Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
 

Potniške informacije

Sodobnost / Literarni kolodvor  / Bralni vlak / Potniške informacije

Kaj je bralni vlak in komu je namenjen?

Bralni vlak je zabavna literarna družinska aktivnost, s katero spodbujamo k branju knjigolačne in nagrajujemo knjigožerce. Lokomotiva predstavlja tandem dveh bralcev, odraslega (starša, skrbnika, starega starša, strica ali teto) in otroka, ki z branjem knjig nabirata vagone in s tem tekmujeta z drugimi lokomotivami, torej z drugimi tekmovalnimi pari. Za udeležbo sta potrebna dva, ki iščeta motivacijo ali bi svoje navdušenje rada delila. V tekmovalčevih rokah se lahko znajde katera koli knjiga, pazite le, da ustreza vaši starosti. Bralni vlak bogato nagrajuje z novimi obzorji, prinaša pa tudi lepe nagrade.


Kako poteka?

K bralnemu vlaku se prijavite z izpolnjeno prijavnico na Vstopni postaji, ki jo najdete v razdelku Literarni kolodvor.  Prejeli boste tekmovalno lokomotivo, ki bo na spletni strani predstavljala vaš tekmovalni tandem – zanjo si izberete ime. Ob tem vam bomo podarili nepogrešljivo bralno opremo: vrečko z Bralnim dnevnikom ali Doživetnikom, knjižnimi kazalkami, knjižico vagonov in še čim. Tako boste pripravljeni, da se po bralnih tirih odpeljete v daljne domišljijske pokrajine! Daljši bo vaš vlak, več boste vedeli. Igro bomo popestrili s SUPERVAGONI. 


Kako lokomotivi priključim vagon?

Z dvema prebranima knjigama boste k svoji lokomotivi priključili vagon. Ko odrasla oseba in otrok prebereta vsak svojo knjigo, dejanje še ni končano – potrebujeta namreč še podpis drug drugega. Otrok s podpisom potrdi, da je odrasla oseba knjigo zares prebrala. In seveda tudi obratno!  Ko bosta knjigi prebrani, na vagon (knjižico vagonov tekmovalca prejmeta ob prijavi) napišita naslova obeh knjig in se zraven podpišita. Nato nam vagonček pošljita (ali fotografijo kupončka po e-pošti na bralni.vlak@gmail.com ali kuponček po običajni pošti na naslov organizatorja), mi pa bomo dodali vagon k vajini lokomotivi.

Na naši spletni strani boste lahko spremljali, kako hitro se dodajajo vagoni, kaj berejo drugi udeleženci, sodelovali v razpravah in iskali nasvete na našem forumu. Bralni vlak tako ni le literarno tekmovanje, ampak se ponuja tudi kot spletni prostor za izmenjavo idej, dobrih knjig in mnenj.

K tekmovanju Bralni vlak se lahko prijavite kadar koli od začetka tekmovanja 2. aprila 2018. Vsak namreč čuha-puha s svojo hitrostjo! Vlaki bodo na končno postajo pripeljali čez eno leto, 22. aprila 2019. Pet najboljših lokomotiv, torej tekmovalnih tandemov, ki bodo zbrali največ vagonov, bomo maja 2019 povabili na zabavni kviz o branju in knjigah. Trem najdaljšim vlakom bomo podelili točke (3 točke za najdaljši vlak, 2 točki za drugouvrščeni vlak, 1 točko za tretjeuvrščeni vlak), četrti in peti najdaljši vlak ne bosta prejela posebnih točk, vendar bosta še vedno imela možnost za zmago. Točke bodo namreč vsi tekmovalci pridobivali na zaključnem kvizu. Zmagovalec bo tisti, ki bo imel skupno največ točk, zbranih na literarnem kvizu in bralnem vlakcu. Sledili bosta podelitev nagrad in zabava.


Kaj prinaša?

Bralni vlak poleg obilo motivacije, nalezljive vedoželjnosti in dobrih navad prinaša tudi zabavo in bogate nagrade. Zmagovalca bosta prejela adrenalinski izlet v Gardaland za štiri osebe in vrečko s knjižnim presenečenjem. Drugouvrščena bosta prejela bon v vrednosti 300 €, unovčljiv pri nakupu knjig na spletni strani www.sodobnost.com, tretjeuvrščena pa bosta prejela prav tak bon v vrednosti 200 €.

Ko bo vaša lokomotiva vozila vsaj pet vagonov, vam bomo podarili kodo za 30-odstotni popust za nakup izbranih knjig na naši spletni strani. In ko bo vaša lokomotiva vozila vsaj deset vagonov, vam bomo podarili kodo za kar 50-odstotni popust za nakup izbranih knjig na naši spletni strani (vseh knjig iz našega knjižnega programa, starejših od šest mesecev)!

Bralni vlak je tekmovalni del Literarnega kolodvora, ki se v okviru založbe KUD Sodobnost International ponuja kot spletno mesto za spodbujanje bralne kulture. V okviru Literarnega kolodvora boste lahko na forumu (Izkušnje potnikov) sodelovali v debatah, izmenjevali menjanja o knjigah in v okviru Izrednih pošiljk brskali po bralnih seznamih in brali literarne kritike.


Kaj je supervagon in kako ga dobim?

S supervagoni želimo popestriti naše tekmovanje. Z njimi boste lahko vagone zbirali s podvojeno hitrostjo. Če eden od tekmovalcev prebere knjigo s seznama posebej priporočene literature, tandemu en kuponček, tj. dve prebrani knjigi, prinese kar dva vagona. Knjige bomo dodajali na seznam skozi vse leto. Seznam najdete na naši spletni strani v zavihku supervagoni, tekmovalce pa bomo o novih supervagonih obveščali sproti.


Za dodatne informacije nam pišite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com