhodišče za številne pogovore. Sama bi priporočila branje ob kasnejšem pogovoru v skupini ali z odraslim za boljše razumevanje. Branje zbirke je izvrstna priložnost, da se predelajo nekatere tabu teme in nekatere zgodbe bolje raztolmačijo.

 

Ajda Lalič – Ajda naklada

Všeč mi je, da se v zgodbah na najstnike ne gleda kot na zmedena bitja, ki iščejo svoj prostor pod soncem, ampak so predstavljeni kot čuteči, razmišljujoči ljudje, ki se na pragu odraslosti soočajo s številnimi dilemami in pomembnimi odločitvami, ki lahko bistveno vplivajo na potek njihovega življenja. Najstnikov ne pomiluje, ne želi, da nam je hudo, da se nam smilijo, vsekakor pa doseže, da pomislimo na vse, kar se v mladih glavah dogaja takrat, ko mi sami to zaznamo kot trmo in uporništvo “brez razloga.” Čudovita knjiga, ki bi morala najti mesto v vsaki šolski knjižnici, ilustracije pa bi uokvirjene zlahka krasile šolske hodnike, učilnice, pa tudi marsikatero dnevno sobo.

Linn Skåber
Linn Skåber (1970) je norveška igralka, komedijantka in pisateljica. Sodelovala je pri številnih gledaliških in filmskih produkcijah. Piše za gledališče in televizijo, uredila je tudi antologijo erotične poezije. Čez potok, ne čez most je njen knjižni prvenec. Knjiga je bila prevedena v več jezikov, leta 2018 je prejela nagrado za otroško in mladinsko literaturo, napisano v enem od obeh norveških knjižnih jezikov (Riksmålforbundets literatturprisen), leta 2019 pa je bila nominirana še za nagrado Uprisen, ki jo podeljujejo mladi bralci.

Morda vam bo prav tako všeč…

  • USPEŠNICA
  • NAGRADA
Shopping Cart