Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Predstavitev knjige Bine Štampe Žmavc

Sodobnost / Novice  / Predstavitev knjige Bine Štampe Žmavc

Predstavitev knjige Bine Štampe Žmavc

PREDSTAVLJAMO NOVO KNJIGO BINE ŠTAMPE ŽMAVC DROBNE PESMI

Ko sijem, v meni čas žari

na niti večnosti srebrne

in iz temin moje noči

morda se novo sonce vrne.

Bina Štampe Žmavc je slovenska pesnica, pisateljica in dramatičarka, rojena leta 1951 v Celju. Tam je obiskovala osnovno šolo in pozneje nadaljevala šolanje na gimnaziji. Že takrat se je intenzivno ukvarjala s pisanjem poezije, s Petrom Kolškom urejala gimnazijsko glasilo, delovala v gledališkem krožku in bila štiri leta solistka v gimnazijskem zboru.
Glasba in gledališče sta bila vseskozi njena stalnica, tudi ko je nadaljevala študij v Ljubljani, kjer je študirala primerjalno književnost in literarno teorijo. Med študijem je ves čas pisala poezijo in s statiranjem v SNG Drama nadaljevala svoje ukvarjanje z gledališčem.
Kot absolventka primerjalne književnosti je pet let poučevala slovenski jezik na osnovni šoli v Celju in ob tem vodila otroško improvizacijsko gledališče. Z gledališčem za otroke je nadaljevala še osem let in ob tem ustvarila vrsto odmevnih in nagrajenih predstav za otroke. Hkrati s tem je začel nastajati obsežen opus literarnih del za otroke in mladino in pozneje tudi poezije za odrasle. Prejela je vrsto odmevnih nagrad: trikrat je prejela nagrado za izvirno radijsko igro, nagrajeno je bilo njeno lutkovno besedilo Ernica gosenica, za pesniško zbirko Živa hiša je prejela desetnico, njena knjiga devetih pravljic Cesar in roža pa je bila ovenčana tako z desetnico kot z večernico. Za svoj življenjski pesniški opus je leta 2018 prejela zlatnik poezije. Dvakrat je bila nagrajena tudi v tujini: v Varšavi je leta 2000 prejela prestižno nagrado Janusza Korczaka in leta 2004 nagrado Parole senza frontiere za pravljico Škrat s prevelikimi ušesi.
Živi in ustvarja v Celju.

Pogovori s sodobniki: Andrej Pleterski z Bino Štampe Žmavc (Sodobnost 3/2021)

Pleterski: Posebno poglavje v vašem življenju je petje. Bili ste solistka v gimnazijskem pevskem zboru, takrat ste že prepevali šansone, obiskovali ste solo petje na celjski glasbeni šoli, eno leto tudi v Ljubljani. Pesem, kot ste se nekje izrazili, je »bila doma« že v vaši rodbini, peli ste celo štiriglasno in mnogi so igrali inštrumente … Katere pesmi ste takrat prepevali skupaj in kakšen je bil vaš repertoar šansonov?

Štampe Žmavc: Če kaj resnično obžalujem, je to, da sem opustila petje. Bila sem otrok, ki je pel. Na poti iz šole domov, na poti skozi gozd, ko je v krošnjah starih dreves šumel strah … Ali sedeč v rogovili hrasta, ko so se veje spreminjale v čelešnik nepopisne večerne zarje. Obžalovati, kakšen paradoks, ko sem v prvi gimnaziji začela prav s šansonom Edith Piaf … Non, je ne regrette rien … In je Piaf postala moja zaščitna znamka. Še zmeraj hranim v vitrini pokal s steklenimi dragulji s festivala v Zrenjaninu, kamor so me poslali kot predstavnico kulture v drugem letniku gimnazije. Ob misli, da sem pela na stadionu pred vsaj tisoč gledalci, me danes spreletava srh. V družini pa smo se posvečali predvsem slovenski ljudski pesmi, izvirnim pesmim, ki se pojejo ob božiču, kolednicam in mnogim ponarodelim pesmim naših pesnikov. Preberi več.

Nova knjiga:

 • Znižanje

  Drobne pesmi

  19.90 15.00

Bina Štampe Žmavc o svoji pesniški zbirki:

O ilustratorki

Andreja Peklar je slikarka, ilustratorka in avtorica knjig za otroke. Po študiju umetnostne zgodovine in filozofije se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala iz slikarstva. Kmalu po končanem študiju je stopila v svobodni poklic in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke. S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice, pa tudi učbenike in revije za otroke in mladino. Imela je vrsto samostojnih razstav ilustracij, udeležuje pa se tudi pomembnejših mednarodnih selekcioniranih razstav. Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini. Omenimo naj le mednarodno zlato pero Beograda (2007), Purple Island Award, NAMI Concours v Koreji (2015), priznanje Hinka Smrekarja na 12. Slovenskem bienalu ilustracije (2016), Best of the Best, Hii Illustration, na Kitajskem (2016), uvrstitev na častno listo IBBY (2018) ter nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, ki jo je ilustratorka prejela kar trikrat (2006, 2017 in 2019). Leta 2018 so bile njene ilustracije uvrščene na eno najpomembnejših razstav ilustracij na knjižnem sejmu v Bologni. V zadnjem času se posveča predvsem ustvarjanju avtorskih slikanic. Živi in dela kot svobodna umetnica v Ljubljani.

Andreja Peklar o ilustriranju zbirke:

NAGRADNA IGRA

V komentarjih zapišite odgovore na vprašanja. Med pravilnimi odgovori bomo v petek, 4. 6. 2021, ob 10. uri izžrebali nagrajenca/-ko, ki bo prejel/-a ilustracijo Andreje Peklar iz knjige Drobne pesmi. Namig za odgovore: oglejte si tudi videoposnetka.

1. Kako je naslov nove pesniške zbirke Bine Štampe Žmavc?

 

A Majhne pesmi.

B Velike pesmi.

C Drobne pesmi.


2. Kolikokrat je Bina Štampe Žmavc sodelovala z založbo KUD Sodobnost International?

 

A Dvakrat.

B Sedaj prvič.

C Petkrat.


3. Kdo je ilustriral zbirko Drobne pesmi?

 

A Andreja Peklar.

B Hana Stupica.

C Nina Kovačič.


4. Ali je ilustratorka Drobnih pesmi v preteklosti že sodelovala z avtorico Bino Štampe Žmavc?

 

A Da.

B Ne.

C Je želela, vendar ni bilo dogovora.


5. Katerega leta je Bina Štampe Žmavc prejela zlatnik poezije za svoj življenjski pesniški opus?

 

A 2021.

B 2018.

C 2016.

4 komentarji
 • Barbara Žvirc

  Odgovori 28. maj, 2021 10:38 dop

  1C
  2C
  3A
  4A
  5B

 • Alex Devetak

  Odgovori 2. junij, 2021 8:06 pop

  1c-2c-3a-4a-5b

 • Tina Marinšek

  Odgovori 7. junij, 2021 8:17 pop

  1C, 2C, 3A, 4A in 5B

Objavi komentar