Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

Gostovanje prodorne finske pisateljice Selje Ahave

Pri KUD Sodobnost International med 24. in 26. aprilom pripravljamo tri literarne večere z večkrat nagrajeno prodorno finsko pisateljico Seljo Ahavo. V odličnem prevodu Julije Potrč Šavli lahko zdaj tudi v slovenščini prebiramo njen roman, za katerega je prejela nagrado Evropske unije za književnost, Stvari, ki padejo z neba.

Selja Ahava z glasom deklice pripoveduje zgodbo njenega odraščanja in spoprijemanja z življenjskimi udarci. Roman je tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimiobičajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Selja Ahava (1974) je pisateljica, scenaristka in dramaturginja iz Finske (Finska je po poročilih Združenih narodov že drugo leto zapored najsrečnejša država na svetu). Na akademiji za gledališče v Helsinkih je diplomirala iz dramaturgije, v Londonu je študirala uprizoritvene umetnosti. Za svoj prvi roman, Dnevnik izgubljenega (2010), je bila nominirana za nagrado časopisa Helsinki Sonmat. Stvari ki padejo z neba (2015), je njen drugi roman. V svojevrstnem pripovednem slogu opisuje usodo posameznikov, ki so jim srečna ali nesrečna naključja spremenila življenje. Njen tretji roman, Preden mož izgine, je izšel leta 2017. V njem pisateljica tematizira svojo zakonsko krizo, potem ko ji je mož priznal, da si je vedno želel biti ženska, in se je začel pripravljati na operacijo za spremembo spola. Piše tudi scenarije za filme in televizijske nadaljevanke ter radijske igre.

Avtorici boste lahko prisluhnili na literarnih večerih:

sreda, 24. april, ob 19.00 – Knjigarna Libris, Koper,

četrtek, 25. april, ob 14.00 – Glavni oder na Mariborskih dnevih knjige, Maribor,

petek, 26. april, ob 18.00 – Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana.

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart