Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Katja Klopčič Lavrenčič , , ,

Življenje in delo Evalda Flisarja, monografija, 1. del

29.90

  • Vezava: trda
  • Število strani: 632
  • ISBN: 978-961-7047-92-9
  • Leto izida: 2022

Evald Flisar, svetovni popotnik, pisatelj in dramatik, po svoji umetniški poti stopa že skoraj šest desetletij – toliko časa je namreč minilo od izida njegove prve knjige, pesniške zbirke z naslovom Symphonia poetica (1966). Slovenske bralce je nato očaral s potopisnimi romani, dokončno pa jih je osvojil s Čarovnikovim vajencem – pred kratkim je izšla 13. izdaja tega najbolj branega slovenskega romana po drugi svetovni vojni. Flisarjeva dramska dela živijo svoje (včasih zelo samosvoje) življenje na odrih širom po svetu, tako na Japonskem kot na Islandiji, v Indiji in Indoneziji, v Egiptu in Tajvanu, medtem ko nameravajo v Avstriji uprizoriti vse njegove drame (manjkajo le še tri). Do danes je izšlo 242 prevodov njegovih del v 40 tujih jezikih.

Več kot primeren trenutek se torej zdi, da med platnice knjig ujamemo vsaj del tega bogatega življenja Flisarjevih knjig in odrskih del. V dve monografiji smo zbrali fotografije z uprizoritev v nekaterih največjih gledališčih sveta, kritiške odzive, naslovnice romanov v najrazličnejših jezikih ter vtise z literarnih gostovanj, vse skupaj pa okvirja Flisarjev življenjepis. Čeprav imata obe knjigi skupaj skoraj 1300 strani, prinašata le drobec bogatega življenja Flisarjevih del, ki pa je zdaj prvič na voljo tudi širši bralski publiki. Monografiji je pripravila in uredila Katja Klopčič Lavrenčič.

 

Dr. Taras Kermauner
Svet, za katerega se je Flisar odločil in ki ga v svojih dramah duhovito, prepričljivo, dramaturško spretno, inovativno podaja, je realen svet današnjega slovenstva. Uprizarjanje tega sveta je bistven moment simulacije sveta, ki pa ni le simulacija, ampak je v osnovi usodnost nujnega odgovora na dilemo o nadaljevanju življenja, o smislu, o svetu.

 

Dr. Blaž Lukan
Flisar je resda moralno angažiran avtor, vendar se nevarnosti moraliziranja nenehno zaveda in se ji izogiba z izvirnimi dramskimi postopki. Najmočnejši postopek je (avto)ironija: Flisarjeve osebe so dialoško ene najizrazitejših in najlucidnejših v sodobni slovenski dramatiki, pa pri tem še vedno izražajo svoja lastna stališča in ne avtorjevih.

 

Vili Ravnjak
V svojih dramskih ubeseditvah nastopa Flisar kot vešč antropolog, predvsem pa je brezkompromisen razkrinkovalec magije uma zahodnoevropskega človeka. Flisar je eden redkih slovenskih dramatikov, ki brezhibno obvlada realistično formo dialoga: pogovori med junaki so stvarni in verjetni, prežeti z duhovitostjo in intelektualno skepso do izgovorjenega, kar je za slovenske pisce, posebej dialogiste, povsem netipično.

Katja Klopčič Lavrenčič
Katja Klopčič Lavrenčič, profesorica slovenščine in univerzitetna diplomirana literarna komparativistka, deluje kot urednica in lektorica. Od leta 2004 je članica uredniškega odbora revije Sodobnost. Leta 2005 je postala pomočnica tedanjega glavnega urednika Evalda Flisarja, to delo pa od leta 2012 nadaljuje z glavno urednico Jano Bauer. Sooblikuje knjižni program založbe KUD Sodobnost International, v posebno veselje pa ji je jezikovno in uredniško ukvarjanje z mladinskim leposlovjem in slikaniškim programom. Posebej ponosna je na urejanje posameznih naslovov za zbirko Čudaške prigode, med njimi so bila dela izjemnih slovenskih avtorjev Petra Svetine, Jane Bauer in Cvetke Bevc.
Shopping Cart