Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Jana Bauer , , , , , , , ,

Groznovilca in divja zima

22.90

 • Ilustracije: Caroline Thaw
 • Vezava: trda
 • Število strani: 159
 • ISBN: 978-961-6970-81-5
 • Leto izida: 2017
 • Starost: 6+

Ni na zalogi

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig.

Groznovilca, majhno divje bitje z rogovilcama na glavi in zvrhano mero poguma, ki skoraj meji na nesramnost, ni očarala le slovenskih bralcev, pač pa tudi poljske, litovske, hrvaške, turške, islandske … Seveda so jo živali neskončno pogrešale, ko je odletela v svojem čajniku. Tako zelo, da so izdelale zrakoplov in se odpravile ponjo naravnost v groznovilčje gnezdo!

Nove zgodbe o groznovilci bogati iskriva duhovitost. Obeta se srečanje s prapošastjo in izkoriščevalsko veverico z rdečim klobukom. Cingljanje z zvončkom ne pričara le borovničeve pite in zakleti kamen sploh ni tako nevaren, dokler ga ne pobereš. Živali v Hudi hosti bodo morale opraviti s kupom človeških zablod, med drugim z globoko zakoreninjeno vraževernostjo, pa tudi z dvomom, ljubosumnostjo in zapečkarstvom.

 

Nagrade in nominacije:

 • Nominacija za nagrado desetnica, 2018.
 • Nominacija za nagrado večernica, 2018.

Mnenja: 

 

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Ob Groznovilci se boste imeli zares fino, kar pomeni: nasmihali, smejali in krohotali se boste. Huda hosta je namreč gozd, v katerem prebivajo hipohondrski jež, sitni polh, vraževerna veverica, ki o sebi govori v tretji osebi, kos, ujet v disfunkcionalen zakon, za etnografijo zainteresirani krt ter drugi, ki v domišljiji slovenske pisateljice Jane Bauer prevzemajo vse mogoče človeške lastnosti. V tem mladinskem delu delujejo kot izvirno gonilo pripovedi.

 

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Knjiga pa nam na preprost in otrokom razumljiv način predstavi tudi slovenske ljudske običaje, kakor sta praznovanje pusta in Zelenega Jurija. V sebi skriva tudi drobne modrosti, ki bodo otrokom pomagale naučiti se, kako in zakaj prevzeti odgovornost za svoja dejanja, zakaj je treba stvari deliti in biti prijazen z drugimi, da je treba stopiti skupaj, ko se nekdo znajde v stiski, ter tudi, da pogum velja, četudi se ti tresejo hlače.

 

Renate Rugelj – Bukla 140

Naslovna junakinja je simpatična, a precej navihana vila, ki s svojima naglavnima rogovilcama in letečim čajnikom nekega dne preseneti živalske prebivalce Hude hoste. Malo namrščeno vilinsko bitje gozdnim junakom s svojimi potegavščinami povzroča kar precej težav, a vseeno so žalostni, ko jih nekega dne zapusti in se vrne k svojim sorodnikom. Zato se druščina gozdnih živali tik pred zimo pogumno odloči, da v groznovilčjem gnezdu poiščejo svojo prijateljico in jo znova pripeljejo v svoj gozd. Dolga in mrzla zima v Divji hosti z Groznovilco tako postane vse prej kot dolgočasna … Znova domišljijsko bogato pisanje, jezikovno in situacijsko izvirne dogodivščine pa lahko dolge zimske večere skrajšajo tudi mladim bralcem.

Jana Bauer
Jana Bauer, mladinska pisateljica, rojena leta 1975 v Ljubljani, je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer dramaturgija. Dela kot urednica pri reviji Sodobnost; nekaj let je bila urednica za prozo, od leta 2012 pa je glavna urednica. Njena strast so projekti, ki spodbujajo branje. Eden najuspešnejših je projekt Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med osnovnošolci. Jana Bauer je avtorica več del za otroke in mladino. Romanu Izginjevalec čarovnic, ki je bil nominiran za večernico, so sledila dela Čarobna beseda, V deželi medenjakov, dve knjigi Detektivske prigode Fokusa in Kolumne, Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima, Ding dong zgodbe ter slikanici Kako prestrašiti pošast, ki se je leta 2020 uvrstila v katalog Belih vran, in Kako objeti ježa. Več njenih del je bilo nominiranih za nagradi večernica in desetnica, za Ding dong zgodbe je leta 2020 prejela desetnico. V istem letu je prejela tudi glavno nagrado makedonskega festivala Druga zgodba. Groznovilca v Hudi hosti je njeno doslej največkrat prevajano in najbolj odmevno delo, pravice zanj so bile prodane v 19 držav.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • AKCIJA
  NAGRADA
 • NOMINACIJA
  NAGRADA
  USPEŠNICA
  Out of stock
 • NOMINACIJA
  AKCIJA
  NAGRADA
  USPEŠNICA
Shopping Cart