Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

NAGRADA SONČNICA NA RAMI 2021 – REZULTATI

Za nagrado sončnica na rami, nagrado za spodbujanje veselja do branja 2021, je žirija v sestavi dr. Marijanca Ajša Vižintin (predsednica), Katja Klopčič Lavrenčič (članica) in Katja Kac (članica) izbrala naslednje nominiranke:

Katarino Klajn, OŠ Šenčur; Ano Ilić, OŠ Mirana Jarca; Jano Kavčič, OŠ Dornberk

 

Žirija je nagrado podelila Katarini Klajn, OŠ Šenčur.

 

Utemeljitev:

Veliko navdušenje je s svojo domiselnostjo in srčnostjo požela Jana Kavčič z Osnovne šole Dornberk z inovativnim projektom Potujoča šolska knjižnica. OŠ Dornberk je podeželska šola, od Nove Gorice oddaljena približno 15 kilometrov, in v lanskem šolskem letu je večina učenk in učencev ostala brez kakršne koli možnosti za izposojanje knjig. Prav to oviro se je odločila premagati Jana Kavčič, ki je v potujočo knjižnico spremenila kar svoj avto. Svoj cilj, da knjiga najde pot do vsakega otroka posebej, je izpolnila in presegla, saj je obisk knjižničarke na domu – in ta je bil na voljo vsem 329 učenkam in učencem! – predstavljal posebno doživetje za celotne družine.

Na Osnovni šoli Mirana Jarca v Ljubljani so sklenili oblikovati branju prijazno šolo. V celoletni projekt, ki ga je zasnovala učiteljica Ana Ilić, je vključenih vseh 444 učenk in učencev šole, spodbujanje branja pa je zaveza celotne šole. To je razvidno tudi iz podatka, da so učenke in učenci prve triade prvi bralni izziv v mesecu septembru opravili ob sodelovanju ravnatelja in pomočnice ravnatelja. Program Ane Ilić je v nadaljevanju spodbujal povezovanje starejših in mlajših učenk in učencev, februarja pa so se zbiranju prebranih knjig pridružili tudi učiteljice in učitelji. Spodbujajo medgeneracijsko povezovanje, saj so se bralnim izzivom pridružili stari starši, načrtujejo še pripravo zvočne pravljice za bolnišnično šolo in za dom starejših občank in občanov. Strukturirano celoletno spodbujanje branja z mesečnimi izzivi in povezovanje s širšo okolico prinaša znanje, pa tudi veselje in bližino, ki sta v današnjih dneh še posebej toplo sprejeta.

Na Osnovni šoli Šenčur pod vodstvom profesorice slovenščine in francoščine Katarine Klajn poteka bralni projekt Knjiga me zmiga. Pobuda je nastala v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ KA1 (2019–2022). Odločili so se, da bodo elemente branja povezali z elementi bolj priljubljenega športa, ciljna skupina pa so učenke in učenci z matične šole in s pripadajočih podružničnih šol (teh je skupaj 840), pa tudi družine in lokalna skupnost. Poleg vodje projekta so v ožji projektni skupini še ravnateljica in šest učiteljic ter učiteljev, medtem ko vsebine izvajajo vsi zaposleni. Z različnimi bralnimi aktivnostmi skozi celo šolsko leto nagovarjajo prav vse: šolsko tekmovanje v pozornem branju in tekočnosti branja Bralni dirkač je namenjeno učencem od 3. do 9. razreda (udeležijo se ga enkrat mesečno), družine pritegne Družinski bralni klub, potegujejo se za Planinsko bralno značko, za prestop v drug medij poskrbi videonatečaj Knjiga me zmiga, obeta se tudi (zaradi epidemije prestavljeni) športno-literarni tabor. Literarna aerobika čaka na aktivne učiteljice in učitelje, posebne pozornosti pa si zasluži natečaj Na drugem koncu sveta – a blizu srca: učenke in učenci so ob knjigah, ki govorijo o selitvah in begunstvu, raziskovali življenjske zgodbe svojih prednic in prednikov. Svoje zgodbe so zbrali v zbornik Blizu srca in posneli dokumentarni film. Pa je vse to le del bralnih aktivnosti, ki potekajo na tej šoli in ki pod vodstvom Katarine Klajn uspešno povezujejo branje in gibanje. Kot je zapisala predana mentorica, so »bralčke in migavčke popeljali na skupni izlet, ki pa ni končan«. Zaželimo jim lahko samo še srečno pot, Katarini Klajn pa smo za njeno izvirno in predano delo prisodili nagrado sončnica na rami!

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart