Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Odprta knjiga: GG4U

Sodobnost / Odprta knjiga: GG4U

Se tudi vi sprašujete, kako navdušiti najstnike za branje? Kako med knjižne platnice pritegniti odraščajoče fante in dekleta, ki se jim knjiga vse bolj izmika? Kako knjigo postaviti ob bok digitalnim medijem?

Na založbah Sodobnost International in Malinc vas vabimo, da se nam pridružite pri bralni dogodivščini v projektu ODPRTA KNJIGA: GG4U, ki smo ga zasnovali na podlagi svojega strokovnega znanja in dolgoletnih izkušenj z različnimi bralnimi projekti. GG4U je namenjen predvsem starejšim učencem (7., 8. in 9. razred). Trudimo se, da je projekt zabaven, da poteka kot igra in spodbuja ustvarjalnost, da povezuje tako spletne medije kot knjige, da ima osrednjo vlogo v projektu šolska knjižnica, kjer se bodo sodelujoči družili in o prebranem izmenjevali mnenja. Najboljše bralce na koncu čaka nagrada. V letu 2020 smo projekt preoblikovali tako, da ga je bilo mogoče izvajati ne glede na omejitve, ki jih je narekovala epidemiološka slika. Tudi v šolskem letu 2022/23 bodo sodelujoči v primeru omejitev prejeli tudi e-knjige, projekt pa je mogoče izvajati na daljavo.

Če se želite prijaviti k projektu, izpolnite prijavnico.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na bralniprojektgg4u@gmail.com.

Kako projekt poteka?

Projekt je zastavljen v tekmovalnem duhu. Tekmovale bodo skupine učencev (po trije v skupini), ki bodo prebrale šest vrhunskih del za mlade. Naslovov knjig ne bomo izdali, odkrili jih bodo učenci z reševanjem ugank in nalog. Ko bodo uspešno rešili uganko, bodo ugotovili naslov knjige. Po prebrani prvi knjigi bodo prejeli naloge, in ko bodo te uspešno rešili, bodo prejeli uganko, ki jih bo privedla do naslova naslednje knjige.

Ekipe ob reševanju nalog, ki jih na temo posameznih knjig čakajo v izzivih, zbirajo točke; z največ točkami so ovrednotene zahtevnejše in bolj ustvarjalne naloge. Zmaga ekipa, ki reši vse izzive in osvoji največ točk. Zmagovalna ekipa se bo skupaj z mentorico ali mentorjem odpravila na nagradni izlet v vetrovnik Aerodium v Logatcu (https://www.aerodium.si/) ali v letni adrenalinski park na Krvavcu (https://www.rtckrvavec.si/). Ekipa si izlet izbere v dogovoru z mentorico ali mentorjem branja. Prvo-, drugo- in tretjeuvrščene ekipe prejmejo tudi bogate knjižne nagrade in bralna priznanja.

Kako lahko sodelujete prek spleta?

Projekt je zasnovan v obliki bralnega tekmovanja na portalu Classcraft, ki so ga v Kanadi razvili učitelji in se uporablja po vsem svetu. Okolje je varno, zaprto in omejeno le na udeležence projekta. Vsaka ekipa treh učencev si izbere svoj vzdevek in se po navodilih, ki jih pošljemo udeležencem, prijavi na portal. Nato si vsak učenec izbere svojega avatarja. Udeleženci z reševanjem različno zasnovanih nalog, ki spodbujajo ustvarjalnost in premislek o prebranih knjigah, opravijo knjižno potovanje, ob katerem se tudi zabavajo.

Kako se prijavite k projektu in pogoji sodelovanja

Če se boste odločili za sodelovanje v projektu, se strinjate, da boste svojo skupino v primeru zmage pospremili na nagradni izlet ali poskrbeli za spremstvo. Da v projektu lahko sodelujete, potrebujete računalnik z internetno povezavo ali pametni telefon (android, iPhone), obvezen pa je tudi nakup vseh šestih knjig, ki se jim boste posvečali v okviru projekta.

Z enim naročenim kompletom knjig lahko sodelujeta dve skupini (torej šest učencev). Komplet stane 139,70 €, vsak naslednji komplet lahko naročite s kar 50-odstotnim popustom.

S prijavo se tudi obvežete, da boste skrivnost, za katere naslove gre, skrbno varovali in je ne boste delili z nikomer. Vabimo vas, da se nam pridružite! Izpolnite spletno prijavnico, za več vprašanj pa smo vam na voljo na e-naslovu bralniprojektgg4u@gmail.com.

Prijave zbiramo do 3. oktobra 2022.

  • Predstavitveni video projekta za mentorice in mentorje,
  • Predstavitveni video portala Classcraft,
  • Postopek prijave v GG4U za udeležence, tekmovalce: video / pisna navodila.
  • Povzetek pravil igranja.

Publikacijo je sofinancirala Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.