Pokličite nas: +386 (0) 14 372 101
  |  
Do brezplačne dostave vam manjka še 25.00

Bart Moeyaert

BART BOUDEWIJN PETER MOEYAERT, eden najuspešnejših belgijskih mladinskih avtorjev, se je rodil leta 1964 v Bruggeju, in sicer kot sedmi sin, zaradi česar je bil po belgijski tradiciji njegov boter sam kralj Baudouin I. Belgijski. V intervjujih pogosto pripoveduje, kako je kot otrok sedel pod jedilno mizo in poslušal zgodbe drugih, kar mu je dalo veliko materiala za poznejšo pisateljsko kariero. Prvo knjigo (Razglašeni duet, 1983) je izdal že pri devetnajstih in zanjo prejel svojo prvo literarno nagrado. Po študiju nemščine, nizozemščine in zgodovine se je odločil, da bo postal pisatelj – do danes je izšlo že več kot štirideset njegovih del, večinoma pesniških zbirk in romanov za mladino. Piše tudi dramska besedila, scenarije, kolumne, eseje. Moeyaert ima v belgijski literaturi posebno mesto, saj njegova dela navdušujejo bralce vseh starosti. Kritiki so njegov slog označili za poetičen, filmski in čuten. Lydia Kokkola je za Bookbird, četrtletnik Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), zapisala: “Moeyaert svojim bralcem sveta ne postreže v majhnih zalogajih. Vedno znova dokazuje, kako pomembno je, da literatura za otroke in mladino pokaže vse štiri vogale sobe, ne le sredine, kjer je otroška igralna podloga. Vse vogale. Vključno s temnimi.” 

Moeyaert je prejel številne domače in tuje nagrade, saj so njegove knjige prevedene v več kot 20 jezikov. Med uspešnejšimi sta tudi obe deli, doslej prevedeni v slovenščino; roman Gole roke (1995, slov. prev. 1997) in zbirka miniaturnih zgodb Bratje (2000, slov. prev. 2021), za katero je Moeyaert prejel nizozemsko nagrado Wouterje Pieterse Prijs za najboljše mladinsko delo leta. Zgodbe bralca popeljejo v Moeyaertovo otroštvo, polno domislic in zvedavega raziskovanja sveta, majhnih lumparij in bratskih potegavščin, ob katerih pa je ves čas čutiti čudenje nad svetom in povezanost sedmih bratov. Leta 2019 je Moeyaert za svoje ustvarjanje prejel prestižno mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA), ki jo od leta 2003 vsako leto podeljuje Švedski svet za umetnost (Swedish Arts Council), in sicer avtorjem, ilustratorjem, pravljičarjem in promotorjem branja (tako posameznikom kot skupinam) za izredne dosežke na področju otroške in mladinske književnosti. Nagrada je vredna pet milijonov švedskih kron in je najvišja nagrada te vrste.

Biljana S. Crvenkovska

BILJANA S. CRVENKOVSKA je pisateljica, scenaristka, urednica in prevajalka iz Severne Makedonije. Odraščala je obkrožena s knjigami. Že kot 14-letno dekle je napisala svojo prvo pesniško zbirko, vendar je ni objavila. Pravi, da zato, ker ni imela dovolj poguma in samozavesti. Je »večni otrok«. Je pustolovka. Rada ima naravo, glasbo in mucke, v prostem času teče in vozi kolo. Najraje od vsega pa sanjari – tako podnevi kot ponoči. Piše večinoma za otroke in mladino, zadnja leta tudi romane za odrasle. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Pri založbi Sodobnost je izšla njena slikanica Nevidna hiša.

Galina Miklínová

GALINA MIKLÍNOVÁ, češka ilustratorka in režiserka animiranih filmov, je avtorica priljubljene risanke o Kanafasku (O Kanafáskovi) in petih avtorskih kratkih filmov. S pisateljem Pavlom Šrutom je spravila na svet trilogijo Lihožerci (Lichožrouti; nagrade Magnesia Litera 2009, najlepša knjiga leta 2009, Magnesia Litera za knjigo desetletja. Vse tri knjige o lihožercih so prevedene v slovenščino). Po motivih prvega dela je leta 2016 posnela svoj prvi celovečerni animirani film Lihožerci (Lichožrouti; nagrada trilobit 2017 ter nominaciji za češkega Iva in za nagrado češke filmske kritike. Animirani film je bil preveden in predvajan tudi v Sloveniji). Za otroke je ilustrirala več kot trideset knjig. Podmornice si nikdar ni želela, želela pa si je srečati Petra Stančíka, kar se ji je s knjigo H2O in skrivna vodna misija izpolnilo in pri čemer je zelo uživala.

Majda Koren

MAJDA KOREN, ena najbolj priljubljenih slovenskih avtoric za otroke, je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, potem pa učila na eni izmed slovenskih osnovnih šol. Vseeno je že takrat našla čas za pisanje. Se sprašujete, kje piše? Kjer koli! Najraje na balkonu hišice med vinogradi v Beli krajini, ob reki Kolpi, na vlaku ali v letalu. Kjer koli – razen na stranišču, ker vsakič pozabi s seboj vzeti beležko. Pri založbi Sodobnost so do sedaj izšle njene naslednje knjige: Nace in Rudi/Lipe, Skuhaj mi pravljico, Kapo in Bundo ter najnovejša Inšpektor Jože.

Susanna Mattiangeli

SUSANNA MATTIANGELI je izvrstna italijanska avtorica, ki za otroke že vrsto let ustvarja različne projekte, vodi risarske in lutkovne delavnice ter poučuje kreativno pisanje. Piše knjige za otroke, do sedaj so izšle tri njene knjige, vse pri založbi KUD Sodobnost International. V prevodu Dušanke Zabukovec dve slikanici, Učiteljica in Kdo je Nino?, v letu 2021 pa še knjiga za starejše otroke Mina HB. Za svoja dela je leta 2018 prejela eno najprestižnejših italijanskih nagrad na področju otroške književnosti – Andersenovo nagrado za pisateljico leta. V prostem času rada bere, se potepa po Rimu in si ogleda kakšno umetniško delo, ustvarja z lesom ali papirjem, riše in slika akvarele.

Shopping Cart