Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00
Pavel Šrut , , , ,

Lihožerci

22.90

  • Ilustracije: Galina Miklínová
  • Prevod: Peter Kuhar
  • Vezava: trda
  • Število strani: 231
  • ISBN: 978-961-6564-80-9
  • Leto izida: 2014
  • Starost: 9+

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Ste zjutraj že panično iskali par nogavic, ki bi ga lahko navlekli na noge? Ste kot zakleto izvlekli le posamezne nogavice različnih parov? Zagodli so vam jo lihožerci! Bitja, ki živijo med nami, v skrivnih kamricah naših stanovanj, in so zato prevzela človeške navade, dobre in slabe. Prehranjujejo se z nogavicami, vendar kradejo le po eno iz para, tisti pošteni praviloma samo levo, torej liho – zato lihožerci. Med njimi so prijazneži, a tudi mafijski šef in kar nekaj “ostrih pobov”.

Zabavna in napeta serija knjig o lihožercih je močno zaznamovala češko mladinsko pisanje zadnjega desetletja. Pavel Šrut (1940), češki pesnik, dramatik in avtor knjig za otroke, je za svoja dela prejel mnoge nagrade in priznanja ter velja za enega najboljših čeških avtorjev tako v svojih delih za odrasle kot za otroke. Eno najprestižnejših priznanj, nagrado Magnesia Litera, je za svoje ustvarjenje za otroke prejel že leta 2004 in 2005, leta 2009 pa prav za Lihožerce, ki so bili nato na Češkem razglašeni za mladinsko knjigo desetletja. Likovno podobo je tem fantastičnim bitjem podarila priznana ilustratorka in režiserka Galina Miklínová.


Mnenja:

 

Gaja Kos – LUD Literatura

Kdo bo koga, kako se obnese druženje lihožercev z ljudmi, koga poleg psov in vode lihožerci nikakor ne prenesejo in odgovore na številna druga vpršanja boste dobili v napeti, blago duhoviti knjigi, ki mimogrede spregovori tudi o staranju, zvestobi in ljubezni. Z izvirnikom nisem seznanjena in tudi če bi bila, mi to žal ne bi bilo v prav veliko pomoč, vseeno pa lahko zatrdim, da se Lihožerci v slovenščini dobro berejo.

Pavel Šrut
Galina Miklínová
Galina Miklínová (1970), češka ilustratorka in režiserka animiranih filmov, je avtorica priljubljene risanke o Kanafasku (O Kanafáskovi) in petih avtorskih kratkih filmov. S pisateljem Pavlom Šrutom je spravila na svet trilogijo Lihožerci (Lichožrouti; nagrade Magnesia Litera 2009, najlepša knjiga leta 2009, Magnesia Litera za knjigo desetletja. Vse tri knjige o lihožercih so prevedene v slovenščino). Po motivih prvega dela je leta 2016 posnela svoj prvi celovečerni animirani film Lihožerci (Lichožrouti; nagrada trilobit 2017 ter nominaciji za češkega Iva in za nagrado češke filmske kritike. Animirani film je bil preveden in predvajan tudi v Sloveniji). Za otroke je ilustrirala več kot trideset knjig. Njene ilustracije lahko med drugim občudujemo v knjigi H2O in skrivna vodna misija.
Peter Kuhar

Morda vam bo prav tako všeč…

Shopping Cart