Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

Knjižni izzivi

Železničarji smo za vas pripravili posebne mesečne izzive na temo izbranih kvalitetnih knjig. Zavihajte rokave – ustvarjajte, rešujte, razmišljajte – in nam svoje izdelke pošljite do zadnjega dneva tekočega meseca na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Najboljši prispevki bodo objavljeni na naši spletni strani, zmagovalec izzivov pa bo prejel bogato knjižno škatlo z novimi knjigami iz našega programa in darilci.

JANUARSKI IN FEBRUARSKI IZZIVI

Deklica Sofija in njen zvesti prijatelj, psiček Parsifal Hrabri, sta neločljiva pustolovca. Ko na počitnicah pri babici in dedku Sofija v vrtni uti odkrije staro, pozabljeno pručko, ta preprosti predmet v njenih rokah postane vsestranski pripomoček. Pručko iznajdljivo uporabi za igro in kot most za odkrivanje novega.

Sofijin najboljši prijatelj je psiček Parsifal. S katero živaljo pa bi se ti najraje podal/-a v zanimive dogodivščine? Kako bi jo poimenoval/-a? Nariši sebe in svojo žival, kako počneta kaj zabavnega! Fotografijo svoje risbe nam pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Minin razred pod vodstvom učiteljice Valentine pripravlja predstavo Sen kresne noči! Mina bo igrala Škrata. In s čarobnim sokom, ki ustvari nove simpatije ter stara prijateljstva spremeni v rivalstva, se stvari kaj hitro zapletejo!

Minina prijateljica Neža naredi ljubezenski napoj iz različnih rož, vode in limoninega soka. Tudi ti si izmisli svojega! Napiši sestavine, jih zmešaj in nalij v majhno stekleničko, ki jo lahko okrasiš po želji – nariši etiketo, dodaj obesek ali nalepko. Končan ljubezenski napoj fotografiraj in nam ga skupaj z receptom pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com. Potem pa ga skrij za hude čase, ko bo prijatelj ali prijateljica v zagati!

Vse se spremeni, ko se mora Emma z mamo, bratom in sestrico preseliti iz Dublina v severovzhodno nemško vasico. Ker novi sošolci sestrico zbadajo zaradi njenega imena, se ta zavije v molk. Emma neznansko pogreša Irsko, Atlantski ocean in stare starše ter sklene, da bo pobegnila domov takoj, ko bo sestrica spregovorila …

Emma mora v novem okolju na novo poiskati besede. Predstavljaj si, da bo z mamo obiskala večje nemško mesto. Kaj bosta tam počeli? Katere besede bi ji najbolj prišle prav? Pobrskaj po spletu in sestavi seznam; nanj napiši besede v angleščini, zraven pa pripiši nemške ustreznice. Seznam nam pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Permafrost je poln močnih, fizičnih podob iz življenja protagonistke, ki drzno govori o telesu, seksualnosti, duševni izpraznjenosti in osamljenosti, obenem pa je tudi poziv k ženski svobodi, sprejemanju užitka in samote.

Razmislite o motivih iz knjige Permafrost in jo domiselno fotografirajte. Fotografijo nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

DECEMBRSKI IZZIVI

Božič je tik pred vrati! Medvedi že sanjajo o medenjakih in se odpravijo iskat največjo jelko. Pingvini se sankajo, koze skačejo na smučeh, mačke se drsajo. Da bi pričarale prijetno vzdušje, ribe pod ledom obešajo podvodne lučke. Celo kiti čakajo na darila! Medtem ko severni medvedi kuhajo brusnični žele, vevericam okraševanje božičnega drevesa popestrijo divje steklene bunke in nagajivi leseni okraski …

Tako različne živali praznujejo božič. Kaj misliš, kako pa ga praznujejo lisice? Razmisli, kateri zimski šport jim je najbolj všeč, kako okrasijo svoja domovanja, katere jedi pripravijo in koga povabijo na božično večerjo. Nato skupaj s starši sestavi zgodbo! Pošljite nam jo na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Ko groznovilco, majhno divje bitje v poletni oblekici in z rogovilicama na glavi, južni veter v čajniku prinese v Hudo hosto, so živali začudene, če že ne zgrožene. Kakšna neotesanost in razgrajaškost! Toda samosvoja vila je tudi pogumna, odločna in dobrosrčna, živalska druščina z ježem, polhom in veverico na čelu pa kaj kmalu ugotovi, da življenje v Hudi hosti nikoli več ne bo takšno kot prej …

Med eno od zimskih dogodivščin Huda hosta za hip pristane na svetleči, prašni luni in živali organizirajo ples. Vzemi list papirja in nariši njihovo zabavo! Ne pozabi na merjasca, ki je pekel palačinke in koruzo, pa na lisjaka, ki je pomagal točiti kompot. Fotografiran izdelek nam pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lahkota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

Predstavljaj si, da tako kot Nič vstopiš v nov svet, popolnoma drugačen od vsega, kar poznaš. Kaj se je zgodilo? Kje si? In zakaj? Napiši kratko zgodbo in nam jo pošlji na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

Zbirka kratkih zgodb nas posrka v vrtinec najrazličnejših zapletov, v življenja ljudi, ki se pogosto znajdejo na razpotjih, med resničnim in namišljenim svetom, med preteklostjo in prihodnostjo, med nevidnostjo in predrznostjo. Pogreznemo se v svet čudakov, ki v želji po ljubezni, prisotnosti in občudovanju pogosto prestopijo mejo. Kot deček, katerega edine prijateljice so odvržene vžigalice, ali lažnivec, ki bi storil vse, da očara bivše dekle, žena, ki po smrti moža objavi njegov rokopis pod svojim imenom … Toda življenje ne prizanaša, tudi Mejlakovim junakom ne.

V slogu Mejlakovih zgodb si izmislite čudaka v nenavadni situaciji in sestavite kratek zapis o njegovem prestopanju meje. Črpate lahko tudi iz resničnega življenja, ki ponuja najrazličnejša čudaštva. Zapis nam pošljite na e-naslov bralni.vlak@gmail.com.

NOVEMBRSKI IZZIVI

OKTOBRSKI IZZIVI

SEPTEMBRSKI IZZIVI

JULIJSKI IN AVGUSTOVSKI IZZIVI

JUNIJSKI IZZIVI

MAJSKI IZZIVI

APRILSKI IZZIVI

Shopping Cart