Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Znižanje
Category:

Poletni nahrbtnik odličnega branja NMK (10–14 let)

90.60 49.90

Izbrane knjige:

Opis

Pavel Šrut: Lihožerci za vedno

Ilustrirala: Galina Miklínová
Prevedel: Peter Kuhar
Vezava: trda
Obseg: 232 strani

Opis:

Pazite na svoje nogavice! Lihožerci so znova med nami.

Hihitek in Ramzes se iz Afrike srečno vrneta s Kawo in Bunko, a njihove dogodivščine še zdaleč niso končane. Kawa skrivnostno izgine in zdi se, da jo je odpeljal nevarni Kudla Razparač. Je možno, da obstajajo še nevarnejši lihožerci od Kojotov? In to v naših krajih? Le kdo je Li Ku in kdo skrivnostni in zlovešči Sencin? Kdo para nogavice in zakaj? Naši junaki se bodo morali spopasti s kopico velikih nevarnosti. Tokrat je ogrožen ves lihožerski svet!

Lihožerci za vedno predstavljajo zaključni del zabavne trilogije o teh nenavadnih bitjih. Pavel Šrut (1940), ki velja za enega najboljših čeških pisateljev, je za prvi del trilogije prejel nagrado Magnesia Litera, delo pa je bilo na Češkem razglašeno za mladinsko knjigo desetletja. Da so ta našim očem nevidna bitja postala vidna, je zaslužena priznana ilustratorka in režiserka Galina Miklínová, zdaj pa lihožerci prihajajo tudi na velika platna!

Mnenje:

Za vse, ki še vedno ne veste, kam so se skrili pari vaših nogavic, je zadnji čas, da spoznate mala nagajiva bitja s čudnimi imeni, ki skrivaj prebivajo po kotih vaših domovanj in se hranijo z nogavicami. Vsak požre seveda samo po eno, po navadi levo, in ker ena nogavica ni par, je torej liha, se ti mali vragi imenujejo lihožerci. Pred nami je zaključni del zabavne trilogije, v katerem se morajo stari junaki spopasti s kupom novih nevarnosti, spoznamo pa tudi nekaj prav nevarnih lihožercev. Šrut (1940), češki pesnik, dramatik in avtor številnih priljub ljenih otroških knjig, je za svoja dela prejel mnoge nagrade, njegovi Lihožerci pa so bili na Češkem razglašeni za mladinsko knjigo desetletja. Zabavne zgodbe so odlično branje za vse generacije.

Beti Hlebec, Bukla 127-128


Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in Boris, supernadarjeni

Prevedla: Ana Barič Moder
Vezava: trda
Število strani: 170

Opis:

Tudi nova zgodba o Elvisu in Borisu je kombinacija stripa in kratkih veznih besedil. Ilustracije in zgodbice so nadvse zabavne: predvsem na račun namerne in vsebinsko upravičene družbene in socialne nekorektnosti. Elvis je lenivček, a iznajdljiv in bister; Boris je vztrajen, lojalen, študiozen in zato na trenutke dolgočasen. Fanta izhajata iz povsem različnih družin in imata drugačne življenjske cilje. Vendar sta najboljša prijatelja, in ko Boris odide na ugledno šolo na poletno šolanje, postanejo Elvisove počitnice dolgočasne, pa tudi za Borisa, ki se je, glede na vsebino pisem, precej spremenil, ga zelo skrbi. Zato se z zvijačo tudi sam vpiše na to elitno šolo in ugotovi, da so Borisu oprali možgane. Po premnogih tragično-komičnih zapletih se zgodba srečno razplete … Knjiga, ki marsikaj sporoča tudi odraslim: na račun ugleda, slave in prestiža ne smemo zatajiti prijateljev, staršev in samih sebe!

Sonja Juvan – Bukla 142

Spodbuda za branje

Oglejte si napovednik risanke o Elvisu Riboldiju:

Mnenje:

Mateja Bedenk Košir, družinska terapevtka

V primeru pričujoče knjige poleg stripa dobiš še iskreno razmišljanje fantiča, kar zgodbo popelje na drugo raven. V svet hiperaktivnega otroka. V svet, ki je njegov, je drugačen in bolj se zares zanimaš zanj, rajši ga imaš in lažje ga razumeš.


Dave Shelton: Deček in medved v čolnu

Prevedla: Sandra Baumgartner Naylor
Vezava: trda
Obseg: 294 strani

 

Opis:

Deček in medved v čolnu je zgodba, ki jo boste prebrali na mah in jo odložili z nasmehom. Zakaj? Ker je to ena najizvirnejših in najzabavnejših knjig, ki jih boste prebrali. V njej boste spoznali NEPREDVIDLJIVE anomalije, NENAVADNE zemljevide, NAJNEVARNEJŠE sendviče na svetu in še več. Veliko več. Kapitana medveda, ki ne ve, da imajo zvezde imena in da se je po njih mogoče orientirati, vendar se mu ideja vsekakor zdi občudovanja vredna. In dečka. Ki je – deček. Kadar je lačen, postane siten, ko odkrije skalo sredi morja, jo želi poimenovati po sebi. Neučakan je in včasih predrzen. A na tej čudoviti pustolovščini z medvedom, ukulelo in čolnom po imenu Harriet se njegov pogled, omejen na morje in nebo, razširi daleč čez obzorje njegovih in bralčevih pričakovanj.

Dave Shelton je poznan predvsem kot risar stripov. Za mladinski roman Deček in medved v čolnu je leta 2013 prejel nagrado Branford Boase za prvenec ter bil nominiran za prestižno nagrado Carnegie Medal.

Spodbuda za branje

Poslušajte pogovor z medvedom:

Mnenje:

Morda naslov ne obljublja ravno velikih pustolovščin, ki se spodobijo za mladinski roman, a je nenavadna zgodba o dečku in kapitanu medvedu, ki plujeta »tja čez« v malem čolnu Harriete, prav to. Kup dogodivščin, pa še presneto zabavnih za povrh. Deček, ki zaradi dolgčasa včasih sitnari, in medved, ki ves čas zatrjuje, da vse poteka absolutno fantastično, seveda z izjemo kakšnih malih nepredvidljivih anomalij, v resnici pa ne ve, kam točno plove, sta res posrečen par. Nepredvidljiva pot, na kateri jima štrene mešajo orkan, gromozanska sluzasta pošast in ladja duhov, da ne omenjamo, za kako nevarnega se izkaže star plesniv sendvič, oba nauči marsičesa novega. Na primer tega, da ni pomemben samo cilj, ampak tudi pot in da na prvi pogled dolgočasne reči skrivajo marsikaj zanimivega. Britanec Dave Shelton, ki je znan predvsem kot stripar, je za piko na i delo opremil z zabavnimi ilustracijami. Kot nalašč za počitniško branje!

Kristina Sluga, Bukla 101-102


Gendrutis Morkūnas: Bolšje zgodbe

Ilustrirala: Lina Žutautė
Prevedel: Klemen Pisk
Vezava: trda
Obseg: 139 strani

Opis:

Gendrutis Morkūnas, avtor Bolšjih zgodb, je mojster peresa. V trenutku nas osvoji z neverjetno domišljijo, smešnimi domislicami, besednimi igrami in skrivnostnimi dogodivščinami. Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do likalniške kuge, ki bi povzročila izumrtje vseh likalnikov? Ali če bi v trenutku izginile vse knjige in bi se pisatelji le še sprehajali po gozdu, knjižničarji pa bi dan za dnem na tržnici kupovali solato? Je popolni izum mame res kot nalašč za njene otroke, pa čeprav jih obvaruje pred umazanijo in buškami? Literarni veter avtorjeve neizmerne domišljije nas odnese v smešen in skrivnosten svet, ki je obrnjen na glavo.

Gendrutis Morkūnas (1960–2009) je bil doktor fizike, ki je v svoji znanstveni karieri raziskoval sevanje in iskal načine za zaščito ljudi pred njim. Kot mladinski pisatelj je debitiral leta 2005, takoj prejel nagrado za prvenec, bil za svoja mladinska dela še dvakrat nagrajen, žal pa njegov opus ni obsežen, saj ga je dohitela prezgodnja smrt. Bolšje zgodbe so leta 2008 v Litvi prejele nagrado za najboljšo mladinsko knjigo leta.

Spodbude za branje

1. POGOVOR. Je vsak izum dober? Naštejte nekaj dobrih izumov in nekaj
takih, ki so človeštvu bolj škodili kot koristili. Je izum lahko dober in slab hkrati?
Kaj misliš, kakšne bi še lahko bile dobre in slabe strani svinčnika, ki sam popravlja
napake? Kaj pa tkanine, v kateri so najtežje stvari lahke kot puh?

2. V tabeli POIŠČI besede, ki so povezane z zgodbam iz knjige Bolšje zgodbe. Pobarvaj jih z različnimi barvicami. Besede so napisane vodoravno in navpično. Pozor: besed, ki niso povezane z zgodbo, NE pobarvaj. Mi smo našteli 6 pravilnih besed.

Mnenje:

Tale zbirka zgodbic je nekaj prav posebnega. Litovski avtor Gendrutis Morkūnas se je pisanja za otroke sicer lotil pozno, bil pa je toliko bolj uspešen in priljubljen ter za svoje pisanje večkrat nagrajen. Njegove zgodbe odlikuje izjemna domišljija; začnejo se povsem vsakdanje, potem pa jih zasuka s skrivnostnimi zapleti. Zakaj bi mačke brez cvetličarn izumrle? Kaj se dogaja na pokopališču igrač? Kaj naredi vožnjo v avtobusih prijetno? Ilustratorka Lina Žutautė je zgodbicam s svojimi zabavnimi ilustracijami in upodobitvami stvari, kot je npr. odmev s štiriindvajsetimi glasovi (s podnapisi) dodala še tisto piko na i, ki te izvirne pravljice iz na glavo obrnjenega sveta celostno dopolnjuje.

Klara Jarc, Bukla 147