Pokličite nas +386 (0) 14 372 101

Odprta knjiga: GG4U

Sodobnost / Projekti  / Odprta knjiga: GG4U

Odprta knjiga: GG4U

Se tudi vi sprašujete, kako navdušiti najstnike za branje? Kako med knjižne platnice pritegniti odraščajoče fante in dekleta, ki se jim knjiga vse bolj izmika? Kako knjigo postaviti ob bok digitalnim medijem?

Ker se pri založbah Malinc in KUD Sodobnost International že več let ukvarjamo s projekti, ki skrbijo za bralno kulturo, smo se odločili, da slednjega pripravimo skupaj. GG4U je namenjen predvsem starejšim učencem (7., 8., in 9. razred). Trudimo se, da je projekt zabaven, poteka kot igra, povezuje tako spletne medije kot knjige, da ima osrednjo vlogo v projektu tudi šolska knjižnica, kjer se družite in o prebranem izmenjujete mnenja, da omogoča poglobljeno branje, da najboljše bralce na koncu čaka nagrada.

Kako projekt poteka?

Projekt je zastavljen v tekmovalnem duhu. Tekmujejo skupine učencev (po trije v skupini), ki preberejo štiri odlične romane.

Naslovov knjig ne izdamo, do njih bodo učenci prišli skozi reševanje ugank in nalog. Učenci bodo po uspešni rešitvi prve uganke prišli do naslova prve knjige. Po prebrani prvi knjigi bodo prejeli naloge in ko bodo naloge uspešno rešili, se jim bo razkril naslov naslednje knjige. Skupina treh učencev, ki bo prva rešila vse naloge in nam na naš e-naslov sporočila naslove vseh štirih knjig, na Facebook strani projekta pa objavila projektne izdelke, bo prejela nagradni izlet skupaj s svojo mentorico.

Kako se prijavite k projektu in pogoji sodelovanja

Da v projektu lahko sodelujete, je obvezen nakup vseh štirih romanov, ki jih potrebujete za uspešno izvedbo projekta. Mentorice in mentorji branja se obvežejo, da bodo skrivnost, za katere romane gre, skrbno varovali in jo ne bodo delili z nikomer.

Navodila za sodelovanje v projektu ODPRTA KNJIGA: GG4U

Kdaj projekt poteka?

Od oktobra 2019 do maja 2020.

Komu je namenjen?
Osnovnošolcem zadnje triade ter njihovim mentoricam in mentorjem branja.

Kaj potrebujete za izvedbo?

 • Komplet 4 knjižnih naslovov (ki jih razkrijemo le tisti mentorici branja, ki svečano priseže, da ga svojim tekmovalcem ne bo razkrila),
 • računalnik z internetno povezavo (Google, FB, Instagram, Youtube),
 • hitre prste.

Kako projekt poteka?
Projekt je zasnovan v obliki bralnega tekmovanja. Učenci tekmujejo v trojkah, vsaka si izbere svoj vzdevek. Cilj tekmovanja je, da ekipe pravilno rešijo knjižne uganke, postopno odkrijejo naslove knjig, ki jih prebiramo v projektu, in dejavno dokažejo, da so jih prebrale. Zmaga ekipa, ki bo najhitreje, najbolj odmevno in najuspešneje dosegla vse cilje in dosegla najvišje število točk. (Točkovanje je natančno opredeljeno ob nalogah.)

Kaj od tekmovalcev pričakujemo?

 • Odprte glave,
 • domiselnost in ustvarjalnost,
 • poznavanje uporabe spleta, družabnih omrežij (FB, Instagram), kanalov (Youtube) in tehnologije (računalnik, mobitel, kamera),
 • pripravljenost, da uživate v branju in reševanju knjižnih ugank, ter si ob tem še prislužite nagrado.

Kakšne so nagrade?
Zmagovalna ekipa prejme enodnevni izlet v vetrovnik v Logatcu (https://www.aerodium.si/) ali v letni adrenalinski park na Krvavcu (https://www.rtckrvavec.si/) (ekipa si izlet izbere v dogovoru z mentorico ali mentorjem branja). Mentor/-ica soglaša, da bo v primeru zmage spremljala svojo ekipo na nagradni izlet.

Točkovanje
Pri navodilih je za vsako nalogo zapisano število točk, ki jih lahko dosežete. Pomembno je, da čim hitreje rešite uganko, ki se nanaša na naslov knjige, ki jo iščemo, in jo do določenega datuma pošljete na anketo, ki ga bomo poslali mentorici ali mentorju branja. Tako vam bo ostalo dovolj časa, da opravite obe nalogi, povezani s knjigo.

Od števila in kakovosti opravljenih nalog je odvisno skupno število osvojenih točk.

Če želite prejeti točke za ugotovljene naslove knjig, nam jih morate poslati preko ankete:

 1. knjiga najkasneje do 15. oktobra 2019,
 2. knjiga najkasneje do 10. decembra 2019,
 3. knjiga najkasneje do 24. januarja 2020,
 4. knjiga najkasneje do 16. marca 2020.

V 5 delovnih dneh po tem, ko boste sporočili naslov knjige, ki jo iščemo, bomo ekipi pravilnost naslova potrdili. Potem se brž lotite reševanja nalog, povezanih s knjigo.

Radi bi, da knjižne uganke rešite čim prej, zato dodatne točke dobi ekipa, ki bo prva razrešila uganko, povezano z vsakim od knjižnih naslovov. O pridobljenih točkah vas bomo sproti obveščali na FB-strani Odprta knjiga: GG4U.

Strokovno žirijo sestavljajo uredniki KUD Sodobnost International in založbe Malinc.

Prijavnica

Za več informacij se obrnite na bralniprojektgg4u@gmail.com.

Ni komentarjev
Objavi komentar