Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Milena Mileva Blažić: Slovensko-kitajski slikaniški svet Huiqin Wang

Sodobnost / Uncategorized  / Milena Mileva Blažić: Slovensko-kitajski slikaniški svet Huiqin Wang

Milena Mileva Blažić: Slovensko-kitajski slikaniški svet Huiqin Wang

Slovensko-kitajska akademska slikarka Huiqin Wang (roj. 1955 v Nantonu na Kitajskem) je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Nandžingu, specializacijo pa je opravila na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. V Ljubljani živi in dela od leta 1983. Slikarka je univerzitetna učiteljica in poučuje kitajsko slikarstvo in kaligrafijo na Oddelku za azijske in afriške študije ljubljanske Filozofske fakultete in na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete.

Huiqin Wang je zanimiva avtorica/ilustratorka, ki je med bralci znana po treh dvojezičnih avtorskih slikanicah, Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu (2014), Giuseppe Castiglione: slikar v Prepovedanem mestu (2015) in Jaz, Marco Polo (2018). Za vse tri slikanice je sama tudi napisala besedilo, pri najnovejši slikanici, Mala Alma na veliki poti, pa je besedilo prispeval Milan Dekleva. Huiqin Wang je svoja slikaniška dela predstavljala tudi multimedijsko in v širšem kontekstu, na različnih razstavah.

Vse omenjene slikanice opisujejo življenja zgodovinsko pomembnih oseb in imajo izjemno leposlovno in znanstveno vrednost. So večnaslovniške, večjezične (angleščina, kitajščina, slovenščina), večkulturne in večžanrske (hkrati leposlovne in poučne). Verbalno in vizualno besedilo se dopolnjujeta na višji ravni, poleg prepletanja besedila in ilustracij se v obeh oblikah komunikacije ves čas spretno prepletata tudi dve kulturi, evropska in kitajska. Avtorske slikanice Huiqin Wang utelešajo enega od ciljev Evropskega partnerskega projekta, ki je povezoval obe kulturi, evropsko in kitajsko, na najvišjem znanstveno-raziskovalnem in umetniškem nivoju. Avtorica ves čas piše otrokocentrično, zaveda se, da eksplicitni bralec morda ne bo razumel vseh pomenov (npr. simbolnega pomena puščave Takla Makan v slikanici o Marcu Polu), zato uporablja večžanrski princip – prvoosebni pripovedi osrednjega literarnega lika doda sprotne opombe (v omenjenem primeru doda razlago imena: »Ime puščave Takla Makan v ujgurščini pomeni ‘lahko vstopiš, a ne prideš ven’.«)

Najnovejša slikanica, pri kateri je umetnica sodelovala z Milanom Deklevo, Mala Alma na veliki poti, je posvečena slovenski pisateljici in popotnici Almi Karlin. /…/

 

Ni komentarjev
Objavi komentar