Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Andreja Peklar , , , , , , ,

Ferdo, veliki ptič

19.90

 • Ilustracije: Andreja Peklar
 • Vezava: trda
 • Število strani: 32
 • ISBN: 978-961-6970-87-7
 • Leto izida: 2017, 2. izd.
 • Starost: 3+

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.
Bele vrane, ki izide vsako leto jeseni, je najpomembnejša publikacija Mednarodne Mladinske knjižnice. Predstavi se ga na Frankfurtskem knjižnem sejmu, naslednje leto pa tudi na Bolonjskem knjižnem sejmu.

Ferdo je ptič. Velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporabi, da z njo pomaga manjšim od sebe. 

Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela, in ko postane žejen, popije jezero … Toda ko ostanejo brez vode, vsi kaj hitro pozabijo na dobra dela nenavadne črne ptice in Ferdo postane prav tisto, na kar dotlej še nikoli ni pomislil – drugačen, izobčen in osamljen.

 

Nagrade in nominacije:

 • Nominacija za nagrado Silent Book Contest, Bologna 2015.
 • Priznanje Hinka Smrekarja na 12. bienalu ilustracije, 2016.
 • Nagrada za najbolje oblikovano knjigo na 32. slovenskem knjižnem sejmu.
 • Uvrstitev v katalog Bele vrane (The White Ravens Catalogue)
 • Uvrstitev na častno listo IBBY.

Mnenja:

 

Koridor – Larisa Javernik

Ena boljših »tihih« slikanic je delo Ferdo, veliki ptič slovenske avtorice Andreje Peklar, ki je z uporabo preprostega dvodimenzionalnega vizualnega jezika ustvarila čudovito (nenapisano) zgodbo. Informacije so bralcu posredovane predvsem skozi uporabo kontrastov. Z jasnimi kompozicijskimi odločitvami avtorica Ferdovo telesno značilnost kontrastno postavlja nasproti majhnemu svetu, v katerem biva – Ferdo je namreč ogromen črn ptič.

 

LUD Literatura – Veronika Šoster

Obenem knjiga problematizira dojemanje in sprejemanje drugačnosti, ki se je družba velikokrat neutemeljeno boji ali jo zavrača. Vse to je posredovano prek podob, ilustracije učinkujejo kot grafike, saj gre za ploskve (drevesa, hiše, tovarne, baloni) na beli podlagi, različne debeline in teksture nanešene barve pa dajejo likom in pokrajini občutek živosti in gibanja. Najbolj navdušijo Ferdovi obrazni izrazi, in ko za svoje dobro dejanje na koncu prejme odlikovanje, naš obraz z razlogom zažari z njegovim.

 

Pri Sofiji

Tako sem se odločila, da jo spodbudim, naj o Ferdotu razmišlja naglas. Obotavljivo, z enobesednimi stavki, je začela pripovedovati svojo zgodbo. Potem je ta prerasla v monolog, deloma v dialog s samo sabo. Jaz sem poslušala in – zapisovala. Ko je bučka obrnila zadnjo stran, je delovala precej zadovoljno. Kot da ni ničesar izpustila, ničesar zanemarila. Knjigo je odložila in tekla novim podvigom naproti …

Andreja Peklar
Andreja Peklar, slikarka, ilustratorka in avtorica knjig za otroke, se je po študiju umetnostne zgodovine ter filozofije vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in diplomirala iz slikarstva. Kmalu po končanem študiju je stopila v svobodni poklic in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke. S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice, pa tudi učbenike in revije za otroke in mladino. Imela je vrsto samostojnih razstav ilustracij, udeležuje pa se tudi pomembnejših mednarodnih selekcioniranih razstav. Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini, med drugim prvo nagrado na Exhibiton of children books illustrations v Sharjahi, mednarodno zlato pero Beograda (2007), Purple Island Award, NAMI Concours Koreja (2015), priznanje Hinka Smrekarja na 12. Slovenskem bienalu ilustracije (2016), Best of the Best, Hii Illustration, Kitajska (2016), uvrstitev na častno listo IBBY (2018) ter nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, ki jo je prejela kar trikrat (2006, 2017 in 2019). Leta 2018 so bile njene ilustracije uvrščene na eno najpomembnejših razstav ilustracij na knjižnem sejmu v Bologni. Živi in dela v Ljubljani – kot svobodna umetnica se v zadnjem času posveča predvsem ustvarjanju avtorskih slikanic.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • Out of stock
 • NOMINACIJA
 • NAGRADA
  USPEŠNICA
Shopping Cart