Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
 

Knjige

Čudežno potovanje Edwarda Tulana

22.90

ilustracije: Bagram Ibatoulline
vezava: trda
obseg: 210 strani

Opis

Edward Tulane je brezsrčen zajec, pravzaprav nečimrna porcelanasta lutka z bogato garderobo. Pripada desetletni deklici Abilen, ki ima zajca neizmerno rada. Toda Edwarda čakajo težave, ki ga bodo pripeljale do skrajnih meja vzdržljivosti. Začnejo se s tem, ko ga nesramni fantje med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz Abileninih rok in ga vržejo v morje. Tukaj se Edwardovo potovanje začne. Od morskega dna do nežnega objema ribičeve žene, od zavetja pri brezdomcu in njegovem psu ter do rok umirajoče deklice. Z vsakim človeškim dotikom postane Edwardovo srce mehkejše in nekoliko večje. Kljub trpinčenju in vsem poškodbam Edward zasije v lepoti. In lepota je tudi ustrezna beseda za opis celotnega dela.

Kate DiCamillo nam je podarila izbrušen biser, za katerega bi bilo resnično škoda, če ga ne bi imeli tudi v slovenskem prevodu. Kate DiCamillo (1964) je večino otroštva preživela na jugu Združenih držav. Je ena izmed šestih ustvarjalcev, ki so kar dvakrat prejeli nagrado The John Newbery Medal. S Čudežnim potovanjem Edwarda Tulana se je leta 2007 povzpela na lestvico stotih najboljših otroških knjig po izboru učiteljev.

Mnenja:

Čudežno potovanje Edwarda Tulana je ganljiva zgodba o ljubezni, izgubah, prijateljstvu in odraščanju, ki si bo na marsikateri knjižni polici priborila posebno mesto. Konec zgodbe je sicer precej klišejski, pa vendar ji to težko očitamo. Mar nismo ne nazadnje vsi po tihem navijali za tak zaključek? Kot navijamo za to, po čemer knjiga kar kliče – po filmski ali lutkovni adaptaciji.

Koridor – križišče umetnosti

Knjižna umetnina, ki ne šteje let svojih bralcev niti let lastne uporabe. Umetelno zasnovana, kot so zasnovane najboljše pravljice, in začinjena z brezčasno elegantnimi ilustracijami. Neprecenljiv dar otroku in dar sebi. Za skupno branje in skupno potovanje.

Pri Sofiji