Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Vesna Lemaić: Ded

Sodobnost / Uncategorized  / Vesna Lemaić: Ded

Vesna Lemaić: Ded

Oči so bile še dobre. A pozornost mu je uhajala kot neubogljiv pes. Knjiga bi morala biti zanimiva, tako mu je zatrdila vnukinja. Iz knjižnice je prinesla memoare o Scottovi ekspediciji na Antarktiko. Raziskovalci so se podali iskat jajca cesarskih pingvinov. Toda ded jim ni več mogel slediti na poti. Kot da bi ga že njihove preizkušnje na listih papirja utrujale. Zaprl je knjigo. Oči so se mu ustavile na guzmaniji, ki je rasla na leseni okenski polici nad radiatorjem. Pomirjala ga je, ker se ni premikala. Samo bila je tam z vijoličastimi socvetji v nadstropjih. Tudi to mu je prinesla vnukinja za rojstni dan. Zavpila je vse najboljše in zapela. Med petjem se ji je pridružil še njegov cimer, nekdanji operni pevec. Zatem mu je rožo predstavila z vsemi značilnostmi, kot bi ga seznanjala z novo prijateljico. Rastlina je izhajala iz deževnih gozdov Južne Amerike. Rasla je na drevesnih skorjah iz ptičjih in živalskih iztrebkov, ki so se nabrali na lubju. Zdaj je starec iz nočne omarice vzel kozarec vode, se nagnil nad lončnico, a roka se mu je tresla in je bolj zmočil polico kot guzmanijo.

V sobo se je na vozičku pripeljal cimer in oznanil svežo vest, ki se je razširila po domu. Neka gospa je umrla med mašo. Še preden bi ga lahko vprašal, kdo je bila pokojnica, je skozi vrata privršala vnukinja s svetlečim obrazom. Trikrat ga je poljubila na lica in objela.

Kupila sem ti nove klešče za nohte.

Operni pevec je spremljal dogajanje ob strani.

Ded ni nikoli smrdel po znoju, bil je pravi oficir, je razlagala. Urejen videz in dostojanstvo sta bila vedno na prvem mestu, je pristavila in starcu potegnila dol nogavice.

Si poznal tisto gospo, ki je umrla med mašo? je z zanimanjem vprašal ded.

Ne, je odvrnil cimer. Sem pa slišal, da je pred smrtjo –

/…/

Ni komentarjev
Objavi komentar