Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Slavko Pregl , , , , ,

Kraljična / Pošast

19.90

  • Ilustracije: Kristina Krhin
  • Vezava: trda
  • Število strani: 26
  • ISBN: 978-961-6970-86-0
  • Leto izida: 2017
  • Starost: 5+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Zbirka Biberbav ima poseben koncept: zgodba ni ena, zgodbi sta dve, vsaka po svoje izbira smeri, enak konec pa pripovedi združi. Kraljična/Pošast, dve zgodbici v isti knjigi se bereta vsaka s svoje strani, na sredini pa imata skupen razplet. V njej spremljamo iz dolgčasa sprejeto odločitev punčke Varje, ki lepega dne v vrtcu sklene postati kraljična in fantka Gala, ki se odloči postati pošast.

 


Mnenja:

 

Gaja Kos – LUD Literatura

Takole na prvi pogled zgodbici nista nič posebnega, na srečo pa so prvi pogledi pogosto krivični; fino je to, da Gal in Varja vse stavita na moč domišljije, ki jo pričakujeta tudi od drugih: „Kdor ve, da mora pošast iz groznega žrela bruhati ogenj, naj si me tako predstavlja. Če je za koga pošast nekaj s strašnim ostrim repom, naj rep v mislih doda moji zadnjici. /…/» No, vrtčevski otrok bi verjetno rekel kar lepo „moji riti» (če sem že začela s pikolovstvom, moram dodati še to, da je Galov premislek o tem, kaj imajo rade punce, kaj vrtijo na televiziji itd. nekoliko neutemeljen v samem poteku pogovora med fantiči), ampak saj je jasno, da želim izpostaviti avtorjev poklon otroški domišljiji, tisti čisti in močni, ki še ni okužena s tržno logiko in marketingom, ki kriči: če hočeš biti kraljična, potrebuješ točno tole in tole oblekico in takšno in takšno kronico …!

 

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Kljub temu pa se vidi, da je gospod Pregl še gentleman stare šole, saj zna ohranjati distanco do našega vsakdanjega sveta in ga otrokom predstaviti kot svet, ki nam daje moč in upanje ter katerega smisel je v iskanju pozitivnih rešitev s svetlim pogledom v prihodnost. Taka je tudi slikanica Kraljična/Pošast, v kateri se skrivata kar dve zgodbici o tem, kako neobremenjeno se znajo otroci pogovarjati o precej pomembnih življenjskih odločitvah, npr. o tem kaj bom, ko bom velik. Na eni strani knjige se tako skriva zgodba o deklici Varji, ki se odloči, da bo postala kraljična. Na drugi strani pa si lahko preberete zgodbico o fantiču Galu, ki se odloči, da bo postal pošast. A kaj, ko sta naslednji dan oba že nekaj čisto drugega. Namenjena je vrtčevskim otrokom.

Slavko Pregl

Morda vam bo prav tako všeč…

Shopping Cart