Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Bralni vlak: supervagoni

Sodobnost / Uncategorized  / Bralni vlak: supervagoni

Bralni vlak: supervagoni

Ahava se v romanu veliko ukvarja s tem, kako lahko najbolj enostavni koncepti naenkrat izginejo ali izgubijo svoj pomen. So stvari, ki jih doživimo le naključje? Nam jih na pot zvito nastavlja usoda? Teta Annu dobi na lotu. Kakšna sreča! Pa je res? Ko zadene glavni dobitek drugič, od šoka zaspi, da je ni mogoče zbuditi. V ribiča Hamisha MacKaya udari strela. Večkrat. Kakšna smola! Z neba prileti kos ledu naravnost na Saarino mamo. Zakaj ravno na mojo mamo? se sprašuje deklica Saara.

Ahavin roman je nenavadna tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimi, običajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela Evropsko nagrado za literaturo.

Ko nas je lani obiskala v Sloveniji, je v intervjuju za Ono povedala nekaj, kar se nam je še posebej vtisnilo v spomin.

»Pripovedovalka zgodbe, denimo, ne razume, kako lahko nekdo trdi, kakšen je njegov otrok, saj je že jutri lahko povsem drugačen. Ali pa, kako lahko nekdo reče, da bo šel za božič v Italijo, kako je lahko prepričan, da bo Italija še tam ob božiču.«

Intervju s Seljo Ahavo lahko preberete tudi na knjižnem blogu Literarna lekarna: https://www.literarnalekarna.com/intervjuji/selja-ahava.

Julija Potrč Šavli že prevaja naslednji Seljin roman Preden moj mož izgine, ki bo pri KUD Sodobnost International izšel oktobra.

Drugi finski avtor, ki nas je očaral že pred leti, je Kari Hotakainen.

Za dela enega vodilnih sodobnih finskih pisateljev je značilno odpiranje aktualnih družbenih vprašanj na podlagi osebnih zgodb junakov, katerih življenja določajo trenutne družbene okoliščine, pa tudi zgodovinski trenutek.

Salme Malmikunnas, upokojena prodajalka gumbov, za sedem tisoč evrov pisatelju pove svojo zgodbo. Spregovori o molčečnosti moža Paava, o nesreči, ki je doletela njeno hčerko Heleno, o Majini zakonski zvezi in o Pekkovih poslovnih uspehih. Toda ali bo pisatelj zgodbo zapisal tako, kot sta se dogovorila, in ne bo omenjal tistega, česar ne sme? Ali mu je Salme povedala resnico? Kar nam je usojeno je bogat roman, ki se dotakne najrazličnejših področij. Iskren je v svoji modrosti, njegova ganljivost nas razoroži. Kari Hotakainen se neustrašeno loti sodobnega časa in ga poskuša razumeti. Brez smeha to ni mogoče, brez solz tudi ne.

Le kdo ne pozna Tineta in Bineta iz Čudne gore, iznajdljivih bratov, ki v smeh spravljata vso družino? Gre za serijo knjig, ki so nepogrešljive na nočni omarici vsakega mulca, saj avtorja Aino Havukainen in Sami Toivonen z besedami in podobami spodbujata otroško domišljijo, krepita pozornost, obračata svet na glavo in poskrbita za veliko zabave.

Pred nami je že šesta knjiga iz zbirke: Tine in Bine DETEKTIVA. Udaril je skrivnostni Prepolovilec, in če ga bosta brihtneža iz Čudne Gore hotela ujeti, bosta morala napeti možgančke!

Krščen matiček, vse je prepolovljeno! Zrezek Kristjana Koritnika, ličila Pine Koritnik, kavbojke Vala Koritnika in še zbirka ovitkov za telefon Nika Koritnika! Preiskati je treba ta kazniva dejanja, to pa lahko storita le strokovnjaka z jeklenimi živčki. Tine in Bine odpreta detektivsko pisarno, si nadeneta nevpadljivo krinko in se pomešata med goste rojstnodnevne zabave Ade Koritnik. Bosta izsledila skrivnostnega Prepolovilca? Kdo je? Kje se skriva? In zakaj vse prereže na pol? Sokolje oči naših detektivov so izsledile sumljivega tipa v brezrokavniku …

Knjige o Tinetu in Binetu so primerne za bralce od petega leta naprej, vendar jih bo v roke z veseljem vzel tudi kak dvanajstletnik.

In zdaj o Ristu Bobnarju in strašni salami. Rista sta si izmislili sestri Sinikke in Tiine Nopola.

Cvetka, Ristova čudaška teta, preprosto ne prenese salame z zelenim poprom. Kadar koli jo zagleda, začne vpiti, se tresti in zapade v čudno stanje. Toda če hoče namesto sesalnikov za prah prek telefona prodajati salame, bo treba poiskati rešitev. Tako se z Ristom prvič podata v tujino, v Budimpešto, v kraljestvo salam. Vendar se v madžarski prestolnici nenavadni zapleti kar vrstijo … in nazadnje teta Cvetka in Risto pristaneta med prestopniki!

Risto Bobnar in strašna salama je druga knjiga iz serije o simpatičnem dečku, ki izjemno uživa v bobnanju, pa čeprav sprva sploh nima bobnov. Nepričakovani dogodki, nenavadni junaki in duhoviti dialogi poskrbijo za to, da je branje kratkočasno in zabavno, to pa je zmagovita kombinacija. Knjiga je primerna za bralce od osmega leta naprej.

Sinikke in Tiine Nopola sta za svoja dela prejeli več nagrad, se leta 2002 sta se uvrstili na častno listo IBBY, leta 2003 pa prejeli medaljo Anni Swan, nagrado finske sekcije IBBY za izvrstne otroške in mladinske knjige.

»Zgodba je dejansko polnokrvna komedija zmešnjav, njen humorni značaj pa še potencirajo zelo sodobne ilustracije s smislom za vsakovrstno in seveda nadvse zgovorno obrazno mimiko junakov in za zabavne detajle, ki še nadgradijo besedilo.« Gaja Kos, LUD Literatura<br />

Ko je naša urednica lansko leto na sejmu v Bologni zagledala Muri, je najprej mislila, da je medved, izkazalo pa se je, da gre za medvedko. Tako je strmela vanjo s tistimi velikimi medvedji očmi, da jo je nazadnje vzela s seboj domov. In te dni je prišla čisto sveža iz tiskarne v slovenščini. Slikanica bo očarala vse medvedoljubce in vse sanjače, pa tudi tiste, ki zvečer ne moremo kar takoj zaspati. Primerna je za otroke od 5. leta naprej.

Vsi medvedi se na jesen pogreznejo v zimsko spanje. Vsi, razen ene medvedke. Muri ni mogla zaspati, sploh ne. Naj se je še tako premetavala, spanca ni mogla priklicati. Vseeno je zaprla oči in se pretvarjala, da spi. To je bila bedna potegavščina! Če samo zapreš oči in v resnici ne zaspiš, ne moreš sanjati.

Finska pisateljica Kaisa Happonen in ilustratorka Anne Vasko nam pričarata zgodbo o prav posebni medvedki. Topla, igriva in poetična zgodba, ki spodbuja pogum pri iskanju sebe in svojega mesta v svetu.

Avtorica je prav te dni dobila naraščaj in mu dala ime Mur.

Ni komentarjev
Objavi komentar