Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
 

Supervagoni

Sodobnost / Literarni kolodvor  / Bralni vlak / Supervagoni

S supervagoni želimo popestriti tekmovanje in opozoriti na super knjige.

Z njimi boste lahko vagone zbirali s podvojeno hitrostjo. Če eden od tekmovalcev prebere knjigo s spodnjega seznama, bo svoji lokomotivi priključil dva vagončka namesto enega. 

Nove supervagone bomo dodajali mesečno. 


IX. Supervagon

 

Selja Ahava: Stvari, ki padejo z neba

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Ahava se v romanu veliko ukvarja s tem, kako lahko najbolj enostavni koncepti naenkrat izginejo ali izgubijo svoj pomen. So stvari, ki jih doživimo le naključje? Nam jih na pot zvito nastavlja usoda? Teta Annu dobi na lotu. Kakšna sreča! Pa je res? Ko zadene glavni dobitek drugič, od šoka zaspi, da je ni mogoče zbuditi. V ribiča Hamisha MacKaya udari strela. Večkrat. Kakšna smola! Z neba prileti kos ledu naravnost na Saarino mamo. Zakaj ravno na mojo mamo? se sprašuje deklica Saara. Ahavin roman je nenavadna tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimi, običajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Preberi več

Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela Evropsko nagrado za literaturo.

Ko nas je lani obiskala v Sloveniji, je v intervjuju za Ono povedala nekaj, kar se nam je še posebej vtisnilo v spomin.

 »Pripovedovalka zgodbe, denimo, ne razume, kako lahko nekdo trdi, kakšen je njegov otrok, saj je že jutri lahko povsem drugačen. Ali pa, kako lahko nekdo reče, da bo šel za božič v Italijo, kako je lahko prepričan, da bo Italija še tam ob božiču.«

Intervju s Seljo Ahavo lahko preberete tudi na knjižnem blogu Literarna lekarna: https://www.literarnalekarna.com/intervjuji/selja-ahava.

Julija Potrč Šavli že prevaja naslednji Seljin roman Preden moj mož izgine, ki bo pri KUD Sodobnost International izšel oktobra.

Knjigo lahko naročite tukaj.

stvari-ki-padajo-z-neba

VIII. Supervagon

 

Kaisa Happonen: Medvedka Muri

Ilustrirala: Anne Vasko

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Ko je naša urednica lansko leto na sejmu v Bologni zagledala Muri, je najprej mislila, da je medved, izkazalo pa se je, da gre za medvedko. Tako je strmela vanjo s tistimi velikimi medvedji očmi, da jo je nazadnje vzela s seboj domov. In te dni je prišla čisto sveža iz tiskarne v slovenščini. Slikanica bo očarala vse medvedoljubce in vse sanjače, pa tudi tiste, ki zvečer ne moremo kar takoj zaspati. Primerna je za otroke od 5. leta naprej.

Preberi več

Vsi medvedi se na jesen pogreznejo v zimsko spanje. Vsi, razen ene medvedke. Muri ni mogla zaspati, sploh ne. Naj se je še tako premetavala, spanca ni mogla priklicati. Vseeno je zaprla oči in se pretvarjala, da spi. To je bila bedna potegavščina! Če samo zapreš oči in v resnici ne zaspiš, ne moreš sanjati.

Finska pisateljica Kaisa Happonen in ilustratorka Anne Vasko nam pričarata zgodbo o prav posebni medvedki. Topla, igriva in poetična zgodba, ki spodbuja pogum pri iskanju sebe in svojega mesta v svetu.

Avtorica je prav te dni dobila naraščaj in mu dala ime Mur.

Knjigo lahko naročite tukaj.

Medvedka Muri - Naslovnica

VII. Supervagon

 

Sinikke in Tiine Nopola: Risto Bobnar in strašna salama

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Cvetka, Ristova čudaška teta, preprosto ne prenese salame z zelenim poprom. Kadar koli jo zagleda, začne vpiti, se tresti in zapade v čudno stanje. Toda če hoče namesto sesalnikov za prah prek telefona prodajati salame, bo treba poiskati rešitev. Tako se z Ristom prvič podata v tujino, v Budimpešto, v kraljestvo salam. Vendar se v madžarski prestolnici nenavadni zapleti kar vrstijo … in nazadnje teta Cvetka in Risto pristaneta med prestopniki!

Preberi več

Risto Bobnar in strašna salama je druga knjiga iz serije o simpatičnem dečku, ki izjemno uživa v bobnanju, pa čeprav sprva sploh nima bobnov. Nepričakovani dogodki, nenavadni junaki in duhoviti dialogi poskrbijo za to, da je branje kratkočasno in zabavno, to pa je zmagovita kombinacija. Knjiga je primerna za bralce od osmega leta naprej.

Sinikke in Tiine Nopola sta za svoja dela prejeli več nagrad, se leta 2002 sta se uvrstili na častno listo IBBY, leta 2003 pa prejeli medaljo Anni Swan, nagrado finske sekcije IBBY za izvrstne otroške in mladinske knjige.

Zgodba je dejansko polnokrvna komedija zmešnjav, njen humorni značaj pa še potencirajo zelo sodobne ilustracije s smislom za vsakovrstno in seveda nadvse zgovorno obrazno mimiko junakov in za zabavne detajle, ki še nadgradijo besedilo. Gaja Kos, LUD Literatura

Knjigo lahko naročite tukaj.

Risto-in-strašna-salama-NASLOVNICA-IZREZ

VI. Supervagon

 

Kari Hotakainen: Kar nam je usojeno

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Za dela enega vodilnih sodobnih finskih pisateljev je značilno odpiranje aktualnih družbenih vprašanj na podlagi osebnih zgodb junakov, katerih življenja določajo trenutne družbene okoliščine, pa tudi zgodovinski trenutek.

Salme Malmikunnas, upokojena prodajalka gumbov, za sedem tisoč evrov pisatelju pove svojo zgodbo. Spregovori o molčečnosti moža Paava, o nesreči, ki je doletela njeno hčerko Heleno, o Majini zakonski zvezi in o Pekkovih poslovnih uspehih. Toda ali bo pisatelj zgodbo zapisal tako, kot sta se dogovorila, in ne bo omenjal tistega, česar ne sme? Ali mu je Salme povedala resnico? Kar nam je usojeno je bogat roman, ki se dotakne najrazličnejših področij. Iskren je v svoji modrosti, njegova ganljivost nas razoroži. Kari Hotakainen se neustrašeno loti sodobnega časa in ga poskuša razumeti. Brez smeha to ni mogoče, brez solz tudi ne.

Knjigo lahko naročite tukaj.

karnamje_naslovka_web

V. Supervagon

 

Aino Havukainen in Sami Toivonen: Tine in Bine Detektiva

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Le kdo ne pozna Tineta in Bineta iz Čudne gore, iznajdljivih bratov, ki v smeh spravljata vso družino? Gre za serijo knjig, ki so nepogrešljive na nočni omarici vsakega mulca, saj avtorja Aino Havukainen in Sami Toivonen z besedami in podobami spodbujata otroško domišljijo, krepita pozornost, obračata svet na glavo in poskrbita za veliko zabave.

Krščen matiček, vse je prepolovljeno!
Zrezek Kristjana Koritnika, ličila Pine Koritnik, kavbojke Vala Koritnika, zdaj pa še zbirka ovitkov za telefon Nika Koritnika!

Preberi več

Preiskati je treba ta kazniva dejanja, to pa lahko storita le strokovnjaka z jeklenimi živčki. Tine in Bine odpreta detektivsko pisarno, si nadeneta nevpadljivo krinko in se pomešata med goste rojstnodnevne zabave Ade Koritnik, da bi izsledila skrivnostnega Prepolovilca. Kdo je? Kje se skriva? In zakaj vse prereže na pol?Sokolje oči naših detektivov so izsledile sumljivega tipa v brezrokavniku …

Knjigo lahko naročite tukaj.

TINE IN BINE - DETEKTIVA - NASLOVNICA

IV. Supervagon

 

Anna Onichimowska: Skoraj me ni več strah

Ilustrirala: Ola Woldańska-Płocińska

Prevedel: Klemen Pisk

Cmočka je strah. Neznansko strah. Ko v šoli zadnji čaka na svojo mamo, se boji, da so jo ugrabili gangsterji. Anja Papirček se boji pošasti, ki živi v luknji zraven njihove počitniške hišice v gozdu. Ko se Cmoček in Anja spoprijateljita, nekateri strahovi izginejo, drugi so premagani. Tudi tisti, ki jih skrivaj občuti Cmočkova mama.

Čudovita pripoved Anne Onichimowske, ki je med drugim prejela nagrado za življenjsko delo na področju otroške književnosti, pretanjeno in subtilno govori o soočanju s strahom in njegovem premagovanju. Ilustracije je pričarala Ola Woldańska-Płocińska.

Za vse, ki nas je že bilo kdaj strah. Tudi za odrasle!

Knjigo lahko naročite tukaj.

Brez naslova

III. Supervagon

 

UMco

Carolyn Webster-Stratton: Neverjetna leta

Ilustriral: David Mostyn

Prevedla: Nataša Petek Hvala

Priročnik za reševanje težav, namenjen staršem otrok, starih od 2 do 8 let! Otroci se v različnih vsakodnevnih življenjskih situacijah odzivajo na načine, s katerimi v času odraščanja velikokrat preizkušajo meje svojega okolja, ter pridobivajo želeno pozornost staršev in drugih odraslih v njihovem okolju. Knjiga Neverjetna leta, starševski priročnik za vzgojo otrok, starih od 2 do 8 let, se pos veča spodbujanju in razvijanju otroških socialnih in čustvenih kompetenc za dvig njihove uspešnosti v šoli in drugod.

Preberi več

Mnogi otroci predstavljajo zaradi svojih osnovnih značajskih potez (kot so npr. družabnost, zadržanost itn.), hiperaktivnosti in impulzivnega vedenja za starše velik vzgojni izziv. Neverjetna leta, večkrat ponatisnjen in v praksi preizkušen priročnik priznane ameriške klinične psihologinje dr. Carolyn Webster-Stratton, prinaša staršem s konkretnimi primeri in napotki čvrsto oporo pri vzgoji njihovih otrok. S pomočjo priročnika bodo spoznali, kako z ustreznimi strategijami spodbuditi otrokove socialne, čustvene in učne kompetence, ter se seznanili z vzgojnimi metodami, s katerimi lahko zmanjšajo vedenjske težave otrok ali morda preprečijo njihov nastanek.

Knjigo lahko naročite tukaj.

neverjetna-leta

II. Supervagon

 

Založba Malinc

Roberto Santiago: Nogometastični: skrivnost spečih sodnikov

Ilustriral: Enrique Lorenzo

Prevedla: Barbara Pregelj

Sedemčlanska nogometna ekipa iz Sota Alta ni zgolj šolsko nogometno moštvo. Je veliko več. Člani ekipe so namreč skrivaj sklenili dogovor, da jih nič in nihče ne bo ločil. Nikoli. In naj se zgodi karkoli. In ko se je zgodilo, kar se je zgodilo, jim zato ni preostalo drugega, kot da se zadeve lotijo po svoje. Pripravili so detektivske pripomočke … in se prepustili dogodivščini. Saj so vendar Nogometastični.

Knjigo lahko naročite tukaj.

Naslovnica_skrivnost_specih_sodnikov

I. Supervagon

 

Založba Zala

Benji Davies: Babica in ptica

Prevedla: Mateja Sužnik

Slikanica, zgodba o Nikovih počitnicah pri babici na samotnem otočku.

Nik med poletnimi počitnicami obišče babico, ki živi sama na skalnatem otočku.
Najprej se malo dolgočasi, niti ne ve, kaj naj si misli o babici.
Ampak med nevihto babica postane prava junakinja, ki obenem izžareva vso človeško toplino in krhko svobodo ptice.
Nepozabne počitnice.
Nepozabna zgodba. Drobna, veličastna, nežna. in vedra.

Za najmlajše, za vse nas.

Knjigo lahko naročite tukaj.

babica in ptica