Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Ferdo, veliki ptič

19.90

Vezava: trda
Obseg: 32 strani

Opis

Ferdo je ptič. Velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporabi, da z njo pomaga manjšim od sebe. 

Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela, in ko postane žejen, popije jezero … Toda ko ostanejo brez vode, vsi kaj hitro pozabijo na dobra dela nenavadne črne ptice in Ferdo postane prav tisto, na kar dotlej še nikoli ni pomislil – drugačen, izobčen in osamljen.

S slikanico, ki svojo zgodbo pripoveduje le skozi podobe, je Andreja Peklar leta 2015 na knjižnem sejmu v Bologni navdušila mednarodno žirijo, ki je Ferda uvrstila med nominirance za nagrado Silent Book Contest.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Nagrade in nominacije:

  • Nominacija za nagrado Silent Book Contest, Bologna 2015.
  • Priznanje Hinka Smrekarja na 12. bienalu ilustracije, 2016.
  • Nagrada za najbolje oblikovano knjigo na 32. slovenskem knjižnem sejmu.
  • Uvrstitev v katalog Bele vrane (The White Ravens Catalogue)
  • Uvrstitev na častno listo IBBY.
  • Znak kakovosti zlata hruška.

Mnenja:

Koridor – Larisa Javernik

Ena boljših »tihih« slikanic je delo Ferdo, veliki ptič slovenske avtorice Andreje Peklar, ki je z uporabo preprostega dvodimenzionalnega vizualnega jezika ustvarila čudovito (nenapisano) zgodbo. Informacije so bralcu posredovane predvsem skozi uporabo kontrastov. Z jasnimi kompozicijskimi odločitvami avtorica Ferdovo telesno značilnost kontrastno postavlja nasproti majhnemu svetu, v katerem biva – Ferdo je namreč ogromen črn ptič.

LUD Literatura – Veronika Šoster

Obenem knjiga problematizira dojemanje in sprejemanje drugačnosti, ki se je družba velikokrat neutemeljeno boji ali jo zavrača. Vse to je posredovano prek podob, ilustracije učinkujejo kot grafike, saj gre za ploskve (drevesa, hiše, tovarne, baloni) na beli podlagi, različne debeline in teksture nanešene barve pa dajejo likom in pokrajini občutek živosti in gibanja. Najbolj navdušijo Ferdovi obrazni izrazi, in ko za svoje dobro dejanje na koncu prejme odlikovanje, naš obraz z razlogom zažari z njegovim.

Pri Sofiji

Tako sem se odločila, da jo spodbudim, naj o Ferdotu razmišlja naglas. Obotavljivo, z enobesednimi stavki, je začela pripovedovati svojo zgodbo. Potem je ta prerasla v monolog, deloma v dialog s samo sabo. Jaz sem poslušala in – zapisovala. Ko je bučka obrnila zadnjo stran, je delovala precej zadovoljno. Kot da ni ničesar izpustila, ničesar zanemarila. Knjigo je odložila in tekla novim podvigom naproti …