Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
 

Supervagoni

Sodobnost / Literarni kolodvor  / Bralni vlak / Supervagoni

POZOR! Literarni kolodvor trenutno ne obratuje. Hvala za razumevanje.

S supervagoni želimo popestriti tekmovanje in opozoriti na super knjige.

Z njimi boste lahko vagone zbirali s podvojeno hitrostjo. Če eden od tekmovalcev prebere knjigo s spodnjega seznama, bo svoji lokomotivi priključil dva vagončka namesto enega. 

Nove supervagone bomo dodajali mesečno. 


I. Supervagon

 

Susanna Mattiangeli: Učiteljica

Ilustrirala: Chiara Carrer. 

Poznamo velike in majhne učiteljice.
Okrogle in vitke.
Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke,
pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste.
Toda kaj se skriva znotraj učiteljic?

Ta slikanica je zabaven in razposajen potret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

Knjigo lahko naročite tukaj.

Učiteljica-naslovka

II. Supervagon

 

Jennifer Clement: Molitve za ugrabljene

Prevedla: Dušanka Zabukovec

V mehiških gorah si vse mame želijo, da bi se njihove hčerke rodile grde. Kajti lepe deklice ugrabijo. Nobena se ne vrne. Ko se je rodila Ladydi Garcia Martínez, je njena mama vsem oznanila, da se je rodil fantek. A preslepila ni nikogar.

Življenje v krajih, ki jih obvladuje mamilarski kartel, ni nevarno le zaradi škorpijonov, kač in letal, ki s pesticidi škropijo naselja namesto makovih polj, ampak predvsem zato, ker nima nobene vrednosti. Avtorica nam pričara svet, v katerem morajo ženske skrbeti zase, kajti možje so odšli iskat delo drugam. Zgodba Ladydi Garcie Martínez je nepozabna pripoved o prijateljstvu, odločnosti in ljubezni.

 

Knjigo lahko naročite tukaj.

Molitve za ugrabljene

III. Supervagon

 

Jan De Kinder: Se v gozdu bojiš, Veliki volk?

Prevedla: Stana Anželj

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot.

Šaljiva slikanica z izjemnimi ilustracijami in namigom na znano pravljico.

Knjigo lahko naročite tukaj

Se v gozdu bojiš - Veliki volk - Naslovnica izrez

IV. Supervagon

 

Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in Boris, supernadarjeni

Prevedla: Veronika Rot

Vsi so ga imeli za zgubo. Bilo je jasno, da bo na televiziji uspel. Kaj pa si ti misliš o Elvisu? Se zgražaš nad njegovimi napakami ali v njem vidiš pravega prijatelja, ki bi ga branil do zadnjega diha?

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Elvis in Boris

V. Supervagon

 

Anita Nair: Vaje v pozabljanju

Prevedla: Maja Kraigher

Smo tisto, kar v nas vidijo drugi. Pa smo res?

Vaje v pozabljanju nas vodijo po zapletenih poteh odkrivanja preteklosti in sprejemanja resničnosti, ko se vsak miren trenutek izkaže za zatišje pred naslednjo nevihto. Bo odkritje resnice prineslo olajšanje ali še večjo bolečino? Medtem ko avtorica nenehno stopnjuje napetost, se pred nami razgrinja nelaskava in kruta podoba Indije, pred kateri si hote ali pod prisilo večina zakriva oči …

 

Knjigo lahko naročite tukaj. 

vaje v pozabljanju_naslovnica

VI. Supervagon

 

Kęstutis Kasparavičius: Dežela lenuhov

Prevedel: Klemen Pisk

Ste že slišali za deželo, kjer je trdo delo strogo prepovedano? Nikjer drugje na svetu torte ne rastejo sredi gozda kakor gobe po dežju! In le tam na drevesih namesto jabolk zorijo sladoledi. Povsod drugod moraš sam zavihati rokave, da si pripraviš večerjo, v Deželi lenuhov pa te za pretirano marljivost čaka kazen. Le kako se pride v to imenitno deželo? Lahko bi vam povedal, toda … v tem trenutku sem strašno utrujen. Preberite knjigo in boste izvedeli!

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Dežela lenuhov

VII. Supervagon

 

Simona Kopinšek: Pajkodlak in Kresnica

Ilustrirala: Kristina Krhin

Pravljici v verzih Simone Kopinšek ne manjka napetosti, ilustratorka Kristina Krhin pa odlično ujame odmev gozda in njegovih prebivalcev. Slikanica bo pritegnila pozornost mlajših in starejših otrok ter popestrila marsikatero pravljično urico doma in v šoli.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Pajkodlak in Kresnica

VIII. Supervagon

 

Zgodbe iz Urugvaja

Prevedel: Jurij Kunaver

Zgodbe, ki jih lahko preberete v tej antologiji, predstavljajo delo nemajhnega števila urugvajskih pisateljev od začetka 20. do prvih let 21. stoletja. Iz njih se, tako kot iz drugih knjig v zdaj že obsežni zbirki Izmenjave/Exchanges, oglašajo mnogoteri glasovi želja in bojazni, naveličanosti in fantazije, strasti, laži, ljubosumja ter drugih človeških občutkov, iz katerih se tke literarno bogastvo svetovne književnosti. Urugvajska “tradicija pisanja zgodb” slovenskemu bralcu prinaša znana in manj znana literarna imena, kar nekaj pa je takih, ki so v slovenskem prevodu predstavljena prvič.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

naslovnica Zgodbe iz Urugvaja

IX. Supervagon

 

Philip Ardagh: Strašni časi

Prevedla: Ana Barič Moder

Če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, soočil pa si se že s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin,ti majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli, ne bi smel vzbujati pretiranih skrbi. Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc. Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa … Bo ubogi Edi srečno zapustil krov ladje? Philip Ardagh je z zgodbami o Ediju Dikensu osvojil bralce širom po svetu, Strašni časi pa znova prinašajo obilo zabave, heheta in gromkega smeha! Če ne verjamete, poglejte ilustracije. In se potem zatopite v branje ene najbolj odštekanih knjig o mladem Ediju. Knjigo je iz angleščine prevedla Ana Barič Moder.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Strašni časi

X. Supervagon

 

Nina Kokelj: Urice z dojenčkom

Ilustrirala: Bojana Dimitrovski

Kaj pa ti? Imaš dojenčka, s katerim se igraš, kadar sije sonce ali pada dež? Ga oblačiš in hraniš? Pelješ na igrišče ali v živalski vrt? Kako mu je ime? Je fantek ali punčka? Ali gre tudi tvoj dojenček povsod s teboj? Celo na morje in na novoletno zabavo? Nina Kokelj nam skozi oči deklice in njenega dojenčka pričara podobe otroštva, čas, ko smo z eno roko držali domišljijo in z drugo resničnost. Slikanica, ki jo bodo vse “male mamice” vedno znova rade poslušale.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Urice z dojenčkom

XI. Supervagon

 

Lutz Seiler: Kruzo

Prevedel: Štefan Vevar

Roman Kruzo nam pred oči prikliče otok Hiddensee v Baltskem (v romanu Vzhodnem) morju, mesto prebegov, zastrahovanja in poguma, želja, sanj, travm, norosti, nišo za intelektualce, odpadnike, idealiste in drugače misleče, ki zaživijo v utopični skupnosti realno dosegljive svobode pod vodstvom Aleksandra Kruzoviča, pomivalca posode in sina sovjetskega generala. Ko se na otok pred lastno travno zateče Ed Bendler, študent germanistike, tudi njega zajame vrtinec karizmatičnih Kruzovih ritualov. Medtem ko NDR poka po šivih in jo zapušča vse več ljudi, se razvije prijateljstvo. Močno, težko, neponovljivo. Toda kje je cilj? In kakšna bo cena?

 

Knjigo lahko naročite tukaj. 

kruzo

XII. Supervagon

 

Emanuela Malačič Kladnik: Kaj zraste iz zobka?

Ilustrirala: Tinka Leskovšek

Matej posadi izpadli zobek. Pridno ga zaliva, da bo iz njega čim prej zrasla sestrica. Melita si želi psa, vendar njena družina živi v bloku in za psa nimajo prostora. Če ne more imeti pravega, bo imela pa čarobnega psa. Tina se sprašuje, kam gremo, ko odidemo, saj je njen dedek hudo zbolel.

V treh kratkih zgodbah s čudovitimi ilustracijami Tinke Leskovšek vstopamo v mali veliki svet otroških želja, strahov in skrivnosti. Svet, v katerem je vse mogoče, pa čeprav le v otroški domišljiji. V tem svetu je treba gledati s srcem! Zgodbice, prežete z zdravo mero optimizma, so kot nalašč za skupno večerno branje.

Knjigo lahko naročite tukaj

Kaj zraste iz zobka_naslovnica

XIII. Supervagon

 

Jana BauerDing Dong zgodbe

Ilustrirala: Bojana Dimitrovski

Ding-dong. Kdo zvoni?

Čudaška in izjemno zabavna knjiga z namigi na znane pravljice vas ne bo pustila ravnodušne. Serijo kratkih pripovedi lahko berete iz dveh strani; z deške in dekliške perspektive.

Ob Ding Dong zgodbah niti za hip ne boste zatisnili očesa. Opraviti boste morali z neotesanimi gusarji, speči torto za teto povodnega moža in s pesmijo premagati najbolj neustrašne viteze.

Knjigo lahko naročite tukaj

DingDong NASLOVKA Punchi (1)

XIV. Supervagon

 

Evald Flisar: Zbiralec sanj

Zbiralec sanj nas popelje v gerlinski gozd v Prekmurju, kjer so v debla dreves vrezane začetnice prebežnikov, ki jim je šolarček Janez Grah, imenovan Fižolček, po drugi svetovni vojni pomagal varno prečkati mejo v Avstrijo, od koder so se razkropili po svetu. Le nekaj let pozneje je tudi njega sredi noči pretihotapil čez mejo v svobodni svet njegov stric. Janez Grah, pozneje Johannes Grach, nazadnje pa John Gray, postane v tujini uspešen psihoanalitik z zasebno prakso. Ko se po upokojitvi vrne v rojstno vas, da bi se povezal z otroštvom in svoje življenje sestavil v zgodbo, ga srečanje z Belolascem, ki živi sredi gozda, sooči z vrsto vprašanj, na katera je iskal odgovore vse življenje. Je spomin res popolnejši od vesolja, ker lahko vrne življenje nekomu, ki že dolgo več ne obstaja? Je življenje zgolj pletenina zgodb, ki se najprej spočnejo v naših glavah in se šele od tam preselijo v realnost? Ali lahko režiramo lastna življenja in usode svojih otrok na podoben način, kot režiser oblikuje like na odru? Kaj je resničnost in kaj so le sanje?

 

Knjigo lahko naročite tukaj

ZS_Korektura 2.cdr

XV. Supervagon

 

Przemysław Wechterowicz: Objemi me, prosim

Ilustrirala: Emilia Dziubak

Prevedel: Peter Kuhar

Kaj lahko storimo, da bo naš svet prijaznejši? Odgovor na to pomembno vprašanje pozna očka medved: Nekoga objameš in dan je tako bolj vesel! Očka medved in sinko medvedek sta se tako nekega jutra odpravila skozi gozd in spotoma objela vse, ki sta jih srečala, najprej soseda bobra, potem pa še jazbeca, zajca, lisico, volka, gosenico, losa, anakondo … celo lovca sta objela, le puško sta mu prej za vsak primer vzela. Zelo zanimiva zgodba, vznemirljiva tudi zato, ker pripoveduje, kako lahko na videz drobno dejanje, če prihaja iz srca, v našem življenju marsikaj spremeni. Prepričajte se sami.

Knjigo lahko naročite tukaj

OBJEMI ME PROSIM - NASLOVNICA

XVI. Supervagon

 

Kate DiCamillo: Čudežno potovanje Edwarda Tulana

Ilustriral: Bagram Ibatoulline

Prevedel: Jakob J. Kenda

Edward Tulane je brezsrčen zajec, pravzaprav nečimrna porcelanasta lutka z bogato garderobo. Pripada desetletni deklici Abilen, ki ima zajca neizmerno rada. Toda Edwarda čakajo težave, ki ga bodo pripeljale do skrajnih meja vzdržljivosti. Začnejo se s tem, ko ga nesramni fantje med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz Abileninih rok in ga vržejo v morje. Tukaj se Edwardovo potovanje začne. Od morskega dna do nežnega objema ribičeve žene, od zavetja pri brezdomcu in njegovem psu ter do rok umirajoče deklice. Z vsakim človeškim dotikom postane Edwardovo srce mehkejše in nekoliko večje. Kljub trpinčenju in vsem poškodbam Edward zasije v lepoti. In lepota je tudi ustrezna beseda za opis celotnega dela.

Knjigo lahko naročite tukaj

Čudežno potovanje Edwarda Tulana

XVII. Supervagon

 

Christophe Van Gerrewey: Da boš na tekočem

Prevedla: Mateja Seliškar Kenda

Ista hiša, isti maček, skrb zanju med odsotnostjo prijateljev, vse tako kot leto dni poprej, le da brez bolh in – brez ljubimke. Pripovedovalec se ji odloči napisati pismo, saj lahko le tako poteši svojo željo po pogovoru, a pismo prerašča svoj okvir. Ga ne bi bilo bolje objaviti kot roman?

Ljubezensko pismo? Opis zveze, ki ji ni bilo usojeno? Analiza minule zveze, ki ni nikoli prerastla v pravo razmerje? Christophe Van Gerrewey v zasledovanju želje po pogovoru ne izpolni le namere, da bo na tekočem, ampak navsezadnje vzpostavi tudi (fiktivni) dialog – z monologom nekdanje ljubimke dogajanje nenadoma osvetli tudi iz druge perspektive, predvsem pa pripelje »pismo« do bistvenega zaključka …

 

Knjigo lahko naročite tukaj

da bos na tekocem-naslovka

XVIII. Supervagon

 

Mārtiņš Zutis: Odkritje, ki ga ni bilo

Prevedla: Alenka Urh

Slavni naravoslovec Karl Darwing na zasneženem vrtu za svojo hišo zagleda stopinje enonogega bitja. Ko poskuša odkriti, čigave sledi so to, presenečeno ugotovi, da se njihovo število vztrajno veča … Knjiga je leta 2015 prejela mednarodno nagrado Jānis Baltviks za najboljši prvenec s področja otroške literature in književne ustvarjalnosti; leta 2016 se je uvrstila v katalog Belih vran, istega leta pa so ji nagrado prisodili tudi otroci.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Odkritje

XIX. Supervagon

 

Alf Prøysen: Čajna ženička

Prevedla: Marija Zlatnar Moe

Mala ženička ima skrivnost – tu in tam se nenapovedano zelo pomanjša, velika je le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali, in ker je iznajdljiva in neustrašna, se zelo spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Le pomislite, kako velike so nenadoma borovnice, da o lisjaku, volku in medvedu sploh ne govorimo!

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Èajna ženièka - naslovnica.cdr

XX. Supervagon

 

Yuyutsu RD Sharma: Pretreseni spevi

Prevedla: Barbara Pogačnik

Pretreseni spevi so ustvarjalni odgovor svetovno znanega himalajskega pesnika Yuyutsuja Ram Dass Sharme na uničujoč potres, ki je stresel Nepal leta 2015. Za seboj je pustil na tisoče mrtvih, več kot milijon ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, izpostavljeni so bili ostremu himalajskemu podnebju, nadnje so se zgrnile tegobe, ki jih je prineslo razdejanje. Yuyutsu je bil tedaj na bralni turneji po Severni in Srednji Ameriki, a se je vrnil v Nepal ter na lastne oči izkusil opustošenje, ki ga je “kozmični nemir” povzročil v njegovi domovini.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Pretreseni spevi

XXI. Supervagon

 

Evald Flisar: Poglej skozi okno

Poglej skozi okno. Vidiš neznanca, ki se naslanja na drevo in zre proti hiši? Ob nedeljah ljudje prihajajo na obiske okoli poldneva, nikoli ob zori. Oče in mama še spita. Prevzame te strah.

Niti ne slutiš, da ti bo neznanec postavil življenje na glavo. Ne moreš si predstavljati, da boš izgubil najboljšega prijatelja. Da ti bo usoda naklonila novega. In da se boš z njim odpravil na dolgo, nevarno pot.

Boš našel v sebi prostor za njegovega slona? Bo on našel v sebi prostor za tvojega pujsa? Bosta tvoj in njegov bog sklenila premirje? Kako se bo razpletla igra usode, ki se ji ne moreš izogniti?

Toliko negotovosti! Toliko vprašanj!

Odgovori so na voljo. V knjigi. Odpri jo in jo začni brati.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Poglej skozi okno_naslovka

XXII. Supervagon

 

Luigi Ballerini: Šifra 2.0 

Prevedla: Dušanka Zabukovec

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lahkota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

Luigi Ballerini je za roman Šifra 2.0 prejel nagrado bancerallino.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Šifra 2.0

XXIII. Supervagon

 

Chris Riddell: Otilija in škrlatni lisjak

Prevedla: Ana Barič Moder

Otilija Erjavec in njen najboljši prijatelj gospod Murko prirejata zabavo z večerjo … Prišli bodo vsi njuni stari prijatelji in še nekaj novih. Posebni gost bo škrlatni lisjak, ki ima na zalogi neverjetne zgodbe. Ko Otilijo in gospoda Murka povabi na polnočni safari po Velemestu, vesta, da ga ne smeta zamuditi!

 

Knjigo lahko naročite tukaj

otilija in škrlatni lisjak

XXIV. Supervagon

 

Selja Ahava: Stvari, ki padejo z neba

Prevedla: Julija Potrč Šavli

Ahavin roman je nenavadna tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimi, običajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela Evropsko nagrado za literaturo.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

stvari, ki padajo z neba

XXV. Supervagon

 

Ida Mlakar Črnič: Tu blizu živi deklica

Ilustriral: Peter Škerl

 

Tu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine, kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Jo želiš spoznati? V sebi skriva čudežni zaklad … Svojo mavrico.

Besedilo Ide Mlakar Črnič je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva.

 

Slikanico lahko naročite tukaj

tu blizu živi deklica naslovka

XXVI. Supervagon

 

Pierre J. Mejlak: Kar noč dopušča

Prevedel: Andrej Pleterski

 

Zbirka kratkih zgodb Kar noč dopušča nas posrka v vrtinec najrazličnejših zapletov, v življenja ljudi, ki se pogosto znajdejo na razpotjih, med resničnim in namišljenim svetom, med preteklostjo in prihodnostjo, med nevidnostjo in predrznostjo. Pogreznemo se v svet čudakov, ki v želji po ljubezni, prisotnosti in občudovanju pogosto prestopijo mejo. Kot deček, katerega edine prijateljice so odvržene vžigalice, ali lažnivec, ki bi storil vse, da očara bivše dekle, žena, ki po smrti moža objavi njegov rokopis pod svojim imenom … Toda življenje ne prizanaša, tudi Mejlakovim junakom ne.

Pierre J. Mejlak je za zbirko kratkih zgodb Kar noč dopušča prejel nagrado Evropske unije za književnost.

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Kar noč dopušča_naslovnica