Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Dobrodelna akcija

Sodobnost / Novice  / Dobrodelna akcija

Dobrodelna akcija

Dragi sodelavci in sodelavke, dragi ljubitelji branja!

Ne morem si predstavljati, kako je, če moraš čez noč spakirati svoje življenje v en kovček in zapustiti dom. V strahu za svoje življenje in za življenja svojih otrok, svojih družin. Te dni so misli vseh nas z Ukrajino.

Na pobudo pisatelja Petra Svetine smo se pri Sodobnosti odločili, da bomo vsaj eno slikanico prevedli v ukrajinščino, jo natisnili in razdelili otrokom v begunskih centrih. Upamo, da jim bomo na ta način lahko podarili košček topline, občutek doma, zgodbico, ki se bere v njihovem maternem jeziku, saj je večerno branje v toplem maminem objemu pomirjujoče.  Ko bo te grozne vojne konec in se bodo vrnili domov, bodo s seboj lahko odnesli košček naše kulture. S tem želimo tudi pokazati, kako cenimo ukrajinsko kulturo, jezik in suverenost. Vem, da vseh otrok ne bomo mogli obdarovati, a trudili se bomo, da jih bo čim več.

Izbrali smo 8 knjig (na sliki!) – izkupiček od njihove prodaje bo namenjen tisku slikanice v ukrajinščini. Če želite pomagati, se pridružite naši akciji: kupite slikanico, ki jo boste zvečer prebrali otroku v svojem naročju, ali pa knjigo, ki jo boste ob osmem marcu ali materinskem dnevu komu podarili. S tem ne boste razveselili le vam drage osebe, temveč tudi nekaj ukrajinskih otrok.

Po razmisleku smo se odločili, da v ukrajinščino prevedemo slikanico Petra Svetine Debela pekovka, ki jo je ilustriral Peter Škerl. Menimo, da je primerna za majhne in malo večje otroke, poleg tega je lani prejela priznanje posebne poti za drugačnost in prišla v ožji izbor za najboljšo slovensko slikanico. Ko sem jo poslala Maryani Klymets, ukrajinski prevajalki, ki živi v Franciji, z vprašanjem, ali se ji izbor zdi primeren, mi je napisala: »Slikanica je smešna in obenem poučna – svet je odletel, ne, svet je še tu. To, se mi zdi, zdaj vsi potrebujemo – nekoga, da nam pove, da je svet še vedno tu.«

Oba avtorja in prevajalka so se odrekli honorarju.

Prosim, delite to sporočilo. Jana Bauer, glavna urednica

Knjige lahko naročite na https://www.sodobnost.com/kategorija…/dobrodelna-akcija/

Ni komentarjev
Objavi komentar