Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI ESEJ IN NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2020

Sodobnost / Natečaji  / NAGRADA ZA NAJBOLJŠI ESEJ IN NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2020

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI ESEJ IN NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2020

Žirija v sestavi Jože Horvat, Evald Flisar in Alenka Urh (predsednica) je nagrado za najboljši esej 2020 podelila Mihi Mazziniju za esej Kako je angel birokracije vodil mojo mamo v podzemni svet.

Žirija v sestavi Nika Mušič, Katja Klopčič Lavrenčič in Tone Peršak (predsednik) je nagrado za najboljšo zgodbo 2020 podelila Mileni Šmit za zgodbo Ljubimec s posvetilom.

Zmagovalca bosta prejela nagrado v znesku 1000 evrov.

 Nagrajencema iskreno čestitamo!

UTEMELJITEV ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠI ESEJ 2020

Žirija: Alenka Urh (predsednica), Evald Flisar, Jože Horvat

Letošnja bera na moč raznolikih esejističnih besedil je članom žirije v sestavi Jože Horvat, Evald Flisar in Alenka Urh (predsednica) ponudila zvrhano mero zanimivega branja. Krog nominirancev je tako zastavljen nekoliko širše, nagrajenca pa smo med njimi vendarle izbrali povsem soglasno. Nagrajeni esej Kako je angel birokracije vodil mojo mamo v podzemni svet bralca z izbrušeno konciznostjo popelje po treh postajah človekove poslednje poti, ki so v današnjem svetu birokratske norosti kot kaže neizbežne. Avtor vzporedno s svojo osebno izkušnjo spretno razvija klopčič razmisleka o vlogi posameznika in njegove razpetosti med kolektivno zavestjo preteklosti in individualizmom sedanjosti. Če je bil v začetkih civilizacije človek rojen v določeno vlogo in je z njo na plečih tudi umrl, je sodobni impulzivni svet to vlogo zreduciral na najmanjšo časovno enoto, ki zadostuje za ovekovečenje lastne nestanovitne podobe na prepolnem odru družbenosti. A tudi v sodobnem svetu vztraja neki sistem nesmrtnih vlog, ki prevzema nase breme posamičnosti in nas beza iz samosti individualne zavesti v navidezno varnost vnaprejšnje brezprizivnosti in kolektive odgovornosti. In to, razmišlja avtor, je prav sistem birokracije, ki je prvi, a zanesljivi korak k robotizaciji. Izvirno, izčiščeno, mestoma duhovito in v vseh pogledih aktualno pisanje je nevsiljivo prepleteno s številnimi referencami, ki spretno poantirajo avtorjeve teze in pred bralcem razgrinjajo celovit, premišljen in jasen razmislek o pomembnem vidiku sodobnosti. Med odpiranjem šifer se je izkazalo, da je nagrajeni esej napisal Miha Mazzini.

UTEMELJITEV ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2020

Žirija: Tone Peršak (predsednik), Katja Klopčič Lavrenčič, Nika Mušič

Tokrat je na natečaj revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo prispelo 141 zgodb, po kakovosti in tematiki izjemno raznolikih – nekaj se jih je že dotaknilo tudi življenja v prvih tednih s koronavirusom pri nas. Žirija v sestavi Tone Peršak (predsednik), Nika Mušič in Katja Klopčič Lavrenčič (članici) je najprej izbrala zgodbe, ki jih je nominirala za nagrado in predlagala za objavo v reviji, med njimi pa je nato izbrala najboljšo. Laskavi naziv je pripadel zgodbi Ljubimec s posvetilom in po odpiranju šifer na uredništvu se je razkrilo, da je njena avtorica Milena Šmit.

Zgodba, ki jo je napisala avtorica z občutkom za jezik in izrazne potenciale posameznih pojmov in formulacij, deluje, kot da je iz drugega časa, časa z drugačno senzibilnostjo, kot je ta, ki prevladuje danes, in to ji zagotavlja posebno privlačnost. To velja tudi za končno oceno pripovedovalke in junakinje zgodbe, ko v zaključku po skoraj pol stoletja okarakterizira znanca iz Pariza, zdaj slavnega pisatelja, s katerim je preživela tri zanimive dni, ne da bi se razmerje, ki je morda to obetalo, res razvilo v ljubezenski ali vsaj erotični odnos. Avtorica s prepletanjem dveh časovnih komponent stopnjuje napetost; ponovno srečanje po nekaj desetletjih, ki ga spodbudi ona, ji pomaga opredeliti bežno, čeprav dovolj intenzivno kratko razmerje v časih burne in radovedne mladosti. Vse to je napisano duhovito in s kar nekaj pridiha iskrivosti duha, ki se prilega tako spominu na Pariz kot spominu na obe srečanji. Žirijo je zgodba prepričala z lahkotno-elegantnim slogom in nepretencioznostjo.

Ni komentarjev
Objavi komentar