Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Pismo avtorja Petra Svetine

Sodobnost / Novice  / Pismo avtorja Petra Svetine

Pismo avtorja Petra Svetine

Dragi vsi, ki boste prebirali tole pismo,

v škatli ste dobili marsikaj, tudi knjigo Modri Portugalec. Prav o njej bi vam rad povedal nekaj stavkov, o tern, kako je nastajala. Ker: knjigo lahko itak sami preberete, kako je nastajala, pa nikjer ne piše, če bi vas slučajno zanimalo. No, zdaj pa bo pisalo.

Modri portugalec je ime vina na južnem Češkem, mislim, da se tako imenuje tudi sorta grozdja. No, z vinom zgodba ni posebej povezana, je pa povezana z južno Češko.

Nekoč sem rekel doma: Teden dni bi rabil, pisat bi šel v Češke Budjejovice. So rekli doma: Prav, pojdi, srečno pot. Sedel sem v avto in se odpeljal iz Ljubljane naravnost na sever. V Čeških Budjejovicah sem se nastanil v krasnem svetlem apartmajčku tik nad kavarno ob reki. In že prvi ali drugi dan sem si ogledal neko sliko v antikvariatu in sem si jo vsak dan hodil ogledovat, dokler je nisem kupil: blaga gričevnata pokrajina, sami travniki, nekaj hribov v ozadju, zarasel kolovoz in nekaj grmov, nad pokrajino pa krasno oblačno nebo. Med pisanjem sem šel seveda tudi kaj pojest, kaj popit. Rad sem šel v pivnico, ki je bila na ulici samih nizkih hišic: skozi vrata po stopnicah pa skozi lokal na dvorišče. Mizice in klopi, tam levo zavese, da bi lahko dvorišče kar pregradil.

No, to vse boste lahko prepoznali v zgodbi: hiško s slaščičarno pa sliko pa dvorišče s klopmi in vrčki piva. Ko se je zgodba začela odvijati, so se ta dogajališča sama od sebe začela vpletati vanjo. Tisti teden sem samo pisal, hodil na sprehode, spal, kaj pojedel in spet pisal, podnevi ali sredi noči. Tako je bilo, kot da bi sam in čisto zares stopil v svet, ki se je ustvarjal: zgodba teče, Anja Klara in Hijacint se pomikata skoznjo, jaz, ki jima sledim, se pa spotaknem ob to in ono v Čeških Budjejovicah in še to vpišem vanjo

Tako je nastajala tale knjiga. In seveda z mislijo, da je otroke, ki so ujeti pod steklene zvonove in jim ne dovolijo domišljije, treba rešit.

Mogoče vas bo zgodba preselila v kakšen nov svet. Jaz vas pa iz tega prav zelo lepo pozdravljam,

 

 

V Celovcu, 11. 6. 2021

Ni komentarjev
Objavi komentar