Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI ESEJ – REZULTATI

Žirija v sestavi Jože Horvat, Evald Flisar in Alenka Urh (predsednica) je za nagrado nominirala naslednjih pet esejev:

Psihološke operacije (Tibor Hrs Pandur), Sestopanje in oblika spominjanja (Uroš Zupan), Brezimna (Helena Koder),
“Oj, zdaj gremo …”, oj, kam gremo? (Tone Peršak), Požig narodnega doma od Monoštra do Ogleja (Andrej Blatnik)

 

Žirija je nagrado podelila Heleni Koder za esej Brezimna.

 

Za objavo je žirija predlagala naslednje eseje:

Leto parodije (Mojca Pišek), Tomaž Šalamun, od diverzije do absoluta (Meta Kušar), Povejte mi … (Miha Pintarič), Tihi dražljaj (Tina Vrščaj), Komedija filozofije (Klemen Berus).

Utemeljitev nagrade za najboljši slovenski esej 2021:

Po navadi v tovrstnih utemeljitvah ugotavljamo vešče pisanje, spretno razvijanje teme, mojstrski slog, vitalnost premisleka, širok pogled in kar je še takšnih za silo objektivnih kriterijev. Esej Brezimna Helene Koder je vse to, hkrati pa se bralca zelo osebno dotakne. Pravzaprav ga iztrga iz nekakšne kolektivne otopelosti, v katero nas je pahnilo preteklo pandemično leto. Vsakodnevno javno preštevanje številk, ta osupljivo brezosebni način poročanja o smrtih ljudi, zabrisuje dejstvo, da gre vendar za konkretna življenja, konkretne posameznike in njihove zgodbe. Pisanje predstavlja globoko osebni in zelo intimni premislek o temi, ki je med vsemi pogoji človeškega bivanja najbolj univerzalna. Toda smrt je hkrati globoko »individualna, osebna, enkratna«. Če jo razosebimo in spremenimo v statistiko, ji na brutalno pragmatičen način odvzamemo možnost kolektivnega so(čustvovanja). To pa je za družbo pogubno, svari avtorica. »Ko smrt postane brezimna in »ljudje postanejo številke«, je skupnosti konec.« Esej, ki se vešče sprehaja po razmislekih literarnih in filozofskih predhodnikov, ima med drugim tudi katarzične, očiščevalne težnje, saj si prizadeva nevtralizirati breme kolektivne krivde, ki ga družbi nalaga pozaba svetosti življenja.

Alenka Urh, predsednica žirije

Nagrajenko, nominirance in avtorje ter avtorice esejev, predlaganih za objavo, prosimo, da nam relevantne tekste v Wordu pošljejo na sodobnost@guest.arnes.si.

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart