Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Predstavitev knjige Vrzel Darka Tuševljakovića

Sodobnost / Pogovori z ustvarjalci  / Predstavitev knjige Vrzel Darka Tuševljakovića

Predstavitev knjige Vrzel Darka Tuševljakovića

Vrzel je pretresljiv roman o Srbiji na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje. Opisuje mlade, razpete med bivanjem v domovini in odhodom v tujino, ter starejše, prežete z nostalgijo in obsedene z bojem proti času, ki jih prehiteva. Pisatelj z upodabljanjem življenja mladih v razburkanih časih ter združevanjem elementov družbeno-psihološkega romana in fantazmagorije postavi prizorišče, na katerem se sredi velikih političnih in zgodovinskih prelomov izmenjujejo izjemno zanimivi liki s svojimi osebnimi, čisto človeškimi problemi. Je osupljiva zgodba o tem, kako se spopasti s prelomnimi zgodovinskimi dogodki, ne da bi se odrekli svoji drugačnosti.

V vzporednih in prepletenih pripovedih se od Beograda in Kragujevca v devetdesetih letih do počitnic v Grčiji razrešujejo osebne in družinske drame, dolgotrajno nasilje ter notranje in zunanje bitke posameznikov.

 • Vrzel

  24.90

Darko Tuševljaković

Darko Tuševljaković (1978, Zenica) je srbski pisatelj in prevajalec. Prvo zgodbo je objavil leta 2002 v regionalni antologiji, izdani v sodelovanju z Unescom. Odtlej objavlja krajša in daljša prozna dela v raznih srbskih in regionalnih časopisih ter antologijah. V letih med 2010 in 2019 je objavil dve zbirki zgodb (Ljudske vibracije in Naknadne istine) ter tri romane (Senka naše želje, Vrzel (Jaz) in Jegermajster). Več njegovih knjig je bilo v ožjem izboru za nekatere najpomembnejše književne nagrade v Srbiji. Leta 2004 je dobil nagrado »Lazar Komarčić« za najboljšo novelo. Živi v Beogradu in dela kot urednik in prevajalec. Med drugimi je v srbščino prevedel dela Gena Wolfa, Ursule K. Le Guin, Chine Miévilla in Grahama Greena.


MNENJA O NJEGOVI KNJIGI:

Sara – Knjižni kažipot

Opis romana me je pritegnil, še preden je Vrzel nepričakovano pristala v mojem nabiralniku. Tuševljakovića odlikuje dober stil pisanja, ki naslika zanimive osebe z vsemi njihovimi pomanjkljivostmi. Zelo ljub mi je bil drugi del romana, ker me je po svoje spomnil na romane tipa dark academia – ker je dogajanje postavljeno v univerzitetno okolje in raziskuje tam spletena prijateljstva. Morda se ne tako zelo osredotoča na doseganje nekih akademskih uspehov, kljub temu pa s seboj prinaša vzdušje, ki je temačno in na točkah zadušljivo. 

Listanje

Družba tradicionalnih vrednot v Vrzeli ne dopušča odstopanj od norme brez žrtvovanja (vsaj dobrih medosebnih odnosov). Protagonist Damir s svojo neobičajno študentsko potjo zmore preseči vse stereotipe in se otrese obsojajoče družbe. V tujini začne znova, vendar se iz nje vrne v Beograd ‒ psihološko tako stabilen, da je sposoben življenja v njem.

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Ko beremo roman, dejansko doživljamo eksplozije posameznih raket, ki se pred nami razpotegnejo kot čudovita paleta vzorcev in barv, ki jih tkejo njegove misli in liki, ki postanejo naše misli, in mi postanemo njegovi liki. V njih se prepoznamo in razgalimo. Na koncu snamemo še zadnjo masko, za katero se skrivamo pred svetom. Takšni, kot smo. Ko sami pri sebi sklenemo, da je biti drugačen povsem v redu, ko postanemo zvesti sebi in konformizmu obrnemo hrbet, šele takrat nas bodo tudi drugi pripravljeni sprejeti take, kot smo, in premostiti vrzeli, ki nas ločujejo.


POSLUŠAJTE POGOVOR Z DARKOM TUŠEVLJAKOVIĆEM

NAGRADNA IGRA

V komentarjih zapišite odgovore na vprašanja. Med pravilnimi odgovori bomo v ponedeljek, 6. 12. 2021, izžrebali nagrajenca/-ko, ki bo prejel/-a knjigo Vrzel.

1. Prvi in drugi del romana sta ločena časovno in prostorsko, osredinjata pa se tudi okrog dveh različnih junakov, očeta in sina. Kako to, da je avtor za oba dela izbral dva različna tipa pripovedi, tretjeosebno in prvoosebno?

 

A Potreboval je distanco do likov v romanu, zato je v prvem delu uporabil tretjeosebno pripoved. V drugem delu pa je s prvoosebno Damirjevo pripovedjo ustvaril odmik od glavne osebe, Davida.

 

B Ni se mogel odločiti, kateri tip pripovedi bi uporabil, želel pa je raznolikost, zato je v prvem delu uporabil tretjeosebno, v drugem pa prvoosebno pripoved.

 

C Tako mu je svetoval urednik knjige, zato ga je upošteval.


2. Kakšna je vloga nadrealnih, fantastičnih elementov v romanu Vrzel?

 

A S fantastičnimi elementi je avtor želel bralca zmesti.

 

B Z dodajanjem fantastičnih elementov v realističen okvir pripovedi avtor prikazuje nepojasnjene stvari okrog nas. Vsak dan se soočamo z iracionalnim, nepojasnjenim svetom in avtorju je bilo tega najlažje prenesti v književnost z žanrskimi elementi.

 

C Fantastični elementi v roman dodajajo humor, ki razbije pretresljivo pripoved.


3. Katerega leta je avtor prejel nagrado Evropske unije za književnost?

 

A 2016.

 

B 2015.

 

C 2017.


 

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

6 komentarjev
 • Jerca

  Odgovori 30. november, 2021 4:25 pop

  1A
  2B
  3C

 • Ales

  Odgovori 30. november, 2021 4:28 pop

  Pozdravljeni,

  odgovori so: 1A, 2B, 3C

  Hvala.

 • Barbara

  Odgovori 30. november, 2021 7:27 pop

  Odgovori so:

  1A
  2B
  3C

 • Barbara

  Odgovori 1. december, 2021 12:19 dop

  Pravilni odgovori: 1A, 2B, 3C. 🙂

 • Nataša

  Odgovori 1. december, 2021 4:09 pop

  Pozdravljeni.

  Odgovori so:
  1A
  2B
  3C

  Lep pozdrav.

Objavi komentar