Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Kate DiCamillo , , , , , , , ,

Čudežno potovanje Edwarda Tulana

22.90

  • Ilustracije: Bagram Ibatoulline
  • Prevod: Jakob J. Kenda
  • Vezava: trda
  • Število strani: 210
  • ISBN: 978-961-6970-95-2
  • Leto izida: 2018
  • Starost: 9+

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Edward Tulane je brezsrčen zajec, pravzaprav nečimrna porcelanasta lutka z bogato garderobo. Pripada desetletni deklici Abilen, ki ima zajca neizmerno rada. Toda Edwarda čakajo težave, ki ga bodo pripeljale do skrajnih meja vzdržljivosti. Začnejo se s tem, ko ga nesramni fantje med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz Abileninih rok in ga vržejo v morje. Tukaj se Edwardovo potovanje začne. Od morskega dna do nežnega objema ribičeve žene, od zavetja pri brezdomcu in njegovem psu ter do rok umirajoče deklice. Z vsakim človeškim dotikom postane Edwardovo srce mehkejše in nekoliko večje. Kljub trpinčenju in vsem poškodbam Edward zasije v lepoti. In lepota je tudi ustrezna beseda za opis celotnega dela.

Kate DiCamillo nam je podarila izbrušen biser, za katerega bi bilo resnično škoda, če ga ne bi imeli tudi v slovenskem prevodu. Kate DiCamillo (1964) je večino otroštva preživela na jugu Združenih držav. Je ena izmed šestih ustvarjalcev, ki so kar dvakrat prejeli nagrado The John Newbery Medal. S Čudežnim potovanjem Edwarda Tulana se je leta 2007 povzpela na lestvico stotih najboljših otroških knjig po izboru učiteljev.


Mnenja:

Špela Sabati – Koridor

Čudežno potovanje Edwarda Tulana je ganljiva zgodba o ljubezni, izgubah, prijateljstvu in odraščanju, ki si bo na marsikateri knjižni polici priborila posebno mesto. Konec zgodbe je sicer precej klišejski, pa vendar ji to težko očitamo. Mar nismo ne nazadnje vsi po tihem navijali za tak zaključek? Kot navijamo za to, po čemer knjiga kar kliče – po filmski ali lutkovni adaptaciji.

 

Pri Sofiji

Knjižna umetnina, ki ne šteje let svojih bralcev niti let lastne uporabe. Umetelno zasnovana, kot so zasnovane najboljše pravljice, in začinjena z brezčasno elegantnimi ilustracijami. Neprecenljiv dar otroku in dar sebi. Za skupno branje in skupno potovanje.

 

Ajda Lalič – Ajda naklada

Res čudovita pripoved, ki te neverjetno posrka vase. Izjemno lep jezik in čudovita grafična podoba, ki s pomočjo ilustracij že iz branja samega naredi Čudovito potovanje. Všeč mi je, kako so se pri založbi lotili celotne zasnove knjige, saj je cel izdelek natisnjen v sepiastih, nežnih tonih in celo pisava je rjava. Tudi z vizualnega vidika je torej to dovršen in lep izdelek.

Kate DiCamillo
Kate DiCamillo (1964) je večino otroštva preživela na jugu Združenih držav, študirala pa je na Floridski univerzi. Piše za otroke, mladino in odrasle. Je ena izmed šestih ustvarjalcev, ki so kar dvakrat prejeli medaljo Johna Newberyja, in sicer v letih 2004 in 2014 za knjigi The Tale of Despereaux in Flora and Ulysses. Za knjigo Because of Winn-Dixie, po kateri je bil leta 2005 posnet tudi istoimenski igrani celovečerni film, je leta 2000 prejela nagrado Josette Frank in leta 2003 nagrado Marka Twaina. Njena knjiga Čudežno potovanje Edwarda Tulana se je leta 2007 povzpela na lestvico stotih najboljših otroških knjig po izboru učiteljev, ki jo v ZDA pripravlja National Education Association. Sledilo je več pomembnih nagrad in nominacij, med njimi prestižna nagrada Boston Globe-Horn Book. V letih 2014 in 2015 je bila Kate DiCamillo nacionalna ambasadorka za mladinsko literaturo. Trenutno živi v Minneapolisu in vsak delovni dan vestno napiše dve strani. Več na: www.katedicamillo.com in www.katedicamillostoriesconnectus.com.

Morda vam bo prav tako všeč…

Shopping Cart