Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Upravičeni ste do brezplačne dostave!
Matthijs van Boxsel , , ,

Enciklopedija neumnosti

21.90 17.52

 • Prevod: Dušanka Zabukovec
 • Vezava: trda
 • Število strani: 208
 • ISBN: 978-961-6564-81-6
 • Leto izida: 2014

Ni na zalogi

Enciklopedija neumnosti nizozemskega avtorja Van Boxsela je naravnost klasičen primer »alternativne misli«, saj se loteva familiarnih področij našega umevanja inteligence, demokracije, umetnosti in zgodovine na popolnoma neortodoksen način. S svojimi posegi na različna področja skuša avtor dokazati (in nas na izviren način tudi prepriča), da je neumnost podlaga naše civilizacije. Avtor analizira različne vrste človeške neumnosti na podlagi pravljic, risank, slavolokov, krajinske arhitekture, baročnih stropov, vicev, znanstvene fantastike, politike in še marsičesa. Kje se začneta razum in inteligenca, in kje se končata? Van Boxsel se ukvarja z neumnostjo smrtno resno, tako kot Robert Musil, in ne v obliki satire, kot je to počel Flaubert. Izhaja iz provokativne misli, da je neumnost pravzaprav pogoj za inteligenco, da zmote stimulirajo napredek in da je neuspeh podlaga uspešnosti. V svoji znanstveni in hkrati duhoviti knjigi, doslej prevedeni v skoraj vse svetovne jezike, celo v kitajščino, Van Boxsel dokazuje, da je naša kultura produkt serije brezuspešnih poskusov, da bi doumeli bistvo neumnosti.


Mnenja:

 

Tadej Meserko – Radio Študent

Skoraj po pravilu tovrstne raziskave stremijo k obratu. Lenoba ni nujno nekaj slabega, melanholija ni zgolj otožnost, tesnoba je povezana z občutenjem temeljnega in podobno. Van Boxsel se ne izneveri tej tradiciji in tudi sam skuša pokazati, da neumnost ni nekaj povsem neumnega, pač pa je vgrajena v človeški mehanizem in je v posebnih priložnosti potrebna, skorajda nujna, pogosto pa nam je ravno neumnost dala kar nekaj nepričakovanih sadov, s katerimi smo si sladili gorko življenje.

 

Nina Meh – MMC RTV SLO: “Neumno je, da vreme vpliva na izid volitev

Enciklopedija neumnosti, ki jo je pred kratkim izdala založba KUD Sodobnost International, je vabljiva in zabavna zbirka primerov in idej človeške neumnosti skozi zgodovino, ki jo dopolnjuje izvirno in raznoliko slikovno gradivo. Avtor enciklopedije Matthijs van Boxsel zagovarja tezo, da je naša kultura posledica niza bolj ali manj neuspelih poskusov spopadanja z neumnostjo.

Matthijs van Boxsel

Morda vam bo prav tako všeč…

 • NOMINACIJA
 • Skrivnost slave

  19.90 15.92 Dodaj v košarico
 • Toliko knjig!

  16.67 13.34 Dodaj v košarico
Shopping Cart