Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Čez potok, ne čez most

23.90

Ilustrirala: Lisa Aisato
Prevedla: Marija Zlatnar Moe
Vezava: trda
Število strani: 256

Opis

Norveška avtorica Linn Skåber je intervjuvala mlade in se v pogovorih dotaknila vseh mogočih tem, od aken do miru in izgube. Kaj je najboljše, ko si mlad? Kaj je najslabše? Kaj bi spremenili? Zakaj jih odrasli dušijo? Česa se bojijo? Iz njihovih odgovorov je Skåber ustvarila izvrstne zapise o teh čudovitih in hkrati brezupnih časih – o prehodu iz otroštva v odraslost, kakor ga doživljajo mladi.

Besedila so napisana v lahkotnem, šaljivem tonu, z iskrenostjo pa Skåber pred nami naslika podobe, polne radovednosti, akcije, ljubezni, humorja, razburljivosti, prijateljev, zabav in napadov smeha, pa tudi osamljenosti, tesnobe, ranljivosti, strahu, žalosti in nerazumevanja.

To je knjiga, ki bo posrkala mlade, njihove starše pa spomnila, kako je biti mlad.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Mnenja:

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Zbirka ni črno-beli posnetek mladega človeka, ki bi po eni strani samo jadikoval nad neznosno težo bivanja, niti ni poveličevanje mladosti na rožnatem oblačku. Čez potok, ne čez most najstnika postavi v širši kontekst. Je človek sam sebi, a še ne povsem samostojen, še vedno odvisen in redko suveren. Za okolico je preobčutljiv, za starše nerazumljiv, za učitelje kar malo nadležen, za prijatelje nepogrešljiv, večkrat pa od vseh po vrsti … spregledan.

Fotografija: Nina Prešern

Sandra Dobnikar – Knjižni kažipot

Predvsem me je navdušila raznolikost kratkih zgodb (v večini so dolge zgolj nekaj strani in variirajo med krajšimi ter daljšimi), tako v smislu obdelanih tematik kot tudi likov, ki nam pripovedujejo o svojih growing pains. Najstniki različnih polti, različnih spolnih usmerjenosti, iz različnih družbenih slojev, z različnimi prioritetami, sanjami in skrbmi. Zbirka Čez potok, ne čez most predstavlja krasno izhodišče za številne pogovore. Sama bi priporočila branje ob kasnejšem pogovoru v skupini ali z odraslim za boljše razumevanje. Branje zbirke je izvrstna priložnost, da se predelajo nekatere tabu teme in nekatere zgodbe bolje raztolmačijo.

Fotografija: Sandra Dobnikar