Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Mesečni izzivi

Sodobnost / Literarni kolodvor  / Bralni vlak / Mesečni izzivi

Mesečni izzivi z odličnimi nagradami

Železničarji smo za vas pripravili posebne mesečne izzive na temo izbranih kvalitetnih knjig. Zavihajte rokave – ustvarjajte, rešujte, razmišljajte – in nam svoje izdelke pošljite do 15. dneva v naslednjem mesecu na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Najboljši prispevki bodo objavljeni na naši spletni strani, zmagovalec izzivov pa bo prejel bogato knjižno škatlo z novimi knjigami iz našega programa in darilci. Pssst, pozorno spremljajte mesečne izzive. Nekajkrat se bo namreč ponudila edinstvena priložnost, da za nagrado odidete na kosilo s priznanim avtorjem ali avtorico.

NOVEMBRSKI IZZIVI

Deklica Kala je primorana v naglici zapustiti svoj dom. S starši se odpravi na dolgo, utrudljivo in strašljivo potovanje, ki mu ni konca. Kala ne razume, kaj se dogaja, posluša samo težke besede, ki si jih med seboj šepetajo odrasli. Ve le to, da pogreša babico, dedka, njihovo hišo in svojo najljubšo igračko – zajčka. Ganljiva zgodba o deklici begunki, ki najde uteho v nevidni hiši. V domu, ki si ga ustvari v domišljiji in ki bo z njo, kamor koli jo bo zanesla pot.

Deklica Kala potuje daleč stran od svojega doma, pot jo vodi skozi različne pokrajine. Izdelajte plakat, ki prikazuje Kalino potovanje; je potovala skozi velika mesta, majhne vasi, čez planjave ali gore? Plakat lahko porišete ali nanj nalepite izrezane fotografije in slike iz raznih revij in časopisov. Fotografiran ali skeniran izdelek nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Najprej Ajda naredi očka iz papirja, da gre njen pravi očka lahko na službeno pot na Dunaj, očka iz papirja pa z njo na šolski izlet. Potem neka druga Ajda pelje dedka na izlet v Prago, kjer je v telefonski govorilnici nekoč davno pozabil telefonsko številko sila simpatične kolegice Božene. Na potovanje se zaradi vrabcev odpravi tudi povodni mož Valdštajn, vse do Amerike pride. Medtem pa racak, tisti z nadsokoljimi očmi, leti proti našim krajem, a kaj hoče drugega, če je pa toliko zgodb v zraku, ki jih je treba spraviti lepo dol na tla.

Vzemi zelo velik list papirja ali pa skupaj zlepi nekaj risalnih listov in nariši svojega očka. Poskusi upoštevati vse njegove značilnosti: Ima morda očala ali brado? Nosi prstan ali uro? Nosi jopico ali navadno majico? Pas ali naramnice? Tudi ti lahko svojega očka iz papirja vzameš s sabo v šolo ali na izlet. Fotografiran izdelek nam pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Luna Al-Mousli pripoveduje o svojem otroštvu v glavnem mestu Sirije. V kratkih zgodbah ohranja spomin na lepoto in toplino, pa tudi na nekaj trpkosti medčloveških odnosov in prostorov, ki jih je nekaj let po njenem odhodu na Dunaj razdejala vojna. Pisateljica z dvema domovinama prinaša bralcu globoko doživeto izkušnjo drugačnosti, hkrati pa ji je uspelo ohraniti človeško toplino in življenjski optimizem.

Luna je tudi likovna umetnica, zato je njena knjiga tudi umetnostni izdelek. Ste opazili, da je knjiga napisana tudi v arabščini? Raziščite arabsko pisavo in na internetu poiščite fotografije Damaska, nato pa izberite motiv iz narave ali tamkajšnje arhitekture in ustvarite svojo umetnino. Fotografijo svojega izdelka nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Vse v romanu Tamarindina zgodba izhaja iz življenja starega drevesa, ki stoji sredi vrvečega mesta kot slepi opazovalec vsega, kar se godi okrog njega, vzpona in zatona generacij, človeškega pohlepa, dobrote, sebičnosti, požrtvovalnosti, ljubezni in sovraštva. Ko se politiki v imenu napredka zavežejo modernizaciji, naravni kotički mesta, katerih mitsko preteklost še častijo stari Damodara Asan in mladina, ki posluša njegove zgodbe, počasi izginejo. Toda mesto, četudi nepopravljivo poškodovano, ostaja polno življenja in lepote.

Ujemite zlate jesenske žarke in se odpravite na sprehod: v domačem kraju poiščite mogočno drevo in ob njem fotografirajte knjigo. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

OKTOBRSKI IZZIVI

Debela pekovka Margot dela v pekarni na glavni železniški postaji. Krofe peče. Sveže in slastne! Toda Margot ima skrivnost. Nenavadno skrivnost. Včasih zleze v krof, potem pa … Joj, poglejte, tamle prihaja Friderik Žemlja, znani slikar. Naravnost po krof jo maha. Lačen je, ker na velikanski lampijon riše svet. Postreže si z najbližjim krofom, vzame novec iz žepa in ga položi na pult. Hejsa, kako težek je tale krof!

Na prazen list papirja narišite svet, ki pekovko Margot in slikarja Friderika pričaka vsakič, ko skupaj zlezeta v krof. Narišite tudi njiju, kako se mastita z marmelado. Fotografiran ali skeniran izdelek nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Junak te zgodbe je Teodor Bob Princel Prvi. Teo ima tisoč pravic in dolžnosti. Ples, judo, matematika, nogomet, petje. Zna igrati klavir in se spozna na mamutove kakce. In ne samo to: Teo ve, kje leži pradavnina. Odbita in ganljiva zgodba o prijateljstvu in domišljiji.

Teu in Varuši Kosmatonogi pomagajte rešiti Margo iz krempljev Mlagmlatcev. Tako kot Varuša tudi vi doma poiščite najstrašnejšo opravo, kar jo premorejo vaše hišne zaloge, in se podajte v boj. Pazite, da boste izgledali dovolj strašljivo, in Mlagmlatcem naženite strah v kosti že na prvi pogled. Fotografirajte se v bojni opravi in nam fotografijo pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Ker je mama ponoči v službi, oče pa nekje daleč, Lena in Lenart dobita varuško. Ime ji je Margareta Strle, ima tanke ustnice in srhljive oči, poleg tega se šušlja, da v njeni prodajalni izginjajo otroci. Takšna ženska naj bi ponoči pazila na otroka? Toda kljub poznim uram Lena in Lenart ne spita. Vstopita v kraljestvo za črnimi vrati, deželo Onkrajino, o kateri jima je nekoč pripovedoval očka. In medtem ko odkrivata namene njenih prebivalcev, trolov Ostrozobarčkov, ki ju vneto silijo k sladkanju s čokolado, in lisjaka Srebrne solze, se odstira tudi tančica skrivnosti, v katero je zavita gospa Greta …

Za svojo mamo pripravite njeno najljubšo večerjo. Mama Lene in Lenarta ima najraje sendvičke s klobaso, kolute banane in četrtine paradižnikov. Je to morda tudi najljubša večerja vaše mame? Ali pa so to lovke hobotnice, krhlji mandarin in trakci korenčka? Večerjo naj sestavljajo tri sestavine; meso, sadje in zelenjava. Ostalo pa je prepuščeno okusu vaše mame. Fotografijo slastne večerje nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Ole od svojega življenja v vzhodnonemškem mestu ne pričakuje več veliko. Star je 40 let, kadi, pije, ne začne dneva brez tablete proti smrti in večino časa preživi v svojem baru, imenovanem Helsinki. Razpadajoči pivski brlog je zadnje zatočišče njegovih starih prijateljev in čudaških stalnih strank. Toda Oleja preganjajo zadimljeni spomini na pankovsko mladost in sivomodre oči dekleta iz češkega zakotja. Pripoved se prepleta z dekletovimi iskrenimi dnevniškimi zapisi, v katerih leta 1987 beleži svojo osebno revolucijo, prežeto z divjimi ritmi in uporom. V melanholičnem, a ironije polnem romanu o zadnji pankovski generaciji in njeni zapuščini po dvajsetih letih Rudiš odlično izriše duha časa.

Ste bili kdaj na koncertu katere od slovenskih pank skupin? Kaj pa tujih pank skupin? Opišite dogodek, kakor se ga spominjate. Lahko dodate tudi povezavo do svojega najljubšega komada te skupine ali pa priložite fotografijo, ki je nastala med koncertom. Svoj zapis nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

SEPTEMBRSKI IZZIVI

Muri, prav posebna medvedka, in medved Hrust se odpravita na pot. Na koncu poti so borovnice in hodila bosta, dokler ne bosta na cilju. Nič tekanja naokrog, nič prevalov. Hrust gre naravnost naprej in Muri mu mora slediti. Toda gozd, poln čudovitih stvari, vrvi od življenja … Bo Hrust opazil, kaj je najpomembnejše?

Prenesite si medvedko Muri na prazni podlagi, okrog nje pa narišite drevesa, borovnice, sonce, oblake, travo in gozdne prijatelje. Slikate lahko tudi s prsti, ki jih pomočite v različne barve, okrog nje lahko nalepite jesensko listje, lahko pa liste dreves prevlečete s tempera barvo in jih odtisnete. Muri se bo tako znašla sredi jesenskega gozda. Fotografiran izdelek nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Tine in Bine sta najbolj priljubljena stripovska junaka na Finskem, oboževalcev pa jima tudi pri nas ne manjka. Verjetno zato, ker je z njima vse veliko bolj zabavno! Tokrat se na razburljivem potovanju z vlakom med drugim spustita v divje zasledovanje in nerodni zapleti se kar vrstijo …

Na svoja potovanja Tine in Bine vedno vzameta uporabne izume ali večnamenske stvari. Kaj bosta vzela naslednjič? Morda avtomatski sestavljalec sendvičev? Ali pelerino, ki jo lahko uporabiš tudi kot padalo? Iz odpadnih materialov izdelajte večnamenski izum! Za navdih lahko preberete tudi knjigo Tine in Bine: Nori izumi. Fotografirajo svojega izuma nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Sara in Simon sta bratec in sestrica. Z mamo in očetom živita v stolpnici, vendar njihovo življenje še zdaleč ni tako navadno, kot se zdi na prvi pogled. Člani družine se namreč redno zatekajo vsak v svoj skrivnostni domišljijski svet. Sara obiskuje balerine z oblaka, Simon je dobri čarovnik. Mama se tu in tam na krajši oddih odpravi v veličasten grad, kjer z njo ravnajo kot s kraljico, oče pa postane nepremagljiv športnik. Simon kmalu odkrije, da ima tudi hišnik svojo skrivnost … A tu je še srh vzbujajoči gospod Ovca, zlovoljni pisatelj, ki se nenehno pritožuje. Le zakaj?

S knjigo Sara, Simon in skrivnosti se sprehodite po okolici ali pa jo vzemite na potep po mestu. Fotografirajte jo zraven stavbe, za katero se vam bo zdelo, da bi v njej lahko živela Sara in Simon. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Mattijevo življenje spremeni usodni udarec, zaradi katerega ga zapustita žena in hčerka. Ker pripada generaciji moških, ki je svojo zavezanost enakosti dokazala s poštenim opravljanjem gospodinjskih opravil in s skrbjo za otroka, izguba družine zlomi hrbtenico Mattijevega obstoja. Da bi življenje spet imelo smisel, mora dobiti nazaj svojo družino. Prepričan je, da mu bo to uspelo, če bo le uresničil ženine sanje o nakupu hiše. Z daljnogledom okoli vratu se odpravi na safari po stanovanjski soseski – raziskuje navade tamkajšnjih prebivalcev in išče primerno tarčo … Njegova obsedenost ga žene do ekscesov in kmalu ni več poti nazaj.

Opišite nam svojo najbolj zabavno/zanimivo/bizarno izkušnjo z ogleda nepremičnine in nam jo pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com. Če osebne izkušnje (še) nimate, naj vas navdihne Hotakainenov roman.

JULIJSKI IN AVGUSTOVSKI IZZIVI

Morje je lepo skrbelo za svoje ribice in jim vsak večer bralo zgodbe za lahko noč. Toda nagajive ribice so bile včasih hrupne in takrat se je utrudilo in postalo žalostno. Nekega dne, ko so še posebej glasne, se morje odloči in nenadoma odide. Končno lahko ribice po mili volji uganjajo norčije! Vendar jim nekaj manjka – le kdo jim bo prebral zgodbo za lahko noč? Velik, lačen maček jim obljubi, da jim bo priskočil na pomoč, a pod enim, strašnim pogojem  …

Prenesite si pobarvanko Ribice bralke in za vsako knjigo, ki jo prebereš sam/-a ali s starši, pobarvaj eno ribico. Čigava slika bo ob koncu poletja najbolj pisana? Fotografirano ali skenirano ilustracijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Teodorju Bobu Princlu Prvemu, ki je na lastno pest odkril, kje leži pradavnina, in ki se spozna na mamutove kakce, ni prav nič do tabora Bravo. Tam ne pozna nikogar in v njem je malo nevarno, včasih un poco divje Skakanje z Vratolomne skale, trik z ovco, izvajanje zibanca … Kaj storiti, če česa ne zmoreš ali če ima tvoj prijatelj domotožje?

V taboru Bravo boste odkrili kotičke, kjer še nikoli niste bili! Padci so dovoljeni in naučili se boste trik z ovco. Po Osvaldovem navodilu na ogromno gladko skalo (ali pa kar na tlakovce na domačem dvorišču) s kredami narišite nekaj NOREGA, česar se bojite. Morda so to smotani smrdombiji ali pa klobasa v testu? Pustite domišljiji prosto pot! Fotografirajo vaše umetnine nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Poterunije ne boste našli na zemljevidu, saj gre za prašen otok sredi Atlantskega oceana. Njegovi prebivalci so porabili vse naravne vire razen glini podobne snovi po imenu poti, ki jo izkopavajo izpod glavnega mesta Potington. Da se mesto ne bi zrušilo v čedalje večjo praznino pod sabo, potrebujejo čedalje več podpornih stebrov, ki jih izdelujejo iz razbitih poti izdelkov, kajti vse je narejeno iz poti, celo drevesa. In ker se votlina širi, potrebujejo vse več podpornih stebrov, zato morajo razbijati vse več vsega, kar izdelajo. Na tem otoku se znajdeta Alica (po vrnitvi iz Čudežne dežele) in njen stric Skočir, strokovnjak za ekonomske probleme. Najamejo ga, da ohrani Poterunijo nad morsko gladino.

Da ne bi ravnali nespametno kot Poterunci, poskrbite za okolje in odpadni material znova uporabite! Če boste med poletjem pojedli veliko sladolednih lučk, lahko iz palčk ustvarite svoj poletni morski okvir! Potrebujete palčke, barve in lepilo. V okvir pa lahko nalepite, kar želite – spominke s kakšne poti, fotografijo ali školjke. Fotografije vaših izdelkov nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Šest stopenj svobode je zgodba o dekletu, ki si želi razširiti meje svojega sveta in človeškega izkustva, o hekerju, ki hoče optimizirati svetovni promet, o policijski uslužbenki, ki sanja, da bi enkrat za vselej opravila z geografijo, o fantomskem zabojniku, ki po morjih in računalniških zaslonih buri življenje in domišljijo, pa tudi o dementnem sedemdesetletniku in bipolarni kompulzivni nakupovalki. Dickner izziva vse naše omejene predstave, ko pred nas postavi junake, ki so svojo svobodo pripravljeni iskati zunaj vseh okvirov, zunaj vseh pričakovanj, drzno in neustrašno. Bralska pustolovščina za vse ljubitelje sijajne literature!

Fotografirajte knjigo Šest stopenj svobode v kombinaciji s pristaniščem ali kakšnim nenavadnim prevoznim sredstvom. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

JUNIJSKI IZZIVI

Kralj daljne dežele živi v palači, osamljen v njeni razkošnosti. Le petje ptic ga še ponese nad njene zidove in mu na obraz nariše nasmešek. Ko nekega večera zasliši prav posebno pesem, si zaželi, da bi jo poslušal noč in dan, dan za dnem. Zato ukaže drobno rajčico ujeti in zapreti v kletko. Toda zaprta v kletki, ptica ne zapoje. Služabniki prinašajo nove in nove ptice, izdelajo novo kletko, še večjo, še lepšo, a vse zaman – ptice še vedno ne zapojejo. Kraljevo zadnje upanje je deček z obrobja mesta. Vse, kar ima, je kletka in v njej ptica, ki prelepo poje. Kaj je njegova skrivnost?

Narišite dečka in ptico, ki poje najlepše od vseh. Fotografirano ali skenirano ilustracijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Poletje je. Zajčica Iskra ni preveč dobre volje, saj je njena prijateljica Inča na počitnicah, doma pa pričakujejo dojenčka in Iskri se že zdaj zdi, da se vse vrti okoli njega. Kaj šele bo! Potem pa pride noč, ko nebo presvetljujejo utrinki, in mama Jora Iskro pošlje k zvezdogledu Fridolinu. Toda z neba ne padajo le utrinki – pred Iskro nenadoma prileti maček, in to pesniški maček! In njeno poletje nenadoma postane zabavno in polno doživetij.

Napišite kratko zgodbo z uporabo treh veznikov po vaši izbiri, ki so predstavljeni na začetku vsakega poglavja Poletja z utrinki. Veznike uporabite tako, da jih postavite na začetek povedi, kot so tudi v knjigi. Zgodbo pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Knjiga miniaturnih zgodb Bratje vas bo popeljala v otroštvo, polno domislic in zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin, ob katerih pa je ves čas čutiti čudenje nad svetom in povezanost sedmih bratov. Ker so zgodbe kratke, bodo pritegnile bralce začetnike, in ker jih odlikujejo jezikovne vragolije, bodo v njih uživali tudi starejši, vse pa bosta navdušila toplina in humor.

Napišite svojo prigodo s kolesom. Ste morda odkrili kaj novega? Ste ponesreči povozili vejo in padli? Ste srečali prijateljico ali prijatelja? Če svoje kolesarske prigode še nimate, pa brž na kolo po novo! Svoje anekdote nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Konec minulega tisočletja je nemška kratka zgodba dobila nov zagon. Pričujoča zbirka je rezultat prevajalčevega več kot četrtstoletnega posvečanja temu področju, njegov izbor pa predstavlja izjemno raznolikost nemških kratkih zgodb. Če je slog nobelovke Herte Müller zelo poetičen in tok misli mestoma nadrealističen, je pri drugih pisanje neposredno in realistično, pri tretjih je sedanjost zaznamovana s travmatično izkušnjo. Širi pa se ne le izbor poetik, temveč tudi dogajalni prostor: od Berlina, Lizbone, Sicilije, Washingtona in vse do – Ljubljane.

Ste pripravljeni na nov foto izziv? Naslovnica knjige Zgodbe iz Nemčije kar vabi k domiselnemu fotografiranju. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

MAJSKI IZZIVI

To je zgodba o raci, ki posvoji zapuščenega krokodilčka. Kopa ga, skrbi zanj in ga nauči plavati. Vzljubi ga in vzgoji. Postane njegova mama, tako ponosna, ko zraste v krepkega krokodila. A pride dan, ko staro raco začne zapuščati spomin. Slikanica na zanimiv in razumljiv način bralcem predstavi dve življenjski temi: posvojitev in staranje. Ter nas spomni, da prave ljubezni nič ne ustavi.

Prenesite si zabavno aktivnost, srce, razdeljeno kot sestavljanka, vanj pa narišite, koga vse imate radi. Fotografijo srca nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Humorja poln strip o detektivskih pustolovščinah inšpektorja Jožeta. Čistokrvni jazbečar, po poklicu policijski inšpektor, se, kadar ne pije čaja s svojo drago Ivanko, posveča lovljenju dveh zmikavtskih pujsov. Slišita na ime Kapo in Bundo ter sta nenehno v navzkrižju z zakonom: kradeta v trgovini, rabutata sadje in zelenjavo, se tihotapita na tovornjaku, ukradeta kombi, bežita pred roko pravice … Čeprav Kapo in Bundo na lepem podedujeta grad in z njegovo prodajo obogatita, lahkomiselno zapravita svoje imetje in se kaj kmalu vrneta na stara roparska pota.

Napišite nam pismo in predlagajte, kaj vse bi še lahko ušpičila Kapo in Bundo. Morda lahko kakšno od njunih novih dogodivščin v pismu podrobneje opišete. Pismo pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Dvanajstletna Josy po smrti dedka presenečena izve, da ji je zapustil čebele. Čebele? Njej? Saj o čebelah ničesar ne ve! Toda dedek je hotel, da prav ona poskrbi za njegovo čebeljo družino, zato je trdno odločena, da bo s pomočjo njegove prijateljice in čebelarke Alme poskusila. Tudi prvi zelo boleč pik je ne ustavi, prav tako ne mamino nasprotovanje, ko pa ji čebele nekdo ukrade, se ji podre svet. A kaj kmalu se s prijateljem Mirkom znajdeta sredi napetega zasledovanja …

Prenesite si recept za tradicionalno sladico naših babic z imenom Čebelji pik. Poskusite jo speči – ne pozabite uporabiti kakšnega slastnega medu! Fotografijo vaše odlične sladice nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Evald Flisar je v časih, ko se svet spreminja, v pismih sinu zbral razmišljanja, spominjajoča na kratke eseje, ki bodo Martina spremljala na poti v odraslost in s pomočjo katerih bo bolje pripravljen na vse, kar ga čaka. Modrost, ki jo oče z ljubeznijo predaja sinu, pa je univerzalna in se bralcu v vsakem življenjskem obdobju odkriva drugače. Flisar je ubesedil vse tisto, kar bi marsikdo želel povedati svojemu otroku, pa (še) ni našel besed. Marsikdaj pa nam tako spretno nastavi ogledalo, da se globoko zamislimo tudi odrasli bralci.

Ste pripravljeni na foto izziv? Razmislite o motivih iz knjige in jo domiselno fotografirajte. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

APRILSKI IZZIVI

Jež zadovoljno živi svoje življenje, vse dokler ga ne pograbi silna želja, da bi nekoga objel. Poskusi pri slonu, pri medvedu, a kdo bo objel ježa, ki bode? Vse kaže, da ni takega junaka. Ubogi jež, kako je razočaran. Še huje! Uleže se na tla, da vse štiri od sebe in noče več vstati. Kakšna sreča, da v gozdu živi tudi Pipe lisjak! Prav lisičje prebrisano se loti naloge.

Ste že kdaj za sladico naredili ježke? Veste, da je to čisto enostavno? Poiščite recept za ježke, jih pripravite in fotografirajte skupaj s slikanico. Fotografijo, ob kateri se nam bodo gotovo pocedile sline, nam pošljite po elektronski pošti na bralni.vlak@gmail.com.

Zarja je začela hoditi v prvi razred. Šolarji morajo sami lupiti krompir in si ne smejo vrtati po nosu, pove sestrici Živi. Mala malica, pomisli Živa, tudi ona bi lahko bila šolarka, biti ves dan sam doma je grozno dolgočasno. Nabrito dekletce ne okleva – z nenavadno ukano se bo namesto sestre udeležila ribolovnega izleta! Toda njenim vragolijam ni ne konca ne kraja, in ko zaradi rimarjenja ribam kmalu podivja ves razred, Živi grozi, da se bo skrivnost razkrila …

Živa Zarjine sošolce pripravi do tega, da rimarijo ribam! Si morete misliti? Znate tudi vi rimariti? Sestavite svojo pesem ribam in nam jo pošljite po elektronski pošti na bralni.vlak@gmail.com.

Dvanajstletni Marij se z družino preseli v vas, kjer se sreča z govoricami o zakopanem zakladu, pa tudi o čudežnih sposobnostih nekaterih prebivalcev. Marijev brat Martin si hitro najde fantovsko družbo, medtem ko Marija bolj mika druženje z Vero, čeprav njuni sošolci pravijo, da je volkodlakinja. Marija vedno znova vleče v gozd, ki mu počasi razkriva svoje temne skrivnosti. Kmalu se znajde v veliki nevarnosti … Ga bo Vera lahko rešila? Bo lahko Marij rešil njo?

Z Vero in Marijem se boste morali zateči k uporabi magije, toda čeprav je Vera vešča čaranja in Marij iznajdljiv, se ne moreta domisliti nobenega uroka za ljubezen. Mislite, da vsebuje žabje krake in pajkove nožice? Kaj pa kakšne posebne besede za zaklinjanje? Pomagajte jima in sestavite svoj urok za ljubezen! Pošljite ga na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Javier Marías v zbranih življenjepisih zavrača objektivnost; že z izbiro fotografij pisateljic in pisateljev odškrne vrata v njihov intimnejši svet, nato pa iz okruškov eksistenc avtorjev, iz pričevanj njihovih sodobnikov in anekdot stke človeško podobo umetnikov besede, kot so Thomas Mann, Vladimir Nabokov, Oscar Wilde, Yukio Mishima, Isak Dinesen in Djuna Barnes. Pred nas prikliče njihova prijateljstva, medsebojno občudovanje, pa tudi ljubosumje in privoščljivost.

Udeležite se fotonatečaja in na čim bolj izviren način fotografirajte knjigo Napisana življenja. Na fotografiji ste lahko tudi vi, če želite. Bodite domiselni pri izbiri okolja in/ali ozadja! Fotografijo pošljite ga na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.