Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Upravičeni ste do brezplačne dostave!

SONČNICA NA RAMI JE PODELJENA

Na Pomladnem srečanju Sodobnosti sta bili podeljeni dve priznanji in nagrada sončnica na rami. Sodobnost podeljuje to nagrado, ker prepoznava izjemno angažiranost in domiselnost mentorjev branja.

Priznanje sončnica na rami je prejela Marta Strahinić iz Ljudske knjižnice Metlika.

Marta Strahinić je v Ljudski knjižnici Metlika zaposlena že 38 let, ves čas službovanja si močno prizadeva za promocijo in spodbujanje branja. Med drugim je začela projekta Predšolska bralna značka v občini Metlika in Romi, povabljeni v knjižnico, ki je postal vzorčen primer vključevanja marginalnih skupin; zanj je prejela Evropsko nagrado za inovativni projekt promocije branja. Marta Strahinić je tudi avtorica promocijske slikanice Radovedni zajček v knjižnici; slikanica, inovativno povabilo v knjižnico, je že na policah številnih knjižnic, od leta 2022 jo prejme vsak novorojenček v Občini Metlika, prav tako so jo v letu 2022 prejele vse romske družine, ki imajo otroke do 10. leta starosti.

 

Priznanje sončnica na rami je prejela tudi Irena Senčar z Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik.

Irena Senčar je na šoli zaposlena kot učiteljica slovenskega jezika, v letošnjem šolskem letu pa je ob prenovi matične učilnice vzpostavila številne dejavnosti za spodbujanje branja, od stenske poslikave treh klasikov, knjižnih polic, citatov do knjižnih gajb  in tabel, namenjenih izražanju mnenj o prebranem. V pravo uspešnico je prerasel nagradni knjižni kviz, namenjen predvsem učencem predmetne stopnje. V sodelovanju z lokalnim vrtcem in domom starejših občanov Irena Senčar spodbuja medgeneracijsko branje, sodeluje pa tudi pri različnih mednarodnih in nacionalnih bralnih projektih. V zadnjih letih kot moderatorka literarnih srečanj in dogodkov intenzivno sodeluje z lokalno knjižnico.

 

Nagrado sončnica na rami je prejela Metka Kostanjevec s Prve gimnazije Maribor.

Metka Kostanjevec je knjižničarka in profesorica slovenščine na Prvi gimnaziji Maribor, kjer že 20 let aktivno spodbuja veselje do branja med dijaki in zaposlenimi. Spodbuja in koordinira sodelovanje šole v številnih nacionalnih in mednarodnih projektih, z dijaki se udeležuje bralnih maratonov, organizira in vodi literarna srečanja, pripravlja odmevne, z literaturo povezane razstave ter z bralnospodbujevalnimi akcijami uspešno povezuje različne generacije. Metka Kostanjevec je prava gonilna sila za dvig bralne kulture v svoji šoli in skupnosti, saj s svojim delom ustvarja trajne pozitivne spremembe v življenju svojih učencev, kolegov in širše skupnosti. Tako je že leta 2006 ustanovila Bralni klub za profesorje PGM in Bralni klub dijakov PGM – oba delujeta še danes. Posebej velja izpostaviti tudi projekt Bralna značka Prve gimnazije Maribor, ki je namenjen vsem dijakom in zaposlenim, od leta 2022/2023 pa tudi staršem in drugim družinskim članom. Lani je bralno značko uspešno opravilo kar 245 dijakov, 56 zaposlenih in 28 družinskih članov.  Metka Kostanjevec je nagrado sončnica na rami prejela za spodbujanje dobrih bralnih navad v širši skupnosti in za spodbujanje medgeneracijskega povezovanja ob branju.

 

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart