Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Klarisa Jovanović , , , ,

Če v juho pade muha

22.90 18.32

 • Ilustracije: Štefan Turk
 • Vezava: trda
 • Število strani: 56
 • ISBN: 978-961-7132-64-9
 • Leto izida: 2023
 • Starost: 7+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Kaj se zgodi, če v juho pade muha? Zgodi se zbirka nagajivih otroških pesmi, ki ni od muh, a ima svoje muhe. V igrivosti in nagajivosti se pred nami zvrstijo izštevanke, uspavanke, bibarije, šaljive pesmice, v katerih slika naslika slikarja in hiša sezida zidarja, pa tudi bolj meditativne pesmi, na primer o času, ki je ena čudna stvar, ravna in obenem kriva. Klarisa Jovanović se lahkotno poigrava z ljudsko poezijo, preigrava zabavne pesniške skovanke ter tankočutno prisluhne otroški duši in otrokovim skrbem.

Pesniška zbirka je namenjena mlajšim bralcem, vendar bo s svojo zvočnostjo in iskrivo duhovitostjo pritegnila tudi nekoliko starejše. Dragocene pripovedne in bralne trenutke bodo dodatno obogatile odlične ilustracije Štefana Turka.

 

 • V pesmih izstopajo jezikovne igrarije in pesniške novotvorbe, ki bodo marsikaterega otroka nagovorile k podobnemu (po)ustvarjanju.
 • Pesmi bodo mladim bralcem in poslušalcem blizu, saj govorijo o njihovem vsakdanu, njihovih željah, skrbeh in radostih, otrokom pa se bodo v spomin vtisnile tudi s hudomušnimi živalskimi liki; z mačko, ki razmišlja o vodi, kamelo, požrešnim pajkom, enorogim kozlom, počasnim polžkom, velikim kitom, dinozavrom, mačkom Bepom, ki sanja o solati …
 • Ena vsebinsko najmočnejših pesmi, Žlahta ni strgana plahta, v podobe (družinskega) drevesa »ujame« vse sorodnike ter prikliče toplino, ki jo daje širša družina.
Klarisa Jovanović
Klarisa Jovanović, profesorica francoščine in primerjalne književnosti, je pesnica, glasbenica in književna prevajalka. Prevaja leposlovje iz novogrščine (nagrada Društva grških književnih prevajalcev, 2004), makedonščine, srbščine in hrvaščine, italijanščine in francoščine. Piše poezijo in kratko prozo. Objavljati je začela po končanem študiju, njene pesmi najdemo v literarnih revijah Sodobnost, Nova Atlantida, Dialogi, Primorska srečanja, Mentor ter v prilogah Dnevnika in Gorenjskega glasu; večkrat so bile prebrane tudi v Literarnem nokturnu na Radio Slovenija. Doslej so ji izšle tri pesniške zbirke: Zgiban prek Mure (Lepa beseda, 2007, nominirana za najboljši prvenec), Kimono, na otip (Založba Pivec, 2013) in Izgnana (KUD Zrakogled, 2018, nominirana za Veronikino nagrado). Piše tudi za otroke. Njena besedila najdemo v revijah Galeb, Ciciban, PIL in v raznih prilogah za otroke. Za mlade bralce je napisala sedem knjig, zadnja, pesniška zbirka Če v juho pade muha, je izšla pri založbi Sodobnost International. Kot glasbenica z bogato diskografijo se posveča zlasti reinterpretaciji ljudske pesmi in izvajanju uglasbene poezije.
Štefan Turk
Štefan Turk, rojen v Trstu 13. 2. 1974, je diplomiral iz umetnostne zgodovine na tržaški univerzi. Vzporedno se je učil slikarstva pri priznanem tržaškem slikarju in pedagogu prof. Ninu Periziju. Obiskoval je tečaj ilustracije pod mentorstvom priznanega ilustratorja Svjetlana Junakovića na mednarodni šoli ilustracije v mestu Sarmede pri Trevisu. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko in ilustracijo. Razstavljal je v Sloveniji in Italiji, pa tudi na Japonskem. Ilustracije redno objavlja v otroški reviji Galeb, sodeloval je tudi z revijami Ciciban, Zmajček in Mavrica. Ilustriral je več kot 15 otroških knjižnih izdaj doma in v tujini.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • Brezvezne rime

  19.90 15.92 Dodaj v košarico
 • Out of stock

  Drobne pesmi

  19.90 15.92 Beri dalje
 • Slepomišnice

  23.90 19.12 Dodaj v košarico
Shopping Cart