Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Piret Raud ,

Uho

19.90

  Ko se uho nenadoma znajde brez glave, čisto samo, ne ve, kam naj se obrne in kaj naj počne. Morda pa bi znalo komu prisluhniti? Toda kaj, če so besede strupene in bolijo?

  Nenavadna zgodba o pomenu poslušanja, za katero je avtorico Piret Raud, priljubljeno estonsko ustvarjalko, navdihnilo življenje Vincenta van Gogha.

  • Elegantna alegorija o tem, kako lahko že z dobrosrčnim poslušanjem pomagamo drugim in sklenemo nova prijateljstva.
  • Nenavadna, a izredno domiselna zgodba v obliki basni ponuja številne možnosti za pogovor o vrednosti poslušanja, obenem pa tudi o negativnih učinkih »strupenih« besed oziroma obrekovanja.
  • Slikanica ne le z zgodbo, temveč tudi z ilustracijami ušesa, ki prevzema različne identitete (npr. oblaka, gobe, ribe, metulja …), metaforično upodablja iskanje identitete. Pomembno poudarja, da kljub morebitnim osebnim pomanjkljivostim lahko odkrijemo svoje edinstvene talente, ki nas izpolnjujejo.
  • Čarobne in izvirne ilustracije, v katerih se zaobljene oblike in linearni prepleti stkejo v številne podrobnosti, tako da skoraj vsaka ilustracija pripoveduje svojo zgodbo in nosi skrite pomene.
  • Aluzija na življenje nizozemskega umetnika Vincenta van Gogha.
  • Avtorica Piret Raud je za svoje delo prejela številne nagrade; med drugim je bila vključena na IBBY častno listo za svoje pisateljsko in ilustratorsko delo, bila večkrat nominirana tako za spominsko nagrado Astrid Lindgren kot za Andersenovo nagrado, nekatera njena dela pa so bila vključena v prestižni mednarodni katalog najboljše otroške in mladinske literature Bele vrane.

  Ključne besede: pomen poslušanja, uteha, prijateljstvo, obrekovanje, spletkarjenje, Vincent van Gogh.


  Mnenja:

  Gaja Kos – LUD Literatura

  Na koncu se torej izkaže, da se da tudi brez glave čisto lepo živeti, kar morda ni ravno ustrezno sporočilo za današnje, pogosto že tako ali tako brezglave čase. Seveda tudi mišljeno ni tako, to omenjam zgolj zato, ker iz knjige vendarle lahko izluščimo nekaj pomembnega, za današnje in sploh vse čase – kako pomembno je biti poslušan oziroma slišan in kakšna vrlina je znati (zgolj) poslušati. 

  Piret Raud
  Piret Raud (1971) je priljubljena in priznana estonska pisateljica in ilustratorka otroških knjig. Leta 1995 je magistrirala na estonski akademiji umetnosti. Odtlej živi in dela v Talinu; ilustrirala je več kot 50 knjig, napisala 21 knjig za otroke ter tri romane in zbirko kratke proze za odrasle. Njene knjige so prevedene v več kot 15 jezikov, nekaj jih je vključenih v katalog Bele vrane ali uvrščenih na častno listo IBBY. Za svoje delo je prejela številne nagrade doma in v tujini, nominirana pa je bila tudi za dve najprestižnejši nagradi na področju otroške književnosti – trikrat za nagrado Hansa Christiana Andersena in šestkrat za spominsko nagrado Astrid Lindgren.
  Shopping Cart